Επικαιρότητα
Άρθρογραφία
Ψυχαγωγία

Market Pass: Πληρωμή νέας δόσης και αναδρομικών

Άναψε το «πράσινο φως» για την πίστωση της προτελευταίας δόσης ύψους 24 εκατ.

Νέος γύρος πληρωμών του market pass ξεκινάει σήμερα Παρασκευή για τους δικαιούχους της άυλης ψηφιακής κάρτας με τη διαδικασία να ολοκληρώνεται την προσεχή Τρίτη. Το υπουργείο Οικονομικών άναψε  το «πράσινο φως» για την πίστωση της προτελευταίας δόσης ύψους 24 εκατ. ευρώ σε 645.000 δικαιούχους του προγράμματος.

Οι υπόλοιποι δικαιούχοι που είχαν επιλέξει κατάθεση χρημάτων σε τραπεζικό λογαριασμό έχουν ήδη εισπράξει ολόκληρο το ποσό της επιδότησης.

Επίσης αναδρομικά ποσά της ενίσχυσης θα λάβουν και οι δικαιούχοι οι οποίοι δεν έχουν πληρωθεί μέχρι σήμερα λόγω λανθασμένου IBAN.

Τα νοικοκυριά αυτά είχαν λάβει email για να διορθώσουν τα στοιχεία για το ΙΒΑΝ καθώς η αίτηση τους είχε εγκριθεί αλλά δεν ήταν δυνατόν να γίνει η καταβολή των χρημάτων.
 

Ακρίβεια

Με την ακρίβεια να επιμένει στα τρόφιμα παρά την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, στο τραπέζι της νέας κυβέρνησης αναμένεται να βρεθεί η επέκταση του market pass μέχρι το τέλος του έτους προκειμένου να αναπληρωθούν απώλειες στα εισοδήματα των νοικοκυριών και με δεδομένο ότι τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού δείχνουν ότι υπάρχει διαθέσιμος δημοσιονομικός χώρος για τη χρηματοδότηση του μέτρου.

Το ζητούμενο είναι εάν το νέο market pass θα δοθεί στο σύνολο των σημερινών δικαιούχων ή θα υπάρξουν αλλαγές στα εισοδηματικά κριτήρια και θα χορηγηθεί μόνο στα ευάλωτα νοικοκυριά.

Σημειώνεται ότι οι πληρωμές του market pass άρχισαν τον Φεβρουάριο και ολοκληρώνονται τον Ιούλιο. Οι δικαιούχοι, που είχαν επιλέξει κατάθεση στον τραπεζικό τους λογαριασμό, έλαβαν στις αρχές Μαΐου την τελευταία επιδότηση  για τους μήνες Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο. Όσοι προτίμησαν την κατάθεση του επιδόματος στην άυλη κάρτα  θα εισπράξουν την τελευταία δόση στις 3 Ιουλίου ενώ οι ψηφιακές χρεωστικές κάρτες λήγουν αυτομάτως στις 31/8/2023 και δεν θα είναι δυνατή η πραγματοποίηση συναλλαγών με αυτές μετά την ημερομηνία αυτή.

Δικαιούχοι του Market pass είναι φυσικά πρόσωπα, άγαμα, έγγαμα, μέρη συμφώνου συμβίωσης, εν διαστάσει, διαζευγμένα ή σε κατάσταση χηρείας, τα οποία είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας και πληρούν τα κριτήρια εισοδήματος και αξίας ακίνητης περιουσίας που προβλέπει ο νόμος.

Η  άυλη ψηφιακή κάρτα του Market Pass χρησιμοποιείται σε POS που διαθέτουν τα Super Market, παντοπωλεία, κρεοπωλεία, ζαχαροπλαστεία, καταστήματα γαλακτοκομικών προϊόντων, αρτοποιεία και διάφορα καταστήματα τροφίμων.

Το ύψος της ενίσχυσης ανά νοικοκυριό ανέρχεται σε ποσοστό 10% επί του μηνιαίου ύψους αγορών, που καθορίζεται σε 220 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό, προσαυξανόμενο κατά 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού με ανώτατο όριο 1.000 ευρώ αγορών.

ot.gr