Επικαιρότητα
Άρθρογραφία
Ψυχαγωγία

Το Στρατιωτικό Μουσείο Αγώνων του Γ.Ε.Σ. σε ενετική βίλα

Μια μεγάλη συλλογή βρήκε στέγη στην έπαυλη Κλόντιο στο Χρωμοναστήρι

μουσείο γες κτίριο ανδρέας κλάδος

Ελικόπτερα και άρματα μάχης. Στο βάθος, μέρος του κτιρίου που στεγάζει το Μουσείο.

Ότι σημαντικότερο: Στη βίλα του Ενετού Κλόντιο, κτίσμα του 1510, στο Χρωμοναστήρι Ρεθύμνου, βρήκαν στέγη χίλια και πλέον εκθέματα του Στρατιωτικού Μουσείου Αγώνων του Γενικού Επιτελείου Στρατού. Και η συλλογή των εκθεμάτων θα αυξάνεται, αφού μεγάλος αριθμός ανθρώπων από ολόκληρη τη χώρα και το εξωτερικό, με σεβασμό στην ιστορική μνήμη, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να παραδώσουν κειμήλια.

Μόλις το περασμένο καλοκαίρι, όταν η κόρη του Στάνλευ Μος, εκ των πρωταγωνιστών της απαγωγής του Γερμανού στρατηγού Κράιπε στην Κρήτη, επισκέφτηκε το μουσείο, ξέσπασε σε κλάματα όταν αντίκρισε ντοκουμέντα που αφορούσαν το γεγονός που συντάραξε τον κόσμο και στην πραγμάτωσή του έπαιξε πρωτεύοντα ρόλο και ο πατέρας της. Υποσχέθηκε, τότε, στο διευθυντή του μουσείου συνταγματάρχη Ανδρέα Κλάδο, ότι θα παραχωρήσει στη μουσειακή συλλογή εμπλουτίζοντάς την, σε δεδομένη ευκαιρία, και μέρος των προσωπικών αντικειμένων του, που αφορούν στη δράση του στη Μάχη της Κρήτης…

στρατιωτικό μουσείο γες

Το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται για το μουσείο από σχολεία και φορείς της Κρήτης, από μεμονωμένους Έλληνες επισκέπτες και ξένους τουρίστες την περίοδο των καλοκαιρινών διακοπών είναι, πράγματι, εντυπωσιακό. Και οι επιδοκιμασίες αποτυπώνονται στο βιβλίο των εντυπώσεων με διθυραμβικά σχόλια από μικρά παιδιά έως μεγάλους ανθρώπους που έχουν μνήμες ή είναι γνώστες της Ιστορίας.

Άξιο αναφοράς είναι, ότι στα δυόμιση χρόνια από τότε που άνοιξε τις πύλες του στο κοινό (Μάιος του 2010), τους χώρους του επισκέφτηκαν περίπου 10.000 άνθρωποι, αριθμός που πιστεύεται ότι θα αυξηθεί εντυπωσιακά τα επόμενα χρόνια, που η φήμη του θα διαχυθεί όχι μόνο σε μεγαλύτερα κομμάτια του ελλαδικού χώρου αλλά και σε χώρες του εξωτερικού που οι πολίτες τους έχουν προορισμό διακοπών την Κρήτη.

στρατιωτικό μουσείο γες ανδρέας κλάδοςστρατιωτικό μουσείο γες ανδρέας Κλάδος«Είναι ένας χώρος πολιτισμού, προβολής της Ιστορίας μας και προβολής του Στρατού και για τους ξένους και για τους ντόπιους επισκέπτες», δήλωσε ο διευθυντής του μουσείου στο MadeinCreta. Και πρόσθεσε: «Αξίζει τον κόπο να επισκεφθεί κανείς το μουσείο γιατί θα αποκομίσει αρκετές γνώσεις για την ιστορία του τόπου μας…»

ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΛΑ ΚΛΟΝΤΙΟ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΟΥ Γ.Ε.Σ.

Το Χρωμοναστήρι στους πρόποδες του βουνού «Βρύσινα», απέχει από την παλιά πόλη του Ρεθύμνου δέκα χιλιόμετρα, και είναι ένα χωριό με έντονη την ενετική παρουσία στα κτίσματά του που είναι διάσπαρτα. Η έπαυλη του Ενετού Κλόντιο ή «Κονάκι», όπως ονομάζεται, και αλλιώς, μετά την αποχώρηση των Ενετών κατοικήθηκε από Τούρκους αγάδες.

