Top Menu

Επικαιρότητα
Άρθρογραφία
Ψυχαγωγία

Η στράτα της ελιάς…

Μια επιστολή - πρόταση

στράτα ελιάς ελαιόδεντρο αρχαίο σαββάκης

Ελαιόδεντρο στον Μέρωνα Αμαρίου ηλικίας, εκτιμάται, 2.500 χρόνων. Βρίσκεται στη θέση «Πλατύλαγκος» είναι ιδιοκτησίας Κων. Δουλγεράκη και η περίμετρος του στο έδαφος είναι 11 μέτρα. Χαρακτηρίζεται ως «Γλυπτό με δυο μεγάλους αδελφούς κορμούς».

«Ζωντανά μνημεία της φύσης», χαρακτηρίζει ο Αμαριώτης Κώστας Ι. Σαββάκης τα ιστορικά ελαιόδεντρα της Κρήτης, ηλικίας αιώνων και χιλιετιών και συμμετέχει στον αγώνα στον οποίο έχει συστρατευτεί ένας μεγάλος αριθμός Κρητικών προτείνοντας την δημιουργία της «Στράτας της ελιάς».

Γράφει σε επιστολή του: «Θυμάμαι εκείνες τις μέρες του 2009, ως πρόεδρος του συλλόγου Αμαριωτών Ρεθύμνου και διάβασα στις τοπικές εφημερίδες κείμενο που αφορούσε την πρωτοβουλία του συλλόγου Βενεράτου για την καταγραφή των ιστορικών δέντρων. Στις 17 Μαϊου του ίδιου χρόνου, ημέρα Κυριακή, τα μέλη της διοίκησης του συλλόγου Βενεράτου, κάτοικοι του ίδιου χωριού που υποστήριζαν την πρωτοβουλία και μέλη δέκα πολιτιστικών συλλόγων περίπου από την  Κρήτη, βρεθήκαμε στο Αποδούλου Αμαρίου. Εκεί έγινε η 1η ιστορική συνάντηση και αποφασίστηκε η ίδρυση του Δικτύου Πολιτιστικών Συλλόγων Κρήτης.

Από τότε αρχίζει ένας μεγάλος αγώνας για τη σωτηρία αυτών των μνημειακών δέντρων, και ο αγώνας αυτός αγκαλιάζεται κάθε χρόνο και από περισσότερα μέλη. Έτσι, που σήμερα τα μέλη του δικτύου να ανέρχονται σε 72. Είναι ένας αγώνας που έχει δυσκολίες αλλά είναι όμορφος γιατί έχει στόχους.

Το σημαντικό είναι ότι οι συναντήσεις και καταγραφές των ελαιοδέντρων γίνονται ανά τακτά  χρονικά διαστήματα σε όλη την Κρήτη, και τυγχάνουν της υποστήριξης του επιστημονικού δυναμικού του ΤΕΙ Κρήτης.

Ελαιόδεντρα με τέτοια ιστορική αξία, η επαρχία  Αμαρίου έχει περί τα δυο χιλιάδες. Και σκέφτομαι προτείνοντας παράλληλα, ανά επαρχία να δημιουργηθεί μια στράτα που να αναδεικνύει αυτά τα δέντρα. Αυτά τα δέντρα, κατά τη γνώμη μου, είναι ζωντανά μνημεία της φύσης και τα πιο πολλά κουβαλούν θρύλους και ιστορίες. Αυτή η στράτα θα μπορούσε νοητά να ενώσει όλη την Κρήτη, ώστε να  αναδειχτεί ο συγκρητισμός που διακατέχει το δίκτυό μας…»