Top Menu

Επικαιρότητα
Άρθρογραφία
Ψυχαγωγία

Οι δίδυμοι πήραν ... τα βουνά!

Μετά τους αιθέρες και το βυθό οι "Κ2" μαγεύονται από την κρητική φύση.

μίλτος νίκος καμπιτάκης

Οι Κ2!

Της Κορίνας Καφετζοπούλου 

Ονομάζονται « Κ2» και «δανείστηκαν» το όνομά τους από τη δεύτερη ψηλότερη κορφή της γης μετά το Έβερεστ με ύψος 8.611 μέτρα, που βρίσκεται στα σύνορα Πακιστάν και Κίνας.

Η χάρη τους δεν έφτασε εκεί διότι όπως είπε γελώντας ο ένας εκ των δύο «εκεί ανεβαίνουν δέκα και κατεβαίνουν δύο».

Είναι δίδυμοι, και  αφού «όργωσαν»  πιλοτάροντας τους αιθέρες και μυήθηκαν στα μυστικά του βυθού,  πήραν… τα βουνά. Οι «Κ2» δεν είναι επαγγελματίες αλλά χομπίστες, κυρίως, για να περνάνε καλά. Και απολαμβάνουν το χόμπι τους!

Όπως οι παρέες  μαζεύονται  για να  κάνουν  κρασοκατανύξεις αυτοί συγκεντρώνονται  για να ανέβουν στις  κορφές  της Κρήτης,  χιονίσει ή  λιάσει.

Στολιστρα Ψηλορείτης

Ψηλορείτης, κορφή Στολίστρα  υψόμετρο 2336 μ.

Είναι τα αδέρφια Μίλτος και Νίκος Καμπιτάκης από την Αγία Βαρβάρα. Με τον πρώτο «κουτουλίσαμε» τυχαία, την ώρα που έψαχνε μια κόλλα «που να μην ξεκολλάει με τίποτα» για να κολλήσει ένα ορειβατικό μποτάκι.

«Που πάτε με αυτό;» τον ρωτήσαμε, και από την πλατεία της Αγίας  Βαρβάρας βρεθήκαμε στις «κορφές» του κόσμου μέσα σε αμέτρητες φωτογραφίες, μετάλλια και δεκάδες κοχύλια.  

Στα 45 τους, χάρη στη φυσική τους κατάσταση, αθλητές του στίβου και οι δύο, σκαρφαλώνουν στα βουνά σαν τα αγριοκάτσικα!

Με την ορειβασία ασχολούνται σχεδόν τριάντα χρόνια ενώ την τελευταία πενταετία οργανώνουν εκδρομές στα βουνά του νησιού.

«Ξεκίνησα ερασιτεχνικά να ασχολούμαι επειδή μου αρέσει η φύση, τα βουνά, οι βροχές , οι καταιγίδες, τα φαράγγια. Τώρα, είμαι συνέχεια πάνω  στα βουνά το λιγότερο 3 με 4 φορές την εβδομάδα, βρίσκομαι πάνω σε μια κορφή!», θα πει στο MadeinCreta o Μίλτος Καμπιτάκης.

Ο Μίλτος μπορεί να φαίνεται ότι έχει την τρέλα του, αλλά ακόμα  και λίγο να μιλήσει κανείς μαζί του, καταλαβαίνει πόσο αγαπάει το νησί και τις ομορφιές που δεν άγγιξε ο χρόνος.

Και όχι μόνο τις αγαπάει, αλλά θέλει να τις δείξει κιόλας, σε φίλους και γνωστούς, και η εικόνα αυτή από στόμα σε στόμα να μεταδοθεί σε όλο και περισσότερους, αν γίνεται και σε όλο τον κόσμο.    

