Επικαιρότητα
Άρθρογραφία
Ψυχαγωγία

30 άστεγοι βρήκαν στέγη κι εργασία ...και το πρόγραμμα επαναλαμβάνεται

Την καλή εμπειρία και τα αποτελέσματα από την υλοποίηση του πρώτου προγράμματος "Στέγη και εργασία για άστεγους" φιλοδοξεί να επαναλάβει ο δήμος Ηρακλείου

άστεγοι πρόγραμμα στέγαση εργασία επανένταξη καναβάκη δήμος ηρακλείου

Για μία ουσιαστική κοινωνική παρέμβαση έκανε λόγο η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του δήμου Ηρακλείου, Μαρία Καναβάκη, αναφερόμενη στο πρόγραμμα "Στέγαση και εργασία για τους αστέγους" στο οποίο προτίθεται να υπαχθεί ο δήμος Ηρακλείου, μετά την πρώτη υλοποίηση του προγράμματος, που στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία. "30 ωφελούμενοι βρήκαν στέγη και επιδοτήθηκε η εργασία τους" - είπε στο ΣΚΑΙ Κρήτης 92,1 η κ.Καναβάκη, για το πρόγραμμα που ολοκληρώθηκε πριν από ένα μήνα, και το οποίο επαναπροκηρύσσεται. Το θέμα συζητείται απόψε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Η κ.Καναβάκη τόνισε ότι το ζητούμενο για το δήμο είναι όχι μόνο να παρέχονται τα απαραίτητα στους ανθρώπους που βρέθηκαν σε αυτή τη δεινή θέση, αλλά και να επιτυγχάνεται η επανένταξή τους - κάτι που, όπως είπε η ίδια, επιτυγχάνει η φιλοσοφία του προγράμματος.

Η προσπάθεια να δοθούν κίνητρα και τα απαραίτητα εφόδια στους άστεγους για να ξαναστήσουν τη ζωή τους είναι κάτι που γίνεται και από το Κέντρο Αστέγων του δήμου, και εκτός του πλαισίου προγράμματος. "Είναι χρέος μας να βοηθάμε και να τους κάνουμε να ξαναπιστέψουν στον εαυτό τους" - υπογραμμίζει η αντιδήμαρχος. 

Ακόμη, μέσα στον τρέχοντα μήνα αναμένεται η έναρξη του προγράμματος που υλοποιείται πιλοτικά σε έξι δήμους της χώρας - μεταξύ των οποίων και το Ηράκλειο - κατά το οποίο μία "Ομάδα Δράσης"θα εξορμεί στην πόλη του Ηρακλείου προκειμένου να προχωρήσει σε μια καταγραφή και κατόπιν μία διακριτική προσέγγιση άστεγων ανθρώπων, προκειμένου να εμπιστευθούν, να πειστούν και να δεχτούν βοήθεια.

άστεγοι πρόγραμμα στέγαση εργασία επανένταξη καναβάκη δήμος ηρακλείουΤο πρόγραμμα

Η σχετική υπουργική απόφαση περιγράφει αναλυτικά πού μπορεί να υλοποιηθεί το πρόγραμμα, ποιοι είναι οι ωφελούμενοι, και τι δικαιολογητικά πρέπει να κατατεθούν. 

Προβλέπεται κάλυψη ενοικίου από 180 έως 300 ευρώ και δαπάνες οικοσυσκευής και λειτουργικές δαπάνες από 750 έως 1.000 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των ωφελούμενων. Επίσης, το πρόγραμμα περιλαμβάνει και ενέργειες επανένταξης έτσι ώστε ο άστεγος να μπορέσει να εργαστεί σε επιχείρηση του ιδιωτικού τομέα μέσω προγράμματος που θα επιδοτεί έως το ποσό του κατώτατου μισθού.

Ειδικότερα, το Πρόγραμμα υλοποιείται σε Δήμους με πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων, σύμφωνα με τα στοιχεία της τελευταίας απογραφής.

Το Πρόγραμμα στοχεύει σε:

– Οικογένειες και άτομα που φιλοξενούνται σε Κοινωνικούς Ξενώνες Αστέγων ή Υπνωτήρια.
– Οικογένειες και άτομα που έχουν καταγραφεί ως άστεγοι που διαβιούν στο δρόμο, από τις κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων.
– Γυναίκες που φιλοξενούνται σε Ξενώνες Γυναικών θυμάτων βίας. 
– Άτομα που φιλοξενούνται σε Δομές Παιδικής Προστασίας, έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, δεν σπουδάζουν και δεν έχουν πρόσβαση σε κατοικία.