Επικαιρότητα
Άρθρογραφία
Ψυχαγωγία

Φεστιβάλ «Τέχνη Καθ’ Οδόν»: Χαρά και ψυχαγωγία σε μικρούς και μεγάλους

Το πρόγραμμα για την Πέμπτη 20 Ιουνίου

Συνεχίζεται το Φεστιβάλ «Τέχνη Καθ’ Οδόν» προσφέροντας χαρά και ψυχαγωγία σε μικρούς και μεγάλους, μέσα από 100 και πλέον εκδηλώσεις και δράσεις, μετατρέποντας τον Δήμο Ηρακλείου σε μια μεγάλη σκηνή καλλιτεχνικής έκφρασης και δημιουργίας.

Την Τρίτη 18 Ιουνίου πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Να’μουν γάργαρο νερό» στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, οι αγώνες γρήγορου σκακιού στο Πολύκεντρο του Δήμου Ηρακλείου, ο εκπαιδευτικός περίπατος για ενήλικες στην Πύλη Ιησού από το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη, το εργαστήρι συντήρησης βιβλίων από τη Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη, η συναυλία με τους Kultur Multur και τους Dogs n’ Rats στην πλατεία του Αγίου Τίτου, η βραδιά Tango στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου, η μουσικοχορευτική παράσταση από τις σχολές Μαυρόκωστα στην πλατεία Αγίας Αικατερίνης, η συναυλία «Νύχτα μαγική» στην πλατεία Ελευθερίας, το θέατρο Σκιών με τον Άθω Δανέλλη στο Πάρκο Γεωργιάδη καθώς και προβολές ταινιών μικρού μήκους στον θερινό κινηματογράφο Βηθλεέμ.
Επίσης, ξεκίνησε το τριήμερο παζάρι του Βιβλιοπωλείου της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης στη στοά Ν.Χ. Γιανναδάκη με βιβλία των εκδόσεων της Β.Δ.Β., και συνεχίστηκαν οι εκθέσεις «Ψηφοθετώντας…» από τον Σύλλογο Μικρασιατών «Ο Άγιος Πολύκαρπος» στην Βασιλική του Αγίου Μάρκου, η έκθεση φωτογραφίας «Πορτραίτα» από την Ελληνική Φωτογραφική Εταιρία Ηρακλείου (Ε.Φ.Ε.Η.) στο Πατάρι του Βιβλιοπωλείου της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης, τα «Τοπία της Κρήτης» στη Λεωφόρο Δικαιοσύνης από την Ε.Φ.Ε.Η. καθώς και η έκθεση «Θαλασσινό Τοπίο» στον Λάκκο επίσης από την Ε.Φ.Ε.Η.

Οι δράσεις οι οποίες είναι προγραμματισμένες για την Πέμπτη 20 Ιουνίου είναι οι εξής:

Στοά Ν.Χ.Γιανναδάκη (Βιβλιοπωλείο Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης)  
09:00 Συνεχίζεται και σήμερα το Τριήμερο Παζάρι Βιβλίου!: Το Βιβλιοπωλείο των Εκδόσεων της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης διοργανώνει Παζάρι Βιβλίου! Αποκτήστε σημαντικές εκδόσεις της ΒΔΒ σε προνομιακές τιμές!
Ώρες παζαριού:  Τρίτη και Πέμπτη 09:00 - 14:00 & 17:00 -21:00, Τετάρτη 09:00 -14:30

