Top Menu

Επικαιρότητα
Άρθρογραφία
Ψυχαγωγία

Κινήσεις «ματ» ... από τον ήλιο! - Το ενεργειακά αυτόνομο σπίτι

Ο ήλιος στις υπηρεσίες της νοικοκυράς!

ενεργειακά αυτόνομο σπίτι βουζαρά ηράκλειο

Της Κορίνας Καφετζοπούλου 

Εάν ένα συμβατικό σπίτι, μιας τετραμελούς οικογένειας, καταναλώνει ετησίως, κατά μέσο όρο,  6 χιλιάδες κιλοβατόρες για να καλύψει τις ανάγκες του, το ζεύγος Δασκαλόπουλου κατάφερε το ακατόρθωτο με «επτά ενεργειακές  κινήσεις ματ». Nα "ζει" με 1080 κιλοβατόρες ετησίως, έχοντας ζεστό φαγητό, σπίτι και νερό!

Δεν πρόκειται για υπερβολή, αλλά για μια πραγματικότητα που πέρα από την τεχνολογία, στηρίζεται κυρίως στην αλλαγή αντίληψης της νοικοκυράς του σπιτιού, κ. Νατάσας Βουζαρά, αλλά και όλων των μελών της οικογένειας.

Διότι μπορεί το σπίτι να είναι ενεργειακά αυτόνομο χάρη, στο φωτοβολταϊκό σύστημα, μια μικρή ανεμογεννήτρια, αλλά και μια γεννήτρια για ώρα ανάγκης (που καίει ελάχιστα), όμως το σύστημα δεν θα μπορούσε να αποδώσει εάν δεν υπήρχε: κουζίνα υγραερίου, ενεργειακό τζάκι, λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας και ηλιακό. Και φυσικά τη νοικοκυρά του σπιτιού που προσάρμοσε  τις ανάγκες  για τη φροντίδα της φαμίλιας της, στις ηλιαχτίδες του ήλιου και στον άνεμο.

«Η περιπέτεια της ενεργειακής αυτονομίας»

 Όλα ξεκίνησαν πριν περίπου τρία χρόνια όταν ολοκληρώθηκε η κατασκευή της  σύγχρονης κατοικίας που έφτιαξε η οικογένεια σε ένα απομακρυσμένο μέρος μεταξύ Βοριτσίου και Χαρασσού, στο Δήμο Χερσονήσου.

ενεργειακό αυτόνομο σπίτι βουζαρά

Το φοβερό είναι ότι η ΔΕΗ για να κάνει τη σύνδεση του ρεύματος, παρά το γεγονός ότι οι πυλώνες βρίσκονται μέσα στο χωράφι του σπιτιού, ζήτησε 12.000 ευρώ (!), πόσο απαγορευτικό για την οικογένεια. Γι'αυτό και αναζητήθηκαν εναλλακτικές μορφές ηλεκτροδότησης.   

 «Το πρώτο βήμα»

Στην αρχή τοποθετήθηκαν δυο καθρέπτες, τέσσερις μπαταρίες και ο μετατροπέας του ρεύματος. Το ρεύμα όμως δεν επαρκούσε και  ενισχύθηκε με επιπλέον δύο καθρέπτες τέσσερις μπαταρίες, μια μικρή ανεμογεννήτρια ενώ έγινε εγκατάσταση και γεννήτριας πετρελαίου, για να συντηρείται το σύστημα το χειμώνα και να μην αδειάζουν οι μπαταρίες, που έχουν συγκεντρώσει την ενέργεια από τον ήλιο και τον αέρα. 

ενεργειακό αυτόνομο σπίτι βουζαρά

Όλο αυτή η «επένδυση» έχει στοιχίσει, μέχρι σήμερα, στην οικογένεια 12,5 χιλιάδες ευρώ, πόσο που διατέθηκε σταδιακά. Η οικογένεια έχει "κερδίσει" όλους τους λογαριασμούς της ΔΕΗ , μια καλύτερη ποιότητα ζωής ενώ απέκτησε ενεργειακή κουλτούρα, ζηλευτή …

«Αν θέλετε ενεργειακά αυτόνομο σπίτι, συνεννοηθείτε με την νοικοκυρά»!

Πολλοί από εσάς θα αναρωτιέστε πως ένα σπίτι το  οποίο διαθέτει ένα φωτοβολταϊκό σύστηµα 4 Χ180W -το οποίο παράγει ετησίως 1080 κιλοβατόρες ενώ μια μέση οικογένεια καταναλώνει  το ίδιο διάστημα 6 χιλιάδες κιλοβατόρες-  και μια  ανεµογεννήτρια 200 W, μπορεί να ζει χωρίς να στερείτε ή να θυσιάζει τις ανέσεις ενός σύγχρονου σπιτιού.

