Επικαιρότητα
Άρθρογραφία
Ψυχαγωγία

Φθινόπωρο σαν καλοκαίρι για τον τουρισμό στην Κρήτη!

Νίκος Χαλκιαδάκης: «Μετά τις 10 Ιουλίου είχαμε μια πολύ καλή σεζόν, όπως το περιμέναμε και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη καλύτερη»

Με τους καλύτερους οιωνούς για το κλείσιμο της φετινής τουριστικής σεζόν στην Κρήτη μπήκε το φθινόπωρο. Όλα δείχνουν ότι Σεπτέμβριος και Οκτώβριος θα ακολουθήσουν τα χνάρια των αντίστοιχων μηνών του 2019, μιας «χρυσής» για τον τουρισμό χρονιάς, ενώ για πρώτη φορά διαφαίνεται ότι τουρίστες, έστω και σε περιορισμένο αριθμό, θα έχει το νησί ακόμη και μετά τις 20 Νοεμβρίου.

Την ικανοποίησή του για την εξέλιξη της φετινής τουριστικής περιόδου εξέφρασε, μιλώντας στην ΕΡΤ Ηρακλείου, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων νομού Ηρακλείου, Νίκος Χαλκιαδάκης. «Μετά τις 10 Ιουλίου είχαμε μια πολύ καλή σεζόν, όπως το περιμέναμε και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη καλύτερη» ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως, με βάση αναφοράς τους αντίστοιχους μήνες του 2019, η τουριστική κίνηση έπιασε το 80% τον Ιούλιο και το 95% τον Αύγουστο.

Μάλιστα, από την Γερμανία, την πρώτη χώρα προέλευσης τουριστών με προορισμό την Κρήτη, καταγράφηκε, εξηγεί, αύξηση κατά 16% και κατά 39% από την Πολωνία. Οι αυξήσεις τουριστών από τις συγκεκριμένες και άλλες ευρωπαϊκές χώρες κάλυψαν το κενό που δημιουργήθηκε από τη μειωμένη προσέλευση τουριστών, λόγω των μέτρων κατά της πανδημίας, από τη Μεγάλη Βρετανία και τη Ρωσία.
Εξίσου καλά είναι τα προγνωστικά και για τους φθινοπωρινούς μήνες. Τον Σεπτέμβριο οι αφίξεις στο αεροδρόμιο “Νίκος Καζαντζάκης” του Ηρακλείου κινούνται σε υψηλά επίπεδα. Τις καθημερινές, όπως λέει ο κ. Χαλκιαδάκης, φτάνουν 12.000 – 13.000 τουρίστες και τα Σαββατοκύριακα ο αριθμός τους ξεπερνά τις 20.000.

Πολύ καλά, κατά συνέπεια, πάνε και οι πληρότητες στα ξενοδοχεία. Οι μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, σύμφωνα με τον πρόεδρο των ξενοδόχων του νομού Ηρακλείου, είναι σχεδόν γεμάτες, ενώ και μικρότερες καταγράφουν πληρότητες που κυμαίνονται στο 60%-70%. Καλή ροή αναμένεται, με βάση τις κρατήσεις, και τον Οκτώβριο, ενώ η σεζόν, σταδιακά συρρικνούμενη, θα κλείσει το Νοέμβριο, παίρνοντας παράταση που φτάνει και στο τρίτο δεκαήμερο, αντί του πρώτου δεκαημέρου, στο οποίο, συνήθως, ολοκληρώνεται.

Περαιτέρω ώθηση στην τουριστική κίνηση των επόμενων εβδομάδων εκτιμάται ότι θα δώσει η άρση των περιορισμών για τους ταξιδιώτες από τη Γερμανία, καθώς η Κρήτη βγήκε από τη «μαύρη» επιδημιολογικά λίστα.

Με τα δεδομένα αυτά, η φετινή τουριστική σεζόν θα κλείσει για τους επιχειρηματίες του κλάδου στο 50% – 55% του 2019 και για ορισμένους ακόμη και στο 65%, επιβεβαιώνοντας και ξεπερνώντας τις προσδοκίες στο ξεκίνημα της περιόδου.

Πηγή: ertnews.gr