Επικαιρότητα
Άρθρογραφία
Ψυχαγωγία

Χαμός με τα αδέσποτα - 3.000 μόνο στους δρόμους του Ηρακλείου

Παρά την ανταπόκριση του κόσμου στην υιοθεσία το πρόβλημα όχι μόνο παραμένει άλυτο, αλλά διογκώνεται κιόλας

Κυνοκομείο Ηρακλείου αδέσποτα ζώα υιοθεσία

Της Κορίνας Καφετζοπούλου

Ο αριθμός είναι εξωφρενικός! Μόνο στο δήμο Ηρακλείου κυκλοφορούν 3.000 αδέσποτα σκυλιά, σύμφωνα με την τελευταία καταγραφή, όπως είπε στο MadeinCreta η κ. Κλειώ Μενεδιάτη από το γραφείο αδέσποτων ζώων του δήμου Ηρακλείου. Ο δήμος Ηρακλείου είναι και ο μόνος που έχει κυνοκομείο.

Πολλοί πολίτες τηλεφωνούν στην υπηρεσία από άλλες περιοχές και ζητούν να συγκεντρωθούν τα ζώα από  την περιοχή τους ή να δώσουν τα δικά τους ζώα επειδή δεν μπορούν, πλέον να τα συντηρούν, όπως λένε.

Όταν τους αναφέρεται ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει επειδή ανήκουν σε άλλο δήμο, τότε η απάντηση είναι: «Αφού δεν μπορείτε να έρθετε θα τα φέρουμε εμείς στο δικό σας δήμο»!

Κυνοκομείο Ηρακλείου αδέσποτα ζώα υιοθεσία

Από αυτή την αντίδραση, εικάζεται ότι ο αριθμός των 3.000 αδέσποτων αφορά και σκυλιά άλλων περιοχών, χωρίς αυτό να αλλάζει τα δεδομένα και την κατάσταση που επικρατεί σε πολλές περιοχές, όπου οι σκύλοι κυκλοφορούν πεινασμένοι και διψασμένοι.

Σύμφωνα με την κ.Μενεδιάτη, σε αυτές τις περιπτώσεις καλό είναι τα ζώα να ταΐζονται και να ποτίζονται για να μην κυκλοφορούν άγρια στους δρόμους.

Βάσει της νομοθεσίας, όλοι οι δήμοι πρέπει να έχουν κυνοκομείο. Όμως κυνοκομείο έχει μόνο ο δήμος Ηρακλείου και αυτό είναι 80 θέσεων και βέβαια ποτέ καμία θέση δε μένει κενή. Τα ζώα που περισυλλέγονται, αποστειρώνονται, τους παρέχεται η ιατρική φροντίδα που απαιτείται, μένουν κατά μέσο όρο, ένα μήνα στο κυνοκομείο και μετά, βάσει πάντα της νομοθεσίας επιστρέφουν στο δρόμο.

Κυνοκομείο Ηρακλείου αδέσποτα ζώα υιοθεσία

Υιοθετήστε ένα αδέσποτο

Το τελευταίο διάστημα γίνεται μια σημαντική προσπάθεια από τους ανθρώπους του κυνοκομείου ως προς την υιοθεσία.

Τα σκυλιά που συλλέγονται από τους δρόμους, στειρώνονται, θεραπεύονται από τυχόν ασθένειες, φωτογραφίζονται και «ανεβαίνουν» στη σελίδα του κυνοκομείοy στο Facebook. Αρκετά από αυτά είναι τυχερά.

Κυνοκομείο Ηρακλείου αδέσποτα ζώα υιοθεσία

Στατιστικά, από τα 80 αδέσποτα που κάθε μήνα φιλοξενούνται στο κυνοκομείο, τα 30 υιοθετούνται από πολίτες που είναι έτοιμοι να αναλάβουν μια τέτοια ευθύνη. Τώρα στις γιορτές σκεφτείτε ένα εναλλακτικό δώρο, χαρίστε ένα σπίτι, σε αυτά τα ζωντανά που βρέθηκαν στο δρόμο.