Η απάντηση είναι απλή: Η συγκεκριμένη οικογένεια κάνει χρήση των συστηµάτων και των ηλεκτρικών συσκευών  µε τη λογική της αξιοποίησης των φυσικών πηγών και της εξοικονόμησης ενέργειας. Χωρίς να θεωρεί την ενέργεια ως αγαθό σε αφθονία προς αλόγιστη χρήση και άσκοπη σπατάλη.

«Η αλήθεια είναι ότι άλλαξαν πολλές συνήθειες κυρίως όσον αφορά στην προσαρμογή μου στις οικοκυρικές δουλειές. Στο πότε δηλαδή  θα βάλω πλυντήριο, πότε θα σιδερώσω, πότε θα σκουπίσω, διότι εκεί καταναλώνεται η μέγιστη ενέργεια. Για το μαγείρεμα έχω κουζίνα υγραερίου, για τη θερμότητα ενεργειακό τζάκι,  για το ζεστό νερό  ηλιακό, και για το φωτισμό , λάμπες εξοικονόμησης. Για κάποιους άλλους αυτή η προσαρμογή φαίνεται βουνό, όμως πιστέψτε με όλα είναι μέσα στο μυαλό. Άλλωστε το πρώτο πράγμα που μας ξεκαθάρισε, αυτός που μας εγκατέστησε το σύστημα, ήταν αυτό:

«Για να έχετε ενεργειακή αυτονομία  πρέπει να συμφωνήσει η νοικοκυρά του σπιτιού. Αν η νοικοκυρά του σπιτιού δε συμφωνήσει στο να αλλάξει κάποιες συνήθειες της, δεν θα καταφέρετε τίποτα»  - λέει η νοικοκυρά του σπιτιού!  

ενεργειακό αυτόνομο σπίτι βουζαρά
Το ενεργειακά αυτόνομο σπίτι δε στερείται τις ανέσεις του. 

Το κλειδί της επιτυχίας, της ενεργειακής αυτονομίας.

Όλες οι συσκευές του σπιτιού είναι Α' ενεργειακής κλάσης ενώ το πλυντήριο έχει  συνδεθεί με τον ηλιακό. Αυτό όμως δεν αρκεί, ο χρυσός κανόνας είναι ότι δε δουλεύουν όλες οι ηλεκτρικές συσκευές μαζί. Ξεχωριστά δουλεύει το πλυντήριο, το σίδερο και η σκούπα. Το καλοκαίρι το πλυντήριο η κ. Βουζαρά το προγραμματίζει για το μεσημέρι, και το χειμώνα για το βράδυ όταν δουλεύει η γεννήτρια. Όταν έρθει η ώρα του σιδερώματος, τότε γίνεται μόνο αυτή η «βαριά» εργασία και καμία άλλη την ίδια ημέρα!

Τι αποφεύγεται …δια ροπάλου

Η κ. Νατάσα προσαρμόστηκε άμεσα στις νέες απαιτήσεις  ηλεκτροδότησης  του σπιτιού της ενώ η εμπειρία της έδειξε και ποιες  οικιακές συσκευές κάνουν ….  τζιζζζζζζ….

- Ηλεκτρικός φούρνος:  η καλύτερη επιλογή είναι αυτός του υγραερίου,  η οικογένεια προς το παρόν χρησιμοποιεί το ξυλόφουρνο, μέχρι να προχωρήσει σε αντικατάσταση.

- Καφετιέρα, τοστιέρα και τα φωτάκια του απορροφητήρα. Όσο και να φαίνεται περίεργο  αυτές  τα τρία «μικροπράγματα» για ένα συμβατικό σπίτι, είναι ικανά όταν λειτουργούν, να καταναλώσουν όλη την ενέργεια , που έχει συσσωρευτεί στις  οκτώ μπαταρίες  του σπιτιού!

«Τι δε χρησιμοποιώ; Δε χρησιμοποιώ τοστιέρα, το ψωμί το ζεσταίνω σε τηγανάκι. Η καφετέρια λειτουργεί μόνο όταν έχει ήλιο. Διότι αυτομάτως ο δείκτης  που έχουμε μέσα στο σπίτι που μας δείχνει την ενέργεια, κατεβαίνει επικίνδυνα. Επίσης δεν ανάβω τα φώτα του απορροφητήρα. Όσο και να φαίνεται περίεργο  τα τρία φωτάκια του απορροφητήρα , καταναλώνουν ενέργεια αντίστοιχη, όσο 15 σποτ οικονομίας αν καίνε όλη ημέρα» - λέει η κ. Βουζαρά!