Επικαιρότητα
Άρθρογραφία
Ψυχαγωγία

1η Δεκέμβρη: Παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS

Η νόσος παρεμβαίνει στο ανοσοποιητικό σύστημα και παρεμποδίζει τη λειτουργία του

Η 1η Δεκέμβρη έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, οι θάνατοι από το οποίο μειώθηκαν στην ΕΕ από το 2002 στο μισό!

To σύνδρομο επίκτητης ανοσολογικής ανεπάρκειας (acquired immune deficiency syndrome‎, συντομογρ. AIDS) είναι νόσος του ανθρώπινου ανοσοποιητικού συστήματος που προκαλείται από τον ιό της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (Human immunodeficiency virus, HIV).

Η νόσος παρεμβαίνει στο ανοσοποιητικό σύστημα και παρεμποδίζει τη λειτουργία του, κάνοντας τα άτομα με AIDS περισσότερο πιθανά να αποκτήσουν λοιμώξεις, όπως ευκαιριακές λοιμώξεις και όγκους που συνήθως δεν προσβάλουν τα άτομα με λειτουργικά ανοσοποιητικά συστήματα. Αυτή η ευπάθεια χειροτερεύει με την εξέλιξη της νόσου.

Από τα 5,1 εκατομμύρια θανάτους που αναφέρθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) το 2016, οι 2.900 οφείλονταν στον ιό της ανθρώπινης ανοσολογικής ανεπάρκειας (HIV), σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ, Eurostat, προ της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του AIDS (1η Δεκεμβρίου).

Στην Κύπρο το ποσοστό ήταν 0,53 θάνατοι ανά εκατομμύριο κατοίκων το 2014 και 0,57 θάνατοι το 2015 (τελευταία διαθέσιμα στοιχεία – στην πράξη τέσσερα άτομα πέθαναν το κάθε ένα από τα δύο έτη).

Σύμφωνα με την Eurostat, στην ΕΕ οι άνδρες (2 200 θάνατοι) επηρεάστηκαν περισσότερο από τις γυναίκες (700 θάνατοι).

Σε επίπεδο ΕΕ, ο τυποποιημένος αριθμός θανάτων από τον ιό HIV ανερχόταν κατά μέσο όρο σε 6 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκους το 2016. Σε σύγκριση με το 2002, μειώθηκε στο ήμισυ από 12 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκους. Αυτή η τάση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αποτελεσματικότερη θεραπεία, με αποτέλεσμα λιγότερους θανάτους ή θάνατο σε μεταγενέστερη ηλικία.