Άγιος Ματθαίος των Σιναϊτών
11:00 Ξενάγηση στον Άγιο Ματθαίο των Σιναϊτών και στην περιοχή του Λάκκου από τους Βασίλη Καφετζάκη  και τον  αρχιτέκτονα Ηρακλή Πυργιανάκη.
Πάρκο Γεωργιάδη || Georgiadis Park
18:00 -22:00  Σκάκι στο Τέχνη Καθ’ Οδόν! …  Αγώνες Γρήγορου Σκακιού (Blitz)
Στους αγώνες blitz κάθε παίκτης έχει συνολικό χρόνο 3 λεπτά για όλη την παρτίδα και δύο δευτερόλεπτα για κάθε κίνηση που πραγματοποιεί. Το παιχνίδι είναι ιδιαίτερα συναρπαστικό!
Σε όλη τη διάρκεια της δράσης θα υπάρχουν επίσης, 10 επιτραπέζιες σκακιέρες καθώς και μια επιδαπέδια  σκακιέρα  για τους λάτρεις του παιχνιδιού και για όσους θέλουν να μάθουν Σκάκι!
Αίθριο Λότζια (Δημαρχείο)  
18:00 -21:00  «Πάμε Μαζί» - Διαδραστικό Εικαστικό Εργαστήρι του τμήματος εκπαίδευσης ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ υπό την καθοδήγηση της εικαστικού Λούλας Μεταξά
Η δράση έχει σκοπό μέσα από τον συνδυασμό της λογοτεχνίας και της ζωγραφικής να αφήσει τη φαντασία του συμμετέχοντα να ταξιδέψει, με αποτέλεσμα ο ίδιος να επιλέξει, με τον τρόπο που θα τον καθοδηγήσει η ψυχή του, το συγκεκριμένο ποιητικό κείμενο από αυτά που θα έχουμε ήδη τυπωμένα εκεί και να το αποτυπώσει εικαστικά πάνω στον καμβά.
Δεν έχει σημασία το εικαστικό επίπεδο των συμμετεχόντων, σημασία έχει να καταφέρουν να συντονιστούν με τα βιώματα και το συναίσθημα τους στο παρόν και αφαιρώντας εμπόδια και φραγμούς, να αποτυπώσουν όλα εκείνα που δεν λέγονται, όμως είναι μέσα στην ψυχή τους. Να καταφέρουν να εκφράσουν τον ψυχικό τους κόσμο, δηλαδή, με τη λογοτεχνία σαν εφαλτήριο και στη συνέχεια με τη ζωγραφική σαν δρόμο,.
Τα έργα που θα παραχθούν στο εικαστικό εργαστήριο θα εκτεθούν από την Παρασκευή 21 Ιουνίου στο αίθριο του Πολύκεντρου του Δήμου Ηρακλείου.

Πύλη Ιησού (καινούργια πόρτα) -  Σημείο εκκίνησης: «Μικρός Άγιος Μηνάς»
18:30 -19:30 Εκπαιδευτικός περίπατος για ενήλικες από το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη (ΜΝΚ): «Στα Βήματα του Καζαντζάκη… Μεγάλο Κάστρο»
Πώς ήταν το Μεγάλο Κάστρο του Νίκου Καζαντζάκη; Πού βρισκόταν η γειτονιά του και πώς ήταν η ζωή στην πόλη του Ηρακλείου; Μέσα από τον εκπαιδευτικό περίπατο «Στα Βήματα του Καζαντζάκη… Μεγάλο Κάστρο» θα περιηγηθούμε, κάνοντας ένα ταξίδι στον χρόνο, στην πόλη που γεννήθηκε και μεγάλωσε ο οικουμενικός συγγραφέας. Θα ακολουθήσουμε μία διαδρομή που περιλαμβάνει σημεία της πόλης τα οποία περιγράφει ο Νίκος Καζαντζάκης στα μυθιστορήματά του και θα τα συνδέσουμε με επιλεγμένα αποσπάσματα από το έργο του.
Διάρκεια εκπαιδευτικού περιπάτου: 1,5 ώρα
Σημείο εκκίνησης: «Μικρός Άγιος Μηνάς»
Σημείο λήξης περίπατου: Προμαχώνας Μαρτινέγκο - Τάφος Καζαντζάκη
Για τη συμμετοχή στον περίπατο προτείνονται άνετα ρούχα, αθλητικά παπούτσια, καπέλο και νερό.
Σχεδιασμός-υλοποίηση δράσης: Χαρά Βαβαδάκη, Υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Δράσεων ΜΝΚ
Βαγγέλης Χαριτόπουλος, Υπεύθυνος Περιοδικών Εκθέσεων και Προγραμμάτων ΜΝΚ
Για δηλώσεις συμμετοχής και κράτηση θέσης επικοινωνήστε με το Τμήμα Εκπαιδευτικών Δράσεων του Μουσείου Νίκου Καζαντζάκη.  Τ.: 2810741689