στρατιωτικό μουσείο γεσΣτους χώρους του, αναστηλώθηκαν ανάμεσα στα άλλα χαμάμ, το μοναδικό αρχιτεκτονικό στοιχείο της οθωμανικής περιόδου που διατηρήθηκε, η κουζίνα που χρησιμοποιούσαν οι Ενετοί, τζάκι και πηγάδι και είναι αξιοπρόσεκτοι μνημειακοί χώροι.

Με την αποχώρηση και των Τούρκων περιέρχεται στην ιδιοκτησία του Αλκιβιάδη Κοτζάμπαση, ο οποίος προκειμένου να ανακαινιστεί και να χρησιμοποιηθεί για κοινωφελείς σκοπούς, το παραχώρησε τον Οκτώβριο του 1980 στην τότε κοινότητα Χρωμοναστηρίου. Ενώ, όμως, άρχισαν οι εργασίες ανακαίνισης της βίλας, δεν ολοκληρώθηκαν και η κοινότητα για να επιτύχει την περάτωσή τους το παραχώρησε στις 19 Νοεμβρίου 1997 στο Ταμείο ΕΘΑ του Γενικού Επιτελείου Στρατού, ώστε με δικές του πιστώσεις να ανακαινιστεί και να δημιουργηθεί το Στρατιωτικό Μουσείο.

Η έπαυλη ανακαινίστηκε και στις 30 Ιανουαρίου 2010, ο αρχηγός Γ.Ε. Σ. αποφάσισε την οργάνωση και λειτουργία του στρατιωτικού μουσείου με υλικό που παρέμενε αναξιοποίητο σε αποθήκες και με εκθέματα που παραχωρήθηκαν από άλλους φορείς . Τα εκθέματα, πέρα από το Γ.Ε.Σ., προέρχονται από το Πολεμικό Μουσείο θεσσαλονίκης, το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων, το Πολεμικό Μουσείο Αθηνών, το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, από τον επίτιμο αρχηγό ΓΕΕΘΑ Μανούσο Παραγιουδάκη και τον μουσειολόγο Βασίλη Νικόλτσο.

Η ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ

Η Αναγεννησιακή οχυρωματική τέχνη και η Ιστορία των επαναστάσεων και αγώνων του κρητικού λαού, αποτελούν τις θεματικές ενότητες του μουσείου. Λειτουργούν αίθουσες περιοδικών εκθέσεων και αυτή την περίοδο φιλοξενούνται οι εκθέσεις «Κοινωνική Προσφορά» και «Μακεδονικός Αγώνας» που παραχώρησε το Πολεμικό Μουσείο θεσσαλονίκης καθώς και έκθεση « Μαρτυρίες και Εικόνες της Ελληνικής Εποποιίας 1940-1944».

στρατιωτικό νοσοκομείο γεςΕπίσης σε άλλες αίθουσες εκτίθενται στρατιωτικές στολές, μακέτες του Αρκαδίου, της Μεγάλης Πόρτας του Ρεθύμνου, της Πύλης Φορτέτζας Ρεθύμνου, της Πύλης Ιησού και της Πύλης Παντοκράτορα του Ηρακλείου, και κειμήλια από όλες τις ιστορικές περιόδους. Είναι ακόμη σε λειτουργία, βιβλιοθήκες- αίθουσα διαδικτύου, αναγνωστήριο, αίθουσα συνεδρίων χωρητικότητας 100 ατόμων και σε ειδική αίθουσα είναι το γραφείο-έπιπλο που χρησιμοποιούσε ο εκάστοτε αρχηγός Γ.Ε.Σ. στο στρατόπεδο «Παπάγου» στην Αθήνα από το 1951.Επίσης ανάμεσα στα δυο κτήρια που υπάρχουν τα εκθέματα, υπάρχει προαύλιος χώρος χωρητικότητας 300 ατόμων, και πραγματοποιούνται εκδηλώσεις, μουσικές- θεατρικές παραστάσεις κ.λπ.

Το μουσείο στελεχώνεται από τέσσερις βαθμοφόρους και δυο στρατιώτες με ειδικές γνώσεις.