Επικαιρότητα
Άρθρογραφία
Ψυχαγωγία

Χταπόδι Στιφάδο

Νηστίσιμη συνταγή από τον αντιπρόεδρο του Σωματείου Μαγείρων νομού Ηρακλείου Δημήτρη Γιαλούρη

χταπόδι στιφάδο νηστίσιμη συνταγή γιαλούρης

ΥΛΙΚΑ

1, ½ - 2 κιλά χταπόδι ,
50-100 γραμμάρια κόκκινο κρασί
1 κιλό κρεμμύδια μικρά για στιφάδο
300 γραμμάρια κόκκινη ψιλοκομμένη ντομάτα
1 κουταλάκι πελτές
250 γραμμάρια ελαιόλαδο
30 -50 γραμμάρια ξύδι
αλάτι, πιπέρι, 2-3 φύλλα δάφνη, 5-6 κόκκους μπαχάρι,
2 σκελίδες σκόρδο
1-2 (*) πρέζες κύμινο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Γίνεται όπως και το κρασάτο:

Τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια, προσθέτουμε το σκόρδο, όλα τα μπαχαρικά μαζί, την ντομάτα, ανακατεύουμε καλά, προσθέτουμε το χταπόδι που έχουμε προβράσει και κόψεi. Τελειώνοντας, το "σβήνουμε" με το ξύδι, αφήνουμε να πάρει 2-3 βράσεις και σερβίρουμε.

Σ.Σ. Με τον ίδιο τρόπο, όπως τα καλαμαράκια και τα χταπόδια, μαγειρεύονται και οι σουπιές, τα θράψαλα και γενικά ολα τα θαλασσινά που ανήκουν στην κατηγορία αυτή.

(*) στη μαγειρική ορολογία "πρέζα" εννοούμε οτι πιάνουν τα τρία μας δάχτυλα, όπως οταν αλατίζουμε ένα φαγητό