Top Menu

Επικαιρότητα
Άρθρογραφία
Ψυχαγωγία

Αυξάνεται ιλιγγιωδώς ο αριθμός των άπορων οικογενειών

Η φτώχεια «χτυπά» και την Κρήτη

κοινωνικό παντοπωλείο φτώχεια

Λεηλατείται η μεσαία τάξη στην Κρήτη λόγω της ανεργίας. Οικογενειάρχες που μέχρι πρότινος άντεχαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τις συνέπειες της κρίσης  και μπορούσαν να προσφέρουν έστω και τα στοιχειώδη στις οικογένειές τους , σταδιακά τους εγκαταλείπουν οι  δυνάμεις τους και ζητούν βοήθεια για να θρέψουν και να μορφώσουν τα παιδιά τους. Και τούτο, παρά τις προσπάθειες, είναι ένα άπιαστο όνειρο!

Οι αριθμοί για άλλη μια φορά είναι αμείλικτοι. Σύμφωνα με τα επίσημα  στοιχεία της διεύθυνσης Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κρήτης, που αφορούν στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου, τα τελευταία τρία  χρόνια  παρατηρείται αύξηση της τάξης του  30% κατά  έτος, στον αριθμό των οικογενειών που ζητούν βοήθεια …

Το 2009 οι καταγραμμένες άπορες οικογένειες της περιφερειακής ενότητας  Ηρακλείου ήταν 416, πριν δύο μήνες  850 και σήμερα ξεπερνούν τις 1100! Κατά προσέγγιση και χωρίς να έχει γίνει πλήρης καταγραφή των απόρων οικογενειών στις υπόλοιπες  περιφερειακές ενότητες του νησιού, σύμφωνα με τα στοιχεία των δήμων, οι άπορες κρητικές  οικογένειες προσεγγίζουν τις 5 χιλιάδες! Ενώ τα τρόφιμα που έχουν διανεμηθεί από τις αρχές του  έτους μέσω των κοινωνικών παντοπωλείων  με τη στήριξη ιδιωτών και επιχειρηματιών ξεπερνούν τους 60 τόνους. Σε άλλους καιρούς, της ανάπτυξης και της ευμάρειας, ένα τέτοιο σενάριο για την Κρήτη θα ήταν κάτι το φανταστικό. 

κοινωνικό παντοπωλείο φτώχεια

Την εικόνα με μελανά χρώματα παρουσιάζει στο MadeinCreta o διευθυντής της διεύθυνσης Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κρήτης κ. Σπύρος Επιτροπάκης, ο οποίος δε δίστασε να πει ότι έχουν υπάρξει φορές που  ήρθε αντιμέτωπος με τέτοιες καταστάσεις που τον έκαναν από ντροπή να χαμηλώσει το βλέμμα.

Υπήρξαν περιστατικά  που τον είχαν ταράξει. Λέει σχετικά, έκδηλα συγκλονισμένος: «Έχω συναντήσει περιπτώσεις που έχω αναγκαστεί από το πενιχρό μου εισόδημα να δώσω κάποια χρήματα, επειδή αισθάνθηκα τόσο άσχημα και επειδή δεν υπήρχε η διαδικασία να εξευρεθούν αυτά τα χρήματα, έτσι ώστε  να μπορέσει ένας συνάνθρωπός μου να  αντιμετωπίσει το άμεσο πρόβλημα που είχε. Θυμάμαι μια μητέρα με δυο παιδιά υποσιτισμένη, πάρα πολύ αδύνατη,  που μου είπε: « Κύριε διευθυντά δεν έχω δυο ημέρες γάλα για τα παιδιά, δεν ξέρω τι να κάνω». Πώς να μην βοηθήσεις αυτή τη μητέρα; Έχω έρθει ακόμα και αντιμέτωπος με  ορισμένα σπάνια περιστατικά γονιών που θέλουν  να δώσουν  τα παιδιά τους επειδή δεν έχουν να τα ταΐσουν».

