Επικαιρότητα
Άρθρογραφία
Ψυχαγωγία

Το 2023 θα είναι χρονιά-ρεκόρ για τα τουριστικό έσοδα

«Ο τουρισμός είναι μια υπόθεση που υπερβαίνει κόμματα και κυβερνήσεις»

Την αισιοδοξία της για νέο ρεκόρ στις επιδόσεις του τουρισμού κατά το τρέχον έτος εξέφρασε η Γενική Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης Ολυμπία Αναστασοπούλου, στο πλαίσιο της εκπροσώπησης της Ελλάδας στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού του Βερολίνου (ΙΤΒ) που βρίσκεται σε εξέλιξη. Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη δεν θα επηρεάσει την εικόνα της χώρας σε ό,τι αφορά τον τουρισμό.

«Τόσο από τις προκρατήσεις όσο και από το ενδιαφέρον που διαπιστώνουμε στην Έκθεση, εκτιμούμε ότι θα έχουμε περαιτέρω αύξηση, ίσως και κατά 10%, εάν φυσικά δεν έχουμε έκτακτα γεγονότα τα οποία θα ανατρέψουν τον σχεδιασμό», επισήμανε η κυρία Αναστασοπούλου και, αναφερόμενη στο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, εξέφρασε την πεποίθηση ότι δεν θα αμαυρώσει την εικόνα της χώρας σχετικά με τον τουρισμό. «Βιώσαμε και βιώνουμε μια εθνική τραγωδία. Η ασφάλεια για τους ξένους επισκέπτες είναι κάτι που έχουμε κατοχυρώσει ως χώρα, ξεκινώντας από την υγειονομική ασφάλεια. Το δυστύχημα είναι κάτι τρομερό, αλλά δεν θεωρώ ότι θα αμαυρώσει την εικόνα της χώρας τουριστικά. Έχουμε ένα εξαιρετικό επίπεδο παροχής υπηρεσιών τουρισμού, που δεν θα επηρεαστεί», δήλωσε η Γενική Γραμματέας του υπουργείου Τουρισμού και πρόσθεσε ότι  «η πολιτεία έχει αναλάβει την ευθύνη που της αναλογεί για το γεγονός και έχει προβεί ήδη στις κατάλληλες ενέργειες προκειμένου και να μην ξανασυμβεί στο μέλλον και να αποδοθούν οι ευθύνες στην ολότητά τους».

Σημείωσε δε ότι η παρουσία της στην ΙΤΒ σηματοδοτεί ταυτόχρονα ότι «όλοι πρέπει να κάνουν και τη δουλειά τους και δουλειά μας είναι να προωθήσουμε τον ελληνικό τουρισμό ο οποίος αποτελεί βασικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας (…) Ο τουρισμός είναι πηγή χαράς, αισιοδοξίας και η Ελλάδα περιλαμβάνεται στους πέντε κορυφαίους προορισμούς παγκοσμίως και πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε προκειμένου να διατηρήσουμε τη θέση που μας αξίζει και να πάμε και κόμη πιο ψηλά».

Η κυρία Αναστασοπούλου τόνισε ακόμη ότι στόχος της εθνικής στρατηγικής για τον τουρισμό παραμένει η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, αλλά και η διεύρυνση του τουριστικού προϊόντος. «Θέλουμε τουρισμό 12 μηνών και επιδιώκουμε να καταστεί ολόκληρη η Ελλάδα ένας προορισμός», είπε χαρακτηριστικά η Γενική Γραμματέας και αναφέρθηκε στην ανάδειξη λιγότερο φωτισμένων προορισμών και στο ενδιαφέρον της πολιτείας για τη βιωσιμότητα και την ανθεκτικότητα του τουριστικού προϊόντος και την προστασία του περιβάλλοντος.

Αναφερόμενη στα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε., η κυρία Αναστασοπούλου έκανε λόγο για 320 εκατομμύρια ευρώ που θα διαχειρίζεται το υπουργείο Τουρισμού και εξήγησε ότι το 50% θα διατεθεί στην αναβάθμιση τουριστικών λιμένων. Εκτίμησε επίσης ότι έως το τέλος του 2025, με τα χρηματοδοτικά εργαλεία του Ταμείου, «θα δούμε μια νέα Ελλάδα σε ό,τι αφορά τις τουριστικές υποδομές».

Ειδικά σε ό,τι αφορά τη γερμανική τουριστική αγορά, μια από τις κορυφαίες για την Ελλάδα, η Γενική Γραμματέας του υπουργείου Τουρισμού σημείωσε ότι οι Γερμανοί τουρίστες επιλέγουν σταθερά Ελλάδα και δείχνουν ενδιαφέρον και για ειδικές μορφές τουρισμού που αναπτύσσονται, με την ιστορία, την αρχαιολογία και τη γαστρονομία στο επίκεντρο, αλλά και για τον χειμερινό τουρισμό σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. «Η Ελλάδα επενδύει στον silver τουρισμό -για συνταξιούχους- και στον ιατρικό τουρισμό, ενώ αποτελεί εξαιρετική επιλογή για ψηφιακούς νομάδες», πρόσθεσε η κυρία Αναστασοπούλου και επανέλαβε ότι στόχος είναι η διαρκής ποιοτική αναβάθμιση των υπηρεσιών και η προσέλκυση τουριστών οι οποίοι ξοδεύουν σημαντικά ποσά (heavy spenders) και επιστρέφουν για τις διακοπές τους στην Ελλάδα (repeaters).

Ο τουρισμός, υπογράμμισε η κυρία Αναστασοπούλου, είναι μια υπόθεση που υπερβαίνει κόμματα και κυβερνήσεις και οφείλουμε να τον υπηρετούμε με σεβασμό και συνέπεια. Για τη σημερινή κυβέρνηση βρίσκεται στο επίκεντρο τόσο του ενδιαφέροντος όσο και των θεσμικών μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται».

ot.gr