Top Menu

Επικαιρότητα
Άρθρογραφία
Ψυχαγωγία

«Η ευκαιρία για τους υδρογονάνθρακες είναι τώρα»

ΤΣΑΛΤΑΣ ΑΟΖ ΥΦΑΛΟΚΡΗΠΙΔΑ ΥΔΡΟΓΟΝΑΘΡΑΚΕΣ ΚΡΗΤΗ

Απόλυτα ξεκάθαρος για το θέμα της ΑΟΖ ήταν ο πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Γρηγόρης Τσάλτας 

 

 

Της Κορίνας Καφετζοπούλου

«Δεν χρειάζεται η ύπαρξη  Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ)  για να κάνουμε έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Ελλάδα. Η υφαλοκρηπίδα έχει λύσει όλα αυτά τα θέματα  και δεν  τίθεται καμία αμφισβήτηση ως προς αυτό», είπε στη συνέντευξη που παραχώρησε στο MadeinCreta  ο  πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου, καθηγητής Διεθνούς Δικαίου  και πρώην υπουργός ΠΕΚΑ στην υπηρεσιακή κυβέρνηση Πικραμμένου, Γρηγόρης Ι. Τσάλτας.

Ο κ. Τσάλτας κάλεσε τα κόμματα να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων για το θέμα της ενέργειας τονίζοντας ότι τώρα είναι η κρίσιμη ώρα για να λυθούν εθνικά και όχι κομματικά όλα αυτά τα ζητήματα.

Μεγάλο ερωτηματικό εγείρει ο ίδιος και για την απραξία των κυβερνήσεων που τόσα χρόνια δεν ασχολήθηκαν με την εκμετάλλευση του υποθαλάσσιου φυσικού πλούτου της χώρας, όμως στο ερώτημα αυτό η απάντηση  μόνο πολιτική μπορεί να είναι.

"Είναι καθαρά, πολιτικό θέμα, ότι δεν έχουμε προχωρήσει στην εξερεύνηση και εκμετάλλευση του υποθαλάσσιου φυσικού πλούτου της χώρας, πετρελαίου ή φυσικού αερίου, και όχι θέμα οριοθέτησης της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης ( ΑΟΖ)" είπε, μιλώντας το MadeinCreta,ο Πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου, που βρέθηκε στο Ηράκλειο προσκεκλημένος σε ημερίδα που διοργανώθηκε από το ΕΛΚΕΘΕ στις εγκαταστάσεις του Θαλασσόκοσμου, στις Γούρνες.

Η ύπαρξη της ΑΟΖ χρησιμεύει μόνο στα θέματα αλιείας τόνισε με έμφαση, συμπληρώνοντας, πως όλα τα άλλα ζητήματα τα έχει λύσει η υφαλοκρηπίδα από την 1 Νοεμβρίου του 1973. 

Ο ίδιος συμπληρώνει ότι «δυστυχώς  οι πολιτικοί δεν κατάφεραν ποτέ να εκμεταλλευτούν τις τεράστιες δυνατότητες  που και το διεθνές δίκαιο έδινε στην Ελλάδα»

ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ ΚΡΗΤΗ ΤΣΑΛΤΑΣ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ

Απαντώντας σε σχετική  ερώτηση του MadeinCreta για την αναγκαιότητα της ΑΟΖ συγκεκριμένα ανέφερε: «Αρχικά αν μιλάμε για υποθαλάσσιους φυσικούς πόρους, πετρέλαιο και φυσικό αέριο, δεν χρειάζεται ΑΟΖ. Έχουμε την υφαλοκρηπίδα η οποία μας κατοχυρώνει απόλυτα, διεθνώς, εθνικά και νομικά. Η ΑΟΖ για τα κράτη –μέλη είναι προαιρετική ζώνη, ενώ η υφαλοκρηπίδα την  οποία έχουμε κατοχυρωμένη  είναι υποχρεωτική. Μέσω της υφαλοκρηπίδας μπορούμε να διεκδικήσουμε οτιδήποτε έχει σχέση  με τον πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, στις θάλασσες μας. Η ΑΟΖ αφορά περισσότερο στη ζώνη αλιείας. Αν μιλάμε μόνο για υπόγειο υπέδαφος με την προοπτική της εξόρυξης των φυσικών υποθαλάσσιων πόρων (πετρέλαιο και φυσικό αέριο) τότε η ζώνη της ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας, κατοχυρώνει πλήρως  τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Σε  επίπεδο εξερεύνησης και εκμετάλλευσης  αυτής της περιοχής είναι κατοχυρωμένα, δεν έχουμε κανένα απολύτως πρόβλημα». Όσον αφορά στη θέση της Τουρκίας σημείωσε ότι η στάση της γειτονικής χώρας, περί αμφισβήτησης της υφαλοκρηπίδας , δεν έχει αλλάξει από το 1973 και μετά. 

Αυτό όμως δεν μπορεί να αποτελεί και το εμπόδιο για τις έρευνες για  την ύπαρξη υδρογονανθράκων.

Και σε αυτό το σημείο έδωσε το παράδειγμα του Ιονίου πελάγους όπου δεν υπάρχει καμία «εμπλοκή».

