Επικαιρότητα
Άρθρογραφία
Ψυχαγωγία

Τρία νέα παιδικά βιβλία του Νίκου Ψιλάκη

Ο μάγος με τα άδεια χέρια - Ο κρυμμένος τροχός του χρόνου και Οι δώδεκα Μήνες και ο φαντασμένος βασιλιάς, από τις εκδόσεις Καρμανώρ.

Με μια πολύ λακωνική εξομολόγηση: «Μεγάλωσα με παραμύθια. Τώρα ήρθε καιρός να πω κι’ εγώ τα δικά μου…», ο Νίκος Ψιλάκης παραδίδει τα τρία νέα βιβλία του στους πιο τρυφερούς μα και πιο απαιτητικούς αναγνώστες, τα παιδιά, μικρά και μεγάλα.

Ο συγγραφέας, με το παιδικό βιβλίο είχε ασχοληθεί και παλαιότερα. Το 1997 είχαν κυκλοφορήσει δυο τόμοι μυθολογίας για παιδιά με τίτλους: Μίνως, ο βασιλιάς της Κρήτης και Κρήτες θεοί. Το ένα μάλιστα διακρίθηκε τότε από τα αξιολογότερα βιβλία της χρονιάς. Ο ίδιος αποκαλύπτει πως τα πρώτα παραμύθια τα «είπε», όταν φοιτούσε στις πρώτες τάξεις του Δημοτικού! Μάλιστα δηλώνει πως «για να αφηγηθείς ένα παραμύθι σε παιδιά πρέπει να γίνεις κι εσύ παιδί, κάθε στιγμή να ανακαλύπτεις τον κόσμο από την αρχή, τον πλάθεις με χρώμα και φως και να προσπαθείς να τον κάνεις καλύτερο».

Με αυτή την προπαίδεια, τις αρχές, την αγάπη και την ενσυναίσθηση, ο Νίκος Ψιλάκης έγραψε τα τρία νέα βιβλία του, με τα οποία μυεί τις νεότερες γενιές στη γοητεία της αφήγησης και διευρύνει τους γνωστικούς του ορίζοντες, με πολύ απλό και κατανοητό τρόπο, και χωρίς καμία έκπτωση σε ό,τι αφορά το ποιοτικό βιβλίο.
Η εικονογράφηση από τον ζωγράφο- αγιογράφο Τάκη Μόσχο υπήρξε η καλύτερη επιλογή. Ο καλλιτέχνης αντλεί έμπνευση από τη διαχρονικότητα της ελληνικής παράδοσης και ενσωματώνει στοιχεία της βυζαντινής ζωγραφικής, στην οποία, ως γνωστό, ειδικεύεται. Προσέχει ώστε η εικόνα να μην δεσμεύεται από την αγιογραφία, αλλά να συμπληρώνει παραστατικά την αφήγηση, εμβαθύνοντας το νόημα των κειμένων. Έτσι, το παιδικό βλέμμα δεν εγκλωβίζεται, αλλά αντίθετα απελευθερώνεται και ανοίγει καινούργιους ορίζοντες, επιτρέποντας στα παιδιά να δημιουργήσουν τους δικούς τους ονειρικούς κόσμους.

Αναλυτικά: Ο μάγος με τα άδεια χέρια είναι ένα βιβλίο που εμπνέεται από τα Χριστούγεννα, όπως υπονοεί και ο τίτλος του. Ο τόμος περιέχει το ομότιτλο παραμύθι, Το χάρτινο αστέρι, Το πρώτο χριστουγεννιάτικο δέντρο και Μια ελιά στη φάτνη του Χριστού.

Ο κρυμμένος τροχός του χρόνου είναι ένα πρωτότυπο παραμύθι που κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον μικρών και μεγάλων μέχρι την τελευταία του λέξη.

Οι Δώδεκα μήνες και ο φαντασμένος βασιλιάς- Παραμύθια για τον χρόνο και τους μήνες. Στη συλλογή αυτή, των πέντε παραμυθιών, κυριαρχεί το θέμα του χρόνου, όπως εμπνέεται από την ελληνική παράδοση, δημιουργώντας παράλληλα και νέα αφηγηματικά στοιχεία… Μέσα από τη συνεχή δράση αναδεικνύονται καίρια ζητήματα κατανόησης του κόσμου και εκφράζονται οικολογικοί προβληματισμοί…

Μιχάλης Τρούλης,
Πρόεδρος Δ.Κ.Β. Ρεθύμνου.