Eurostat: Δεύτερη η Ελλάδα στις αυξήσεις τιμών των αγροτικών προϊόντων
Σημαντική αύξηση σημειώθηκε στις τιμές των γεωργικών προϊόντων στην Ελλάδα το β’ τρίμηνο του 2023 σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.
Παρά την επιβράδυνση της αυξητικής τάσης διεθνώς, η Ελλάδα κατατάχθηκε 2η πανευρωπαϊκά σημειώνοντας αύξηση τιμών κατά 21% σε σχέση με το β’ τρίμηνο του 2022, πίσω μόνο από τη Πορτογαλία, όπου η αύξηση έφτασε το 22%.
Τα στοιχεία για τους δείκτες γεωργικών τιμών που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία δείχνουν ότι η πρόσφατη αύξηση των τιμών των γεωργικών προϊόντων στην Ε.Ε. επιβραδύνθηκε απότομα το δεύτερο τρίμηνο του 2023 σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του 2022. Επιπλέον, η μέση τιμή των αγαθών και υπηρεσιών που καταναλώνονται στη γεωργία (εισροές που δεν σχετίζονται με επενδύσεις) μειώθηκε μεταξύ του δ’ τριμήνου του 2022 και του δ’ τριμήνου του 2023, η πρώτη μείωση από το δ’ τρίμηνο του 2020.
Τα τελευταία στοιχεία υποδηλώνουν μια περαιτέρω διευθέτηση των παγκόσμιων γεωργικών αγορών έπειτα από μια περίοδο αναστάτωσης, η οποία χαρακτηρίστηκε από έντονη αύξηση της γεωργικής παραγωγής και των τιμών των εισροών. Σημειώνεται ότι οι τιμές παραγωγής είναι οι τιμές που λαμβάνουν οι αγρότες στο χωράφι.
Τα προϊόντα με πανευρωπαϊκή αυξητική τάση
Μεταξύ του δεύτερου τριμήνου του 2022 και του δεύτερου τριμήνου του 2023, η μέση τιμή των γεωργικών προϊόντων στην Ε.Ε. αυξήθηκε κατά 2%. Αυτό αντιπροσωπεύει σημαντικά χαμηλότερο ρυθμό αύξησης σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο του 2022, όταν η μέση τιμή αυξήθηκε κατά 17% σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2022.
Οι εντονότερες αυξήσεις των τιμών το δεύτερο τρίμηνο του 2023 μεταξύ των κύριων ομάδων προϊόντων παραγωγής αφορούσαν τα εσπεριδοειδή (κατά μέσο όρο +89%), το ελαιόλαδο (+48%) και τις πατάτες (+38%). Αυτές οι αυξήσεις τιμών αντανακλούσαν σε μεγάλο βαθμό τις ποσότητες που επηρεάστηκαν από την ξηρασία. Μεταξύ άλλων προϊόντων, αξίζει επίσης να επισημανθούν οι έντονες αυξήσεις των τιμών για τα αυγά (+31%) και τους χοίρους (+28%). Αντίθετα, η τιμή των δημητριακών μειώθηκε (-31%), ενώ οι τιμές των πουλερικών (+4%) και του γάλακτος (-2%) παρέμειναν πιο σταθερές.
Κατά την ίδια περίοδο, η μέση τιμή των αγαθών και υπηρεσιών που καταναλώνονται στη γεωργία (εισροές που δεν σχετίζονται με επενδύσεις) μειώθηκε κατά 5%. Η μείωση αυτή ακολούθησε την επιβράδυνση της αύξησης των τιμών το προηγούμενο τρίμηνο, αν και τότε οι τιμές αυξήθηκαν κατά 11% (πρώτο τρίμηνο του 2023 σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2022).
Μεταξύ των εισροών(έξοδα και δαπάνες) που δεν σχετίζονται με επενδύσεις, τα πιο υψηλά ποσοστά μείωσης των τιμών σημείωσαν τα λιπάσματα και τα βελτιωτικά εδάφους (-23%), η ενέργεια και τα λιπαντικά (-13%) και οι ζωοτροφές (-5%).
Σε εθνικό επίπεδο, η πλειονότητα των χωρών της Ε.Ε. (17 από τις 27) συνέχισε να παρουσιάζει αύξηση των τιμών των γεωργικών προϊόντων το δεύτερο τρίμηνο του 2023 σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2022. Οι ταχύτεροι ρυθμοί αύξησης καταγράφηκαν στην Πορτογαλία (+22%), την Ελλάδα (+21%) και την Ισπανία (+16%), χώρες που αντιμετώπισαν συνθήκες ξηρασίας. Αντίθετα, η Λιθουανία (-26%) και η Εσθονία (-15%) κατέγραψαν τις πιο μεγάλες μειώσεις τιμών.
Οσον αφορά τις εισροές που δεν σχετίζονται με τις επενδύσεις, τα υψηλότερα ποσοστά αύξησης των μέσων τιμών σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2022 αναφέρθηκαν στην Ουγγαρία και τη Ρουμανία (και οι δύο +6%), ενώ η Λιθουανία και οι Κάτω Χώρες κατέγραψαν τα υψηλότερα ποσοστά μείωσης (και οι δύο -16%).
Τα είδη που αυξήθηκαν στην Ελλάδα
Από τα στοιχεία που διαθέτει η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία για τη χώρα μας, φαίνεται πως η πλειονότητα των γεωργικών ειδών έχουν πάρει την ανιούσα. «Πρωταθλητής» αυτής της ανοδικής πορείας είναι το ελαιόλαδο, το οποίο σημείωσε αύξηση άνω του 50% ανά ετήσια βάση στον δείκτη τιμών. Αλλα προϊόντα που αυξήθηκαν σημαντικά είναι τα ροδάκινα, το γάλα, το κρέας και οι πατάτες. Από την άλλη μεριά, μείωση σημείωσαν τα μήλα και οι ελιές.
kathimerini.gr