Επικαιρότητα
Άρθρογραφία
Ψυχαγωγία

Το χωριό ενημερώνει και ψυχαγωγεί ο… δορυφόρος

Από τους 75 βλέπουν οι 10 τηλεόραση… πληρώνοντας

φρατί δορυφόρος σήμα τηλεόραση

Οθόνη με… χιόνι εμφανίζεται σε ένα ολόκληρο χωριό, όταν οι κάτοικοι  θέλουν να παρακολουθήσουν τα δελτία ειδήσεων των καναλιών εθνικής εμβέλειας ή τηλεοπτική σειρά! Το… χιονισμένο τηλεοπτικό τοπίο, συνήθισαν πια, και το βλέπουν  στους δέκτες τους ίσως και δεκαπέντε χρόνια και έπαψαν να διαμαρτύρονται αφού «όσο κι αν φώναξαν τα προηγούμενα χρόνια, αποτέλεσμα δεν ήρθε». Ίσως να έλθει, όταν… «βάλει το χέρι του ο Άγιος Γεώργιος», που είναι ο πολιούχος του χωριού! Μέχρι τότε, ας αρκεστούν στα… χιόνια.

Και βέβαια, στο Φρατί Αγίου Βασιλείου ορισμένοι από τους 75 ανθρώπους, ιδιαίτερα οι ηλικιωμένοι, ζουν για χρόνια σε καθεστώς απομόνωσης και οι υπόλοιποι βαρέθηκαν να ακούν σε συζητήσεις και ραδιόφωνα συνεχώς για την επιβολή μέτρων και τις… θεατρικές φρατί δορυφόρος σήμα τηλεόρασηπαραστάσεις που δίνουν οι πολιτικοί και θεωρούν σημαντικότερο για την ψυχική τους γαλήνη «το ότι δεν ακούμε ειδήσεις από τα κανάλια». Είναι κι αυτό «μια… καλή λύση», όμως δεν γίνεται να μένουν για χρόνια μακριά από τα όσα διαδραματίζονται  λες  και είναι πολίτες μιας άλλης κατηγορίας!

Ωστόσο, ένας μικρός αριθμός κατοίκων που έχει την οικονομική δυνατότητα, κόβοντας και ράβοντας από εδώ και από εκεί, «βλέποντας στο βάθος ότι δε θα δουν το φως το αληθινό στις τηλεοράσεις», αναγκάστηκαν να εγγραφούν συνδρομητές σε δορυφορικά κανάλια,  και να βλέπουν τα δελτία ενημέρωσης και τις εκπομπές τους πληρώνοντας, όταν στην ΕΡΤ και ΝΕΤ  πληρώνουν και δεν βλέπουν!

«Το πρόβλημα δεν είναι τωρινό και το αντιμετωπίζουμε τώρα και δεκαπέντε χρόνια», επισημαίνει ο Παντελής Παντελιδάκης που ζει μόνιμα στο Φρατί 31 χρόνια. «Δυστυχώς οι αναμεταδότες που υπάρχουν δεν δίνουν το σήμα για να μπορούμε και εμείς να βλέπουμε ελληνικά κανάλια και παρά τις διαμαρτυρίες που έχουμε κάνει στο δήμο Αγίου Βασιλείου  από παλιά, το πρόβλημα δεν λύθηκε. Όσοι ήθελαν ενημέρωση και εκπομπές αναγκάστηκαν να γίνουν συνδρομητές σε φρατί δορυφόρος σήμα τηλεόρασηδορυφορικά κανάλια, διαφορετικά και εμείς θα ήμασταν στο σκοτάδι της ενημέρωσης. Έτσι μας θέλουν;»

ΔΕ ΦΤΑΝΕΙ ΤΟ ΣΗΜΑ…

Τηλεοπτικό σήμα και επομένως και ενημέρωση και ψυχαγωγία δεν λαμβάνει και η Μαρίκα Παπαδογιάννη που και η ίδια αναγκάστηκε, πληρώνοντας, να συνδεθεί με κανάλια των Αθηνών. «Αναγκάστηκα και εγώ να βλέπω δορυφορικά κανάλια, αφού δεν φτάνει το σήμα των εθνικών και ιδιωτικών στα σπίτια μας. Πληρώνουμε γι αυτό αλλά τι να κάνουμε;», σημειώνει. Ανάλογο πρόβλημα αντιμετώπιζαν στην… απομόνωσή τους και οι κάτοικοι του μικρού χωριού Γιαννιού στο Λιβυκό πέλαγος και μάλιστα ορισμένοι από αυτούς, κλαίγοντας πριν λίγα χρόνια, είχαν… «τάξει και λειτουργίες» σε εκκλησία  τους, αν θα λυθεί το πρόβλημά τους…

φρατί δορυφόρος σήμα τηλεόρασηΤυχεροί στην… ατυχία τους στο χωριό, είναι δέκα οικογένειες που μπορούν να καταβάλλουν τη συνδρομή τους για να βλέπουν! Ωστόσο, με το οικονομικό κλίμα που τείνει να παγιωθεί στις κοινωνίες είναι αμφίβολο αν θα μπορούν και εκείνες να ανταποκρίνονται στο μέλλον.

Το εξηγεί ο κ. Παντελιδάκης: « Η κατώτερη συνδρομή που πληρώνουμε είναι το χρόνο 240 ευρώ, όμως έτσι όπως είναι τα πράγματα, και εφόσον η κατάσταση αυτή συνεχιστεί, κάποιοι θα αναγκαστούν να τη διακόψουν γιατί καθένας σήμερα προσπαθεί, περικόπτοντας από παντού, να επιβιώσει. Δεν το βλέπουμε κάθε μέρα;»