Επικαιρότητα
Άρθρογραφία
Ψυχαγωγία

Lockdown-Το επόμενο βήμα: Προτεραιότητα στην οικονομία

Παραμένει η αγωνία για τα κρούσματα, ιδίως εν όψει της νέας χαλάρωσης που κρίνεται επιβεβλημένη.

Στο δίλημμα περαιτέρω άνοιγμα των σχολείων ή αναβίωση της αγοράς σε, αυτήν τη φάση, λοιμωξιολόγοι και κυβέρνηση φαίνεται να απαντούν το πρώτο. Παραμένει η αγωνία για τα κρούσματα, ιδίως εν όψει της νέας χαλάρωσης που κρίνεται επιβεβλημένη.

Για το δίλημμα τοποθετήθηκε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Ειδικότερα, όπως είπε στον ΣΚΑΪ, θα πρέπει να στηριχθεί η μεσαία τάξη, άρα να ανοίξει το λιανεμπόριο. «Αν είναι να κάνουμε ένα βήμα, το βήμα θα είναι αυτό», σημείωσε.  

Πρόσθεσε ακόμη πως με το click away δεν υπήρξε ιδιαίτερη επιβάρυνση τις ημέρες των γιορτών και τα στοιχεία αυτά θα τα έχουμε προσεχώς.

«Αν χρειαστεί θα υπάρξουν και μέτρα για την κινητικότητα. Αν τα στοιχεία το επιτρέπουν θα ανοίξουν και το λιανεμπόριο και τα γυμνάσια-λύκεια», είπε ακόμη.  

Σχετικά με το click in shop, ο κ. Εξαδάκτυλος είπε πως επί του πρακτέου είναι το ίδιο με την αγορά τροφίμων στο σουπερμάρκετ.

Παράλληλα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο στις «κόκκινες» περιοχές να υπάρξει ειδικό καθεστώς για το άνοιγμα της αγοράς.

«Δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά βήματα ταυτόχρονα. Δεν έχουμε ξεπεράσει το πρόβλημα. Δεν υπάρχει καμία δραστηριότητα, η οποία δεν επιτείνει τη μετάδοση του ιού. Σε οποιοδήποτε άνοιγμα περιμένουμε την επιβάρυνση της επιδημιολογικής εικόνας», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΙΣ.

Υπενθυμίζεται πως στη χθεσινή συνέντευξή του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης άφησε χθες «παράθυρο» πως από την επόμενη Δευτέρα μπορεί να απελευθερωθεί ο κλάδος του λιανεμπορίου, είτε με τη μορφή του click away είτε με τη μορφή του click inside. Ο πρωθυπουργός δήλωσε πως προφανώς και τον ενδιαφέρει να επιστρέψει το καθεστώς που εφαρμόστηκε τα Χριστούγεννα και «να λειτουργήσει», δηλαδή «το click away ή να επιτραπεί σε πολίτες να εισέλθουν στα καταστήματα». «Αυτή τη στιγμή τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι πολύ καλύτερα», σημείωσε. Βεβαίως, οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν μετά τις εισηγήσεις των ειδικών, όπως γίνεται πάντα, αλλά με τα σημερινά επιδημιολογικά δεδομένα φαίνεται πως κάτι τέτοιο είναι εφικτό, καθώς η πανδημία -όπως παρουσίασε και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης σε γραφήματα- είναι σε σχετική ύφεση.

Στο σχέδιο της κυβέρνησης για το άνοιγμα του λιανεμπορίου, αναφέρθηκε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, αποκαλύπτοντας πως τα περισσότερα καταστήματα θα ανοίξουν με click away.

Πηγή: kathimerini.gr