Επικαιρότητα
Άρθρογραφία
Ψυχαγωγία

Φωτίζονται η φρικτή δράση των Σουμπεριτών και τα εγκλήματά τους

Η «Μηχανή του Χρόνου» της ΝΕΤ γυρίζει στις θηριωδίες του Σούμπερτ στην Κρήτη

σουμπερίτες βασιλόπουλος μηχανή του χρόνου

Τα φρικτά εγκλήματα και οι θηριωδίες του αιμοσταγούς λοχία του γερμανικού στρατού Φριτς Σούμπερτ στην Κρήτη, φωτίζονται στην εκπομπή του Χρίστου Βασιλόπουλου «Μηχανή του Χρόνου» της ΝΕΤ, που θα προβληθεί το Σάββατο 12 Ιανουαρίου στις 6.10’ το απόγεμα.

Για πρώτη φορά αποκαλύπτεται στο κοινό από τηλεοπτική εκπομπή, μετά από πολύμηνη αποκαλυπτική έρευνα της εκπομπής, το σκοτεινό πρόσωπο των δοσίλογων που έφεραν τον τίτλοΣουμπερίτες και έως σήμερα συνεχίζει να είναι μια μεγάλη βρισιά, συνώνυμη του προδότη και του στυγνού εγκληματία.

σουμπερίτες βασιλόπουλος μιχανή του χρόνουΓια τα φρικτά γεγονότα της Καλής Συκιάς Ρεθύμνου στις 6 Οκτωβρίου 1943, ο Χρίστος Βασιλόπουλος άντλησε υλικό από τη συνέντευξη του διασωθέντα της θηριωδίας Δημήτρη Γρυντάκη στο Made in Creta.gr  και από το βιβλίο του δημοσιογράφου και συγγραφέα Μανόλη Παντινάκη:«Η επαρχία Αγίου Βασιλείου αφηγείται: Η Κατοχή δεν μας λύγισε…».

Ο ίδιος ο Δημήτρης Γρυντάκης, μωρό 20 μηνών στο ολοκαύτωμα του χωριού του, φιλοξενείται στην εκπομπή και μιλάει για τα όσα φοβερά βίωσε μετά το κάψιμο της μάνας του Ευαγγελίας Νικητάκη-Γρυντάκη και των άλλων γυναικών από την Καλή Συκιά και το Ροδάκινο. Ο Γρυντάκης, σήμερα στα 70 του χρόνια, κάτοικος Αθηνών, είναι γνωστό ότι η μητέρα του έγκυος οκτώ μηνών στο δεύτερο παιδί της, κατά απαίτηση Σουμπεριτών οδηγούνταν σε καιόμενο σπίτι έχοντας στην αγκαλιά  τον εικοσάμηνο γιό της Δημήτρη. Πριν τη ρίξουν στη φωτιά και καεί ζωντανή, Σουμπερίτης ή άλλος Γερμανός άρπαξε από την αγκαλιά της το μωρό και το πέταξε σε ξερόκλαδα και σώθηκε… Είχε πει ο Δημήτρης Γρυντάκης το περασμένο καλοκαίρι στο Μade in Creta.gr (διαβάστε εδώ) και η συνέντευξή του δημοσιεύτηκε στις 3 Οκτωβρίου.

ΜΙΑ ΙΣΧΥΡΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

σουμπερίτες βασιλόπουλος μηχανή του χρόνουΟ Σούμπερτ, αναφέρεται σε ανακοίνωση της εκπομπής, εξελίχθηκε σε ένα πανίσχυρο διοικητή Σώματος περίπου 150 αντρών και δημιούργησε στο Ηράκλειο το επονομαζόμενο «Σώμα Κυνηγών», αφού στρατολόγησε Έλληνες πολίτες με μειωμένη εθνική συνείδηση, αλλά και ποινικούς κρατούμενους οι οποίοι φόρεσαν τη γερμανική στολή και έκαναν φρικτά εγκλήματα κατά των συμπατριωτών τους με αντάλλαγμα την ελευθερία τους.

Η «Μηχανή του Χρόνου» φωτίζει και το δράμα των κατοίκων στο χωριό Κρουσώνας Ηρακλείου. Το χωριό είχε αντιστασιακή δράση, αλλά μια ισχυρή οικογένεια του, οι Τζουλιάδες εντάχθηκαν στην ομάδα του Ναζί εγκληματία και συμμετείχαν στα εγκλήματά του.

Πρώτο θύμα του Σούμπερτ στην Κρήτη ήταν ο κοινοτάρχης στο Όρος του Βρύσινα Ρεθύμνου Παντελής Παπαδάκης ή Ψύλλος, πατέρας οκτώ ανήλικων παιδιών.σουμπερίτες βασιλόπουλος μηχανή του χρόνου

Ωστόσο, ανατριχιαστική είναι  και η μαρτυρία του πρώην βουλευτή Ηρακλείου Κώστα Μπαντουβά, που τον πατέρα του βασάνισαν μέχρι θανάτου Σουμπερίτες για να αποκαλύψει στοιχεία για την αντιστασιακή δράση της οικογένειάς του και τελικά τον έθαψαν ζωντανό.

Στην Κρήτη ο Σούμπερτ παρέμεινε από τον Αύγουστο του 1941 έως τον Ιανουάριο του 1944. Εκτέλεσε σε αυτό το διάστημα 200 πατριώτες και έκανε αναρίθμητους βασανισμούς. Συνέχεια μετατέθηκε στη Θεσσαλονίκη, χωρίς να διακόψει τη φρικτή του δράση και επί μακεδονικού εδάφους. Άφησε τη σφραγίδα του στο Ασβεστοχώρι, στο Χορτιάτη και στα Γιαννιτσά, έχοντας τη συνεργασία του απότακτου συνταγματάρχη Πούλου…