Επικαιρότητα
Άρθρογραφία
Ψυχαγωγία

Όταν ο πατέρας του Μίκη Θεοδωράκη βρέθηκε στον Ασώματο...

Οι εκλογές του '58, η συνάντηση κι ο διάλογός του με τον παπά- Μιχάλη Γεωργουλάκη και τα ψηφοδέλτια της ΕΔΑ...

Μια πολύ ξεχωριστή και άγνωστη στο ευρύ κοινό ιστορία, με πρωταγωνιστή τον πατέρα του Μίκη Θεοδωράκη, ξετυλίγεται σε ένα από τα κεφάλαια του βιβλίου “Ρασοφόρος Ζορμπάς” των δημοσιογράφων Μανόλη Παντινάκη και Γιάννη Κανελλάκη, που ήταν αφιερωμένο στη μνήμη του παπά- Μιχάλη Γεωργουλάκη.

Στις εκλογές του 1958 ο Γιώργης Θεοδωράκης είχε διοριστεί δικαστικής αντιπρόσωπος στον Ασώματο, χωριό του αείμνηστου κι ανυπότακτου ιερέα.

Εμβρόντητος όταν έμαθε ποιον είχε μπροστά του

Ο παπά Μιχάλης συνάντησε τον πατέρα του Μίκη προπαραμονή των εκλογών. Με το που άκουσε το επίθετό του, αυθόρμητα εντελώς, θέλησε να μάθει εάν είχε κάποια συγγένεια με τον μετέπειτα κορυφαίο δημιουργό, ο οποίος την εποχή εκείνη προερχόταν από μια σπουδαία κι αξιομνημόνευτη αντιστασιακή δράση...

Αφηγείται ο ίδιος: “Το ‘58, στις εκλογές, ήρθενε δικαστικός αντιπρόσωπος στον Ασώματο ο πατέρας του Μίκη Θεοδωράκη. Ωραίος άνθρωπος, τίμιος, γνήσιος πολιτικός, δεν ήτανε υπερόπτης. Πάω την Παρασκευή το βράδυ στο λεωφορείο και βλέπω να κατεβαίνει ένας άνθρωπος με μία ρεπούμπλικα και μία τσάντα. Μου λέει:

“Είμαι δικαστικός αντιπρόσωπος, ο Θεοδωράκης”.

Συστήνομαι κι εγώ: “Μιχάλης Γεωργουλάκης, γραμματέας της κοινότητας, χαίρω πολύ! Είστε συγγενής του Μίκη;”

“Είναι γιος μου”, μου λέει.

“Έμεινα κόκαλο εγώ! Καταλαβαίνεις τα αισθήματά μου, γιατί μιλώ μ’ έναν πολιτικό, κολοσσό της Ελλάδας. Τον θεωρώ μεγάλη προσωπικότητα, γιατί είναι πατέρας του Μίκη Θεοδωράκη...”.

Τα ψηφοδέλτια της ΕΔΑ

Οι δύο άνδρες γνωρίστηκαν καλύτερα. “Φάγαμε, ήπιαμε, κουβεντιάσαμε, εντάξει. Το Σάββατο το πρωί πήγαμε βόλτα στον Πρέβελη και την Κυριακή το πρωί ψήφιζε ο κόσμος”.

Οι κάλπες έκλεισαν στις 6 το απόγευμα. Η καταμέτρηση έγινε και “βρεθήκανε και πέντε ψηφοδέλτια της Ε.Δ.Α. Φοβερό, εγκληματικό για άλλους” διηγείται ο παπά – Μιχάλης, μεταφέροντας μέρος της συζήτησης που είχε δυο βράδια πριν με τον Γιώργη Θεοδωράκη:

“Το βράδυ που φάγαμε, μου λέει ο Θεοδωράκης:

“Μιχάλη, άκουσε να σου πω κάτι. Η Χωροφυλακή θα έρθει αύριο και θα ψάχνει να μάθει ποιοι βάλανε τα πέντε ψηφοδέλτια της Ε.Δ.Α. Θα τους πεις να ψάχνουνε μόνο για τα τέσσερα ψηφοδέλτια. Το πέμπτο να μην το ψάχνουνε, γιατί είναι το δικό μου...””.

Όντως, την επαύριο από τον Σταθμό Χωροφυλακής της Κοξαρέ έψαχναν να βρουν ποιοι έριξαν τα ψηφοδέλτια της Ε.Δ.Α.

Ο “Ρασοφόρος Ζορμπάς”, απευθυνόμενος στον σταθμάρχη, έκανε ότι του παρήγγειλε ο πατέρας του Μίκη: “Ψάχνε για τα τέσσερα. Για το πέμπτο μην ψάχνεις, γιατί σου δηλώνω ότι το έριξε ο Θεοδωράκης...”.