Πλατεία Αγίου Τίτου
19:00 Dance Pilates on the road από το Y Dance Pilates!
Η Γιούλη Γρηγοράκη μαζί με μέλη του Y Dance Pilates θα παρουσιάσουν την πρακτική Flow Pilates στο έδαφος, της μεθόδου BASI Pilates μέσα από μια πρωτότυπη χορογραφία που αναδεικνύει τη  ροή της κίνησης, την ισορροπία, τη σωστή αναπνοή, τον έλεγχο και την αρμονία.  Στοιχεία που θα φανούν μέσα από την συντονισμένη κίνηση του γκρουπ, και θα εμπνεύσουν τους περαστικούς να συμμετάσχουν!
Μη διστάσετε! Ελάτε μαζί μας να   βρούμε την επιμήκυνση της σπονδυλικής στήλης, την αρμονία της κίνησης και την ορθοσωμία!

20:30 Loopia Live Concert:  Το μουσικό σχήμα Loopia συστάθηκε το 2013 από τον Αντώνη Βουμβουλάκη (κιθάρα, πλήκτρα & λούπες), την Ίριδα Τσιγάρα στη φωνή και τον Νίκο Συγλέτο στα κρουστά. Το ρεπερτόριο τους περιλαμβάνει jazz, pop και funk διασκευές πολύ γνωστών ξένων τραγουδιών από Michael Jackson, Sade, Pink Martini, Amy Winehouse, ABBA, Sting, Ella Fitzerald, Nina Simone, Whitney Houston, Frank Sinatra κ.α.

Πλατεία Αγίας Αικατερίνης|| Saint Ekaterini Square  
19:30  Συναυλία με την χορωδία «Ωδή τριτέκνων» υπό την διεύθυνση και την επιμέλεια της μαέστρου Κίκη Καγιαβά.
21:00 Συναυλία παραδοσιακής μουσικής με τον Μιχάλη Φραγκιαδάκη και το συγκρότημα του

Κουμπές
20:00  Συναυλία Κρητικής μουσικής με τον Γιώργο Ξυλούρη (Καντρή).
Συντελεστές: Γιώργος Ξυλούρης (Φωνή, Λύρα), Μανώλης Σαλούστρος (Λαούτο), Δημήτρης Αποστολάκης (Λαούτο), Μηνάς Παναγιωτάκης (κρουστά)  

Πολύκεντρο Δήμου Ηρακλείου
20:30 Συναυλία με τίτλο  «Μουσικό ταξίδι ...»
 Το Σύγχρονο ωδείο Κρήτης παρουσιάζει την Κατερίνα Νατσιοπούλου σε γνωστές μελωδίες της ελληνικής και ξένης μουσικής σκηνής. Επιμέλεια - πιάνο: Άρης Σφακιανάκης

Αγία Τριάδα (στα σκαλάκια μπροστά στην Δημοτική Αστυνομία – στον χώρο της παλιάς λαχαναγοράς)
21:00  «Το αλλόκοτο ταξίδι του Καραγκιόζη»: παράσταση θεάτρου σκιών με τον Άθω Δανέλλη & το Θέατρο Σκιών Κρήτης!

Αίθριο Βασιλικής Αγίου Μάρκου
21:10  Μουσικοχορευτική Παράσταση: «Η μαγεία του Φλαμένκο»
Η μαγική τέχνη του φλαμένκο ξεδιπλώνεται μέσα από την χορευτική ερμηνεία της  Κωνσταντίνας Συμιανάκη και της Ρένας Καλλινίκου, με τη μελωδική συνοδεία της Αθηνάς Κουμάνταρου στην άρπα.
Χορογραφούν και χορεύουν οι: Κωνσταντίνα Συμιανάκη (Χορεύτρια/Χορογράφος/Δασκάλα Φλαμένκο), Ζαχαρένια Καλλινίκου (χορεύτρια)
Μουσική: Αθηνά Κουμάνταρου αρπίστα/μουσικός/μουσικοπαιδαγωγός/εκπαιδευτικός εικαστικών

