Επικαιρότητα
Άρθρογραφία
Ψυχαγωγία

Pfizer: Φέρνει χάπι κατά του κορωνοϊού - Ποιοι θα το λαμβάνουν

Όπως ανακοινώθηκε από την αμερικάνικη εταιρεία, γίνονται ήδη δοκιμές για ένα νέο φάρμακο το οποίο θα λαμβάνεται από το στόμα

Ένα νέο αντι-ιικό φάρμακο με τη μορφή χαπιού, κατά του κορονοϊού ανακοίνωσε πως δοκιμάζει η Pfizer στις ΗΠΑ. Πρόκειται για ένα φάρμακο το οποίο θα λαμβάνεται υπό μορφή χαπιού από το στόμα και θα συνταγογραφείται σε ασθενείς με τα πρώτα σημάδια λοίμωξης Covid-19, οι οποίοι δεν νοσηλεύονται.

Το φάρμακο έχει την κωδική ονομασία PF-07321332 και όπως τόνισε η Pfizer, εφόσον αποδειχθεί ασφαλές και αποτελεσματικό και εγκριθεί, πρόκειται να βοηθήσει στις μελλοντικές απειλές από τον κορονοϊό.

Διαβάστε επίσης: Μπορεί να σημάνει το τέλος της πανδημίας: Η Pfizer ενεργοποιεί ένα όπλο πιο ισχυρό και απ’ το εμβόλιο

«Η αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19 απαιτεί τόσο την πρόληψη μέσω εμβολίου όσο και τη στοχευμένη θεραπεία για όσους μολύνονται από τον ιό. Δεδομένου ότι αυτός μεταλλάσσεται, καθώς και της συνεχιζόμενης επίπτωσης της Covid-19 παγκοσμίως, φαίνεται πιθανό πως θα είναι κρίσιμο να έχουμε πρόσβαση σε θεραπευτικές επιλογές τόσο τώρα όσο και πέρα από την πανδημία», ανέφερε ο επικεφαλής επιστήμονας και πρόεδρος του τμήματος ερευνών και ανάπτυξης της Pfizer, δρ Μίκαελ Ντόλστεν.

Η πρώτη φάση δοκιμών, αυτή της τυχαιοποιημένης, διπλά τυφλής και ελεγχόμενης με εικονικό φάρμακο κλινικής δοκιμής θα γίνει σε υγιείς ενήλικες, ώστε να αξιολογηθεί η ασφάλεια του φαρμάκου και πόσο καλά αυτό γίνεται ανεκτό. Οι συγκεκριμένοι αναστολείς δουλεύουν προσδενόμενοι σε ένα ένζυμο του ιού και τον εμποδίζουν να αναπαραχθεί μέσα στα ανθρώπινα κύτταρα. Αντίστοιχα φάρμακα έχουν χρησιμοποιηθεί κατά του ιού HIV και της ηπατίτιδας C.

Οι μέχρι στιγμής εργαστηριακές δοκιμές της ουσίας PF-07321332 έδειξαν ότι εμφανίζει ισχυρή δράση κατά του κορονοϊού SARS-CoV-2, καθώς και κατά άλλων κορονοϊών. Είναι ο πρώτος αναστολέας πρωτεάσης, χορηγούμενος από το στόμα, που θα δοκιμαστεί σε κλινική μελέτη κατά του κορονοϊού. Η Pfizer ξεκίνησε να δοκιμάζει ήδη ένα άλλο αναστολέα πρωτεάσης (PF-07304814) που χορηγείται ενδοφλέβια σε νοσηλευόμενους ασθενείς με Covid-19.

Πηγή: ethnos.gr