Top Menu

Επικαιρότητα
Άρθρογραφία
Ψυχαγωγία

Γιατί επέλεξαν οι Ουκρανοί την Κρήτη

Περιφερειάρχης Κρήτης, Κιέβου, Ουκρανοί

 

Της Κορίνας Καφετζοπούλου 

Μια δυνατή και σταθερή  χειραψία δυο ανδρών, μπορεί να είναι ισχυρότερη έναντι και του πιο δυνατού  συμφωνητικού. Μια τέτοια χειραψία έδωσε το έναυσμα για να τεθούν οι βάσεις της φιλίας μεταξύ του περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρου Αρναουτάκη και του περιφερειάρχη του Κιέβου Anatolii Prysiazhniuk.

«Για να συναφθούν εμπορικές ή άλλου είδους συμφωνίες, πρέπει πρώτα να έχει εδραιωθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο πλευρών. Και εγώ αυτό  ένιωσα από την πρώτη μου επαφή με τον περιφερειάρχη σας» είπε στο MadeinCreta ο περιφερειάρχης του Κιέβου, ο οποίος απαντώντας στο ερώτημα «γιατί επιλέξατε την Κρήτη για συνεργασία με την Ουκρανία » αποκάλυψε άγνωστες πτυχές αυτής της ιστορίας, που εκτυλίχτηκαν στο παγωμένο Κίεβο, πριν από περίπου ένα χρόνο.

Περιφερειάρχης Κιέβου

Ο περιφερειάρχης του Κιέβου κ.Anatolii Prysiazhniuk.

Το κρύο και το χιόνι που έπεφτε,  όταν ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης επισκέφθηκε για πρώτη φορά την Ουκρανία , δεν στάθηκε εμπόδιο για να δημιουργηθεί μια «ζεστή» ατμόσφαιρα, με τον ομόλογό του στο Κίεβο.

Μάλιστα η επίσκεψη αυτή, μέσα στο καταχείμωνο, εντυπωσίασε εξ αρχής τον περιφερειάρχη του Κιέβου, που μιλώντας στο MadeinCreta,  δεν στάθηκε στις οικονομικές  συμφωνίες και στην ποιότητα των προϊόντων της Κρήτης, αφού ούτως ή άλλως δεν τα ήξερε,  αλλά στην πρώτη του επαφή με τον περιφερειάρχη.

Όλα ξεκίνησαν, όπως μας εξομολογήθηκε, όταν  κατά τη διάρκεια της  προσωπικής του έρευνας,  για  το ποια θα ήταν η κατάλληλη περιφέρεια της Ελλάδας για την ανάπτυξη εμπορικών συμφωνιών, εμπιστεύτηκε επίσης έναν φίλο του. Τον Έλληνα  πρέσβη  στην Ουκρανία κ. Γιώργο Γεωργούντζου.

«Μια καλή επιλογή για αυτό που ζητάς είναι η Κρήτη» του απάντησε ο κ. Γεωργούντζος και από εκεί ξεκίνησαν όλα. 

 «Έτσι επιλέξαμε την Κρήτη. Τότε εγώ έστειλα αμέσως πρόσκληση στον κ. Αρναουτάκη για να έρθει. Παρά το γεγονός ότι ήταν χειμώνας ήρθε στο Κίεβο. Δε γνωριζόμασταν, δεν είχαμε μιλήσει ποτέ πριν , δεν είχαμε υπογράψει τίποτα,  άλλα δώσαμε τα χέρια, και τσουγκρίσαμε τα ποτήρια με τη σαμπάνια».

Κάπως έτσι ξεκίνησαν τα  βήματα της συνεργασίας με την Ουκρανία και την Κρήτη.

Για να ζεσταθεί βέβαια η ατμόσφαιρα, βοήθησε και η ουκρανική βότκα αλλά και η ρακή. Μάλιστα, η πρώτη κίνηση  φιλίας ακολούθησε στο γεύμα.  Όταν το πρώτο «εις υγείαν» έγινε με τον περιφερειάρχη Κιέβου να δοκιμάζει για πρώτη φορά ρακή, την οποία είχε πάρει μαζί του ο κ. Αρναουτάκης, και  με το δεύτερο να ανταποκρίνεται πίνοντας βότκα. 

«Πρέπει να σας πω ότι τίποτα από όλα αυτά δε θα γίνονταν, αν εμένα δε μου άρεσε ο άνθρωπος Σταύρος Αρναουτάκης. Πάνω από  όλα μου αρέσει η φιλική μας σχέση. Είναι άνθρωπος με ευρωπαϊκό προσανατολισμό, δυνατός και ένας άνθρωπος που θεωρώ ότι έχει μέλλον. Αυτός ο άνθρωπος σήμερα προσπαθεί για να ζήσει ο κρητικός λαός καλύτερα . Και εμένα μου αρέσει να έχω επικοινωνία με έναν τέτοιο άνθρωπο ο οποίος προτείνει και δημιουργεί».

Ο κ.Anatolii Prysiazhniuk, είπε επίσης, ότι οι Ουκρανοί έρχονται με επενδυτικό σχέδιο στην Κρήτη καθώς υπάρχουν στο Κίεβο οικονομικά επιφανείς επενδυτές, που ήδη έχουν βάλει τα κρητικά προϊόντα στα ράφια των σούπερ μάρκετ ενώ έχουν αγοραστεί σπίτι και γη στην Κρήτη.«Δεν ερχόμαστε μόνο εδώ για να χαρούμε και να  γευτούμε την ομορφιά του τόπου, τον ήλιο και τη θάλασσα», επισήμανε.

Τέλος παρομοίασε την συνεργασία που έχει ξεκινήσει με  την  Κρήτη ως ένα σπίτι που χτίζεται, και σε αυτή τη φάση που βρισκόμαστε ήδη έχουν τεθεί τα θεμέλια.

«Για να χτίσουμε ένα σπίτι πρέπει πρώτα να θέσουμε τα θεμέλια, και τώρα χτίζουμε, βάζουμε τα θεμέλια μεταξύ των  δυο χωρών για να ξεκινήσουμε την ανάπτυξη».