Πλατεία Ελευθερίας || Eleftheria’s (Liberty) Square
20:00 Συναυλία με το νεανικό ελληνόφωνο ροκ συγκρότημα Per Ora.  
Stelios Perogiannakis (Τραγούδι – κιθάρα), Nikos Nikolaidis (Ηλεκτρική κιθάρα)
Dimostenis martopoulos (Ντραμς), Ace Raven (Μπάσο - Δεύτερες φωνές)  
21:30  «Μία φορά και έναν καιρό: Ένα Ροκ Ταξίδι με την Στέλλα Κανετάκη»
Μια έντεχνη – ροκ συναυλία που θα ξεσηκώσει τους θεατές με γνωστά τραγούδια αγαπημένων καλλιτεχνών μέσα από καταπληκτικές ερμηνείες!
Μαζί με την Στέλλα Κανετάκη επί σκηνής οι: Αλέξανδρος Κανακάκης (Πνευστά),  Δημήτρης Νεονάκης (Ηλεκτρική Κιθάρα), Νίκος Παγωμένος (Τύμπανα), Μάνος Παπαδάκης (Μπάσο).

Συνεχίζουν οι εκθέσεις:
Βασιλική Αγίου Μάρκου – Δημοτική Πινακοθήκη Ηρακλείου
«Ψηφοθετώντας … » Έκθεση ψηφιδωτών έργων από τον Σύλλογο Μικρασιατών Κρήτης “Ο Άγιος Πολύκαρπος”.
Ο Σύλλογος και το εργαστήριο ψηφιδωτού επιστρέφουν στο Φεστιβάλ «Τέχνη καθ’ οδόν» και στη Δημοτική Πινακοθήκη του Δήμου Ηρακλείου, έπειτα από την ομαδική έκθεση «Ψηφιδογραφίες», του 2020.
“Ψηφοθετώντας” λοιπόν, οι δημιουργοί – μέλη του εργαστηρίου ψηφιδωτού του Συλλόγου, με υπομονή, μεράκι και με την καθοδήγηση της εκπαιδεύτριας  Ευαγγελίας Αγιομυργιαννάκη, αποτυπώνουν σε ψηφιδωτό Αγιογραφίες, έργα μεγάλων ζωγράφων, φωτογραφίες αλλά και χρηστικά αντικείμενα και ευφάνταστα διακοσμητικά.
Οργάνωση παραγωγής:  Ιωάννης Χατζημανώλης
Συμμετέχουν: Αγιομυργιαννάκη Ευαγγελία, Ανετάκης Νικόλαος, Αντιμισάρη – Λυρώνη Μαρία, Αντωνάκης Γεώργιος, Αράπογλου – Οικονομάκη Λίζα, Βίτσα Δήμητρα, Δουλγεράκη Μαρία, Δραμουντάνη – Δασκαλάκη Μαρία, Καλαϊτζάκης Ιωάννης, Καρτσάκης Χαρίλαος, Καφούση Μαρία, Κελαράκης Γεώργιος, Κιόρογλου Χρυσάνθη, Κουγιουμουτζάκη Μαίρη, Κουναλάκη – Χαχλάκη Ελένη, Λενακάκη – Φουντουλάκη Κατερίνα, Λυρώνη Κατερίνα, Μακράκη – Καρασταμάτη Φεβρωνία, Μαμαλάκη Μαρία, Μανιακουδάκη - Αράπογλου Εύα, Μανουρά Μαριλένα, Μαρκογιαννάκη Ελένη, Μπολαράκη Ιωάννα, Παπαδογιάννη – Δαφέρμου Μάγδα, Παπαϊωάννου Μαρία, Παπαστεφανάκη Ευαγγελία, Παρασύρη – Τσιτούρη Αθηνά, Πατεράκη Αλίκη, Πετρίδη Ιωάννα, Πηγάκη Ειρήνη, Πολίτη Μαρία, Σκυβαλάκη Άννα, Σολάκη Εύα, Σοφού Αγγελική,  Φανουράκης Δημήτριος, Χριστοδουλάκη – Μπιτζαράκη Μαρία, Ψαρουδάκη Μαρία.
Διάρκεια Έκθεσης: Δευτέρα 17 με Σάββατο 29 Ιουνίου 2024
Ώρες Λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 09:00 - 14:00 & 17:00 -21:00,  Σάββατο 09:00 - 14:00, Κυριακή – Αργίες:  Κλειστά