κορφη αφεντη χριστου λασιθιωτικα ορη     
Ο Μίλτος Καμπιτάκης στην κορφή του Αφέντη Χριστού στα Λασιθιώτικα Όρη σε υψόμετρο  2.141 μ 

Κορφή Σπαθί, υψόμετρο 2.148μ. στα Λασιθιώτικα Όρη
Κορφή Σπαθί, υψόμετρο 2.148μ. στα Λασιθιώτικα Όρη 

«Η Κρήτη είναι εξαιρετικά όμορφη και αυτό πρέπει να το μάθουν όλοι», λέει ο ίδιος εκδηλώνοντας τη μεγάλη του αγάπη.

Οι διαδρομές που επιλέγουν είναι τα σημεία που προσφέρονται για ορειβασία, η κορφή του Ψηλορείτη, τα  Λευκά όρη, τα Λασιθιώτικα βουνά και τα Σητειακά όρη.

Διαδρομές που σου κουρσεύουν τη λαλιά 

Η αγαπημένη διαδρομή του Μίλτου, όπου το  μάτι χαίρεται  την άγρια ομορφιά της φύσης, είναι στα Λασιθιώτικα βουνά στην πορεία  προς τις  κορφές του  Αφέντη Χριστού  και Σπαθί που είναι και η υψηλότερη με 2.148 μέτρα υψόμετρο.

Οι ορειβασία  για όσους ακολουθήσουν τους «Κ2» ξεκινά από το οροπέδιο Λασιθίου και το χωριό  Αβρακόντε για να συνεχίσει προς το οροπέδιο Λιμνάκαρο, κι από εκεί προς τις κορφές  από το μονοπάτι του Αγίου Γεωργίου .

Ο Νίκος κι ο Μίλτος Καμπιτάκης που κάνουν σχεδόν καθημερινά αυτή τη διαδρομή και έχουν και άριστη φυσική κατάσταση,  χρειάζονται για να ανέβουν   σε αυτές τις κορφές, το πολύ δυο ώρες.

κορφη ψηλορείτη υψόμετρο 2456 μ.
Ο Νίκος Καμπιτάκης στον Ψηλορείτη σε υψόμετρο 2456 μ.

Ένας αρχάριος θέλει περίπου τρεις, ακόμα και τέσσερις ώρες. Αυτό όμως δεν τους ενοχλεί καθόλου διότι κανείς δεν πάει για «πρωτάθλημα» αλλά για να απολαύσει μια Κρήτη που ελάχιστοι βλέπουν από τόσο ψηλά.     

Ακολουθούν, τα Λευκά όρη με περισσότερες από 50 κορφές με πάνω από 2.000 μέτρα υψόμετρο και  ο Ψηλορείτης με πέντε κορφές επίσης με πάνω από 2 χιλιάδες μέτρα υψόμετρο.

κ2 μίλτος νίκος καμπιτάκης

Οι «Κ2» αυτή την αγάπη ή μανία (ποιος ξέρει!) σκέφτονται να την κάνουν και επάγγελμα, αφού τα τελευταία χρόνια έχουν ανεβάσει σε αυτές τις κορφές με ασφάλεια πάνω από 300 ορειβάτες ή πεζοπόρους.

Προς το παρόν περνάνε καλά, το διασκεδάζουν αφάνταστα ενώ όπως σημείωσε κι ο Μίλτος φροντίζουν και τους χώρους μαζεύοντας τα σκουπίδια από το βουνό, αφενός επειδή δεν πρόκειται κανείς άλλος να το κάνει , αφετέρου είναι ανεπίτρεπτο να επιβαρύνεται τέτοια ομορφιά.

Ο Νίκος από την πλευρά του, εξήγησε στο MadeinCreta, τους λόγους για τους οποίους τον συναρπάζει το βουνό. «Ο λόγος είναι απλός . Τα βουνά είναι αληθινά με κορυφογραμμές που σου κόβουν την ανάσα. Η θέα σε μαγεύει σε σαγηνεύει . Το δέος του ορεινού όγκου σε διαπερνά. Η ομίχλη, ο ήλιος… μαγεία μοναδική. Στα ψηλά τα πάντα σε γαληνεύουν μακριά από τα ψεύτικα και τα δήθεν …»

Επικοινωνήστε με τους Μίλτο και Νίκο Καμπιτάκη στο info@k2kampitakis.com