«Από την άλλη πλευρά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχουν περιοχές στις οποίες δεν εμπλέκεται καθόλου η Τουρκία. Ενώ τα δικαιώματά μας είναι κατοχυρωμένα εδώ και πάρα πολλά χρόνια  η Ελλάδα δεν κάνει τίποτα για να τα εκμεταλλευτεί. Μιλάω για την περιοχή του Ιονίου πελάγους όπου μάλιστα εκεί έχουμε και οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας  από τους Ιταλούς  από το 1977, χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα και η Ελλάδα ουδέποτε προσπάθησε να εκμεταλλευτεί αυτές τις περιοχές, σε σχέση με τους υποθαλάσσιους υδρογονάνθρακες. Μια προσπάθεια έχει ξεκινήσει εδώ και δύο χρόνια από το ΥΠΕΚΑ όπου υπάρχει ένας νόμος που αφορά σε τέτοια ζητήματα».

Ο  ίδιος θεωρεί επίσης ότι αυτή είναι και η  καταλληλότερη εποχή για κρίσιμες αποφάσεις και τη χάραξη στρατηγικής για την επίλυση των όποιων θεμάτων προκύπτουν  με τη  διαχείριση της ενέργειας στη χώρα μας.

Διότι, όπως διευκρινίζει, μπορεί  η χώρα να αντιμετωπίζει οικονομικής φύσεως αλλά και άλλου είδους  προβλήματα, ωστόσο διαφαίνεται  μια διαφορετική προσέγγιση της όλης πολιτικής θεώρησης της χώρας, με δεδομένο ότι τα «κόμματα έρχονται πιο κοντά το ένα στο άλλο»

Αυτή η συγκυρία ίσως αποδειχθεί «ως η καταλληλότερη στιγμή, εθνικά, να λύσουμε τέτοιου είδους ζητήματα. Μόνο εθνικά, κομματικά αυτά τα θέματα δεν μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε». Είναι μια ευκαιρία  επίσης οι πολιτικοί  «να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να προχωρήσουν το συντομότερο δυνατό στις αναγκαίες αποφάσεις», είπε ο κ. Τσάλτας.

Ενεργειακή αυτονομία ναι, όχι όμως καταστροφή του περιβάλλοντος.

Ο πρύτανης του Παντείου  Πανεπιστημίου μπορεί να τάσσεται υπέρ της ενεργειακής αυτονομίας καθώς τέτοιες μεγαλεπήβολες επενδύσεις θα δώσουν σημαντική ώθηση στη χώρα, ωστόσο ξεκαθαρίζει πως δεν πρέπει να θυσιαστούν όλα σε αυτό το βωμό, εννοώντας βέβαια το περιβάλλον. 

«Δεν πρέπει να είμαστε αιρετικοί και να φοβόμαστε  κανένα σενάριο, ούτε τέτοιο είδους επενδύσεις. Αρκεί να υπάρχει η βάση των σωστών μελετών οι οποίες δεν πηγάζουν από πολιτικές σκοπιμότητες αλλά από τις πραγματικές ανάγκες οι οποίες  αφορούν στη γενικότερη   οικονομική  θεώρηση του προβλήματος».

Η προστασία του περιβάλλοντος είναι πρωταρχική, διότι  τέτοιου είδους εξορύξεις στο θαλάσσιο χώρο εγκυμονούν πολλούς βασικούς κινδύνους.

 Επομένως, η όποια απόπειρα γίνει για να υλοποιηθούν αυτές οι προσπάθειες, θα πρέπει να γίνουν με  καλές μελέτες για την προστασία του περιβάλλοντος, τόνισε.

ΑΝΕΜΟΓΕΝΗΤΡΙΕΣ ΚΡΗΤΗ ΤΣΑΛΤΑΣ

«Διότι αν επηρεαστεί το περιβάλλον τότε θα πληγεί η «βαριά της βιομηχανία» της χώρας  που  είναι ο τουρισμός. Μια χώρα που στηρίζεται στις ακτές της και αυτές μολυνθούν τότε οι  συνέπειες θα είναι ολέθριες».

Ειδικά για την Κρήτη αυτό έχει βαρύνουσα σημασία: «Η Κρήτη είναι επίγειος παράδεισος και αυτόν τον επίγειο παράδεισο τον έχει στην κατοχή της η Ελλάδα. Αυτό τον παράδεισο όμως για τον αξιοποιήσουμε όπως πρέπει  πάρα πολύ να τον προσέξουμε σε  όλους τους τομείς. Στην παραγωγή, στον τουρισμό και στον τομέα του περιβάλλοντος. Διότι χωρίς την προστασία του περιβάλλοντος είναι πάρα πολύ εύκολο όλα  να χαθούν να εξανεμιστούν» .

ΚΡΗΤΗ ΧΑΡΤΗΣ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΤΣΑΛΤΑΣ

Όσον αφορά στο φόβο της κοινής γνώμης για τέτοιου είδους έργα  ή για την  αξιοποίηση των ΑΠΕ που είναι λύση στο ενεργειακό έλλειμμα ιδίως της Κρήτης είπε ότι υπάρχει έλλειμμα ενημέρωσης αλλά και πληροφόρησης. Ιδίως στις τουριστικές περιοχές  όπου θεωρείται ότι οι ανεμογεννήτριες «ενοχλούν» αισθητικά τους τουρίστες ανέφερε ότι «οι ξένοι που έρχονται απορούν που  σε μια χώρα με ήλιο  και άνεμο δε βλέπουν ανεμογεννήτριες».