Πατάρι Βιβλιοπωλείου Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης

«Πορτραίτα»: Έκθεση Φωτογραφίας από την Ελληνική Φωτογραφική Εταιρεία Ηρακλείου (Ε.Φ.Ε.Η.)
Ίσως είναι εποχή να επιστρέψουμε στο πρόσωπο, να ξανακοιτάξουμε γύρω και μπροστά μας και μέσα μας.  Φωτογράφοι, μέλη της ΕΦΕ Ηρακλείου παρουσιάζουν πορτραίτα και φέρνουν στην επιφάνεια τον εσωτερικό συναισθηματικό κόσμο των ανθρώπων γύρω μας, που μένει απαρατήρητος μέσα στην πολύβουη καθημερινότητα.
Ώρες Λειτουργίας: Δευτέρα - Τετάρτη – Σάββατο 09:00 -14:30, Τρίτη – Τετάρτη - Παρασκευή 09:00 - 14:00 & 17:00 -21:00,   Κυριακή – Αργίες: Κλειστά
Διάρκεια Έκθεσης: Δευτέρα 17 έως και Σάββατο 29 Ιουνίου 2024

Λεωφόρος Δικαιοσύνης  (προς πλατεία Δασκαλογιάννη)
«Τοπία της Κρήτης»: Υπαίθρια Έκθεση Φωτογραφίας από την Ελληνική Φωτογραφική Εταιρεία Ηρακλείου (Ε.Φ.Ε.Η.)
Φωτογράφοι, μέλη της ΕΦΕ Ηρακλείου υμνούν την Κρήτη με εικόνες από διάφορα μέρη της. Έγχρωμα και ασπρόμαυρα τοπία που δεν αφήνουν κανέναν αδιάφορο, μιας και μέσα από αυτά εμφανίζεται το μεγαλείο του τόπου και οι αντιθέσεις που τον συνθέτουν. Κάθε φωτογράφος χρησιμοποιεί το δικό του στυλ και τις δικές του τεχνικές, για να παρουσιάσει το θέμα του, όμως η τελική αίσθηση που αφήνουν οι φωτογραφίες είναι μία: Θαυμασμός και δέος για την ομορφιά που υπάρχει στη φύση του νησιού.
Διάρκεια Έκθεσης: Δευτέρα 17  έως και Κυριακή 30  Ιουνίου 2024

Λάκκος
«Θαλασσινό τοπίο» -  Υπαίθρια Έκθεση Φωτογραφίας από την Ελληνική Φωτογραφική Εταιρεία Ηρακλείου (Ε.Φ.Ε.Η.)  
Το γαλάζιο υδάτινο τοπίο, μας είναι συχνά ευχάριστη συντροφιά από τότε που ακόμα ήμασταν παιδιά, είναι συχνά αφορμή φαντασίας και στοχασμού, ένας θελκτικός δρόμος που μας καλεί σε ταξίδια, άγνωστα μέρη και περιπέτειες που η στεριά θαρρούμε μας στερεί.
Λαός θαλασσινός…Πώς είναι δυνατόν η θάλασσα να μην εμπνεύσει;
Μέλη της ΕΦΕ Ηρακλείου παρουσιάζουν έργα τους με θαλασσινά τοπία, άλλοτε όπως τα βλέπουν, άλλοτε ως σκηνοθετικό πλαίσιο, άλλοτε ως στοιχείο συμβολισμού και αλληγορίας.

Ραντεβού λοιπόν στις πλατείες και στους δρόμους του Δήμου μας!

Δείτε το σποτ του φεστιβάλ στον παρακάτω σύνδεσμο:
https://youtu.be/BMMEwO611PA?si=nJGtvZ0nXaIe0uH-

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα του Φεστιβάλ εδώ:
https://www.heraklionculture.gr/street-art-festival

Ακολουθήστε το Φεστιβάλ στα κοινωνικά δίκτυα:
https://www.facebook.com/StreetArtFestival.gr
https://www.instagram.com/streetartfestival.gr/