κοινωνικό παντοπωλείο φτώχεια

Οι άνθρωποι, που διστακτικά, ανεβαίνουν τα σκαλιά της διεύθυνσης Κοινωνικής Μέριμνας,  στην συντριπτική τους πλειοψηφία έχουν πληγεί από την ανεργία, και ανήκαν στην λεγόμενη μεσαία τάξη η οποία αφανίζεται, φτωχοποιείται.

 Μπορεί να έκαναν πριν  οποιοδήποτε επάγγελμα, εργάτες ή ελεύθεροι επαγγελματίες, είχαν όμως να ζήσουν αξιοπρεπώς  και υπό άλλες συνθήκες, σίγουρα θα μπορούσαν να απασχοληθούν ξανά.   

 «Είναι οικογένειες  Ελλήνων που ανήκαν στη μεσαία τάξη και είτε λόγω της κρίσης ήταν έμποροι και  πτώχευσαν,  είτε έκαναν ελεύθερο επάγγελμα και για διάφορους λόγους βρέθηκαν στο δρόμο, και τώρα  δοκιμάζονται από  την κρίση», είπε ο κ. Επιτροπάκης.

Η κρίση και η εκπαίδευση

Και όταν κάποιος δεν έχει να θρέψει τα παιδιά του  μπορεί να τα σπουδάσει; Η απάντηση, φυσικά, είναι  αυτονόητη. Για αυτό και δεν προκαλεί καμία εντύπωση  η αυξητική τάση της τάξης του 40% που παρατηρείται  στις εγγραφές του κοινωνικού φροντιστηρίου που συστάθηκε με πρωτοβουλία  της Περιφέρειας Κρήτης  και λειτούργησε για πρώτη φορά στο Ηράκλειο κατά τη διάρκεια των θερινών μηνών. Γι αυτό και  ευχαρίστησε δημόσια τους φορείς φροντιστηριούχων  μέσης εκπαίδευσης  και  ξένων γλωσσών, καθώς χωρίς τη συνεργασία τους, αυτό το εγχείρημα δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί.  

«Υπάρχει πολύ μεγάλη ζήτηση από οικογένειες που μπορούσαν να πάνε τα παιδιά τους ένα φροντιστήριο και τώρα λόγω της κρίσης αδυνατούν να το πράξουν», σημείωσε και  τόνισε  ότι όλες τις υποθέσεις που φτάνουν στην υπηρεσία που διευθύνει τις διαχειρίζονται με διακριτικότητα και εχεμύθεια. Τα στοιχεία διαφυλάσσονται ως κόρη οφθαλμού  καθώς κανενός η  πρόθεση δεν είναι να προσβάλει ή να εκθέσει κάποιον.

Πολλές φορές, η αμηχανία που προκαλείται από τις προσωπικές ιστορίες είναι τεράστια. Αλλά όλοι γνωρίζουν ότι αν δεν υπήρχε πραγματική ανάγκη κανείς δεν θα  έμπαινε σε αυτή τη διαδικασία. Και η αξιοπρέπεια όλων είναι πάνω από όλα και αυτό το γνωρίζουν οι κοινωνικοί λειτουργοί της υπηρεσίας  που χειρίζονται με «χειρουργικές» κινήσεις αυτές τις υποθέσεις.

Για να εγγραφεί κάποιος στο κοινωνικό παντοπωλείο ή στο κοινωνικό φροντιστήριο το ύψος του ετήσιου εισοδήματός του που αναγράφεται στηφορολογική του δήλωση πρέπει να είναι στο όριο των 6,5 χιλιάδων ευρώ ενώ υπάρχουν και προσαυξήσεις ανάλογα με τα παιδιά που υπάρχουν.  

Τα τηλέφωνο της  υπηρεσίας για περισσότερες πληροφορίες είναι 2813 412 511,522,523,526.