Top Menu

Επικαιρότητα
Άρθρογραφία
Ψυχαγωγία

Πάμε για καφέ ... στη Βιέννη;

Δύο φίλοι από το Ηράκλειο με 500 ευρώ σε ένα ταξίδι όνειρο 

Βαρδάκης, Σωμαράκης, ταξίδια , μηχανές

Της  Κορίνας Καφετζοπούλου 

Αν ήταν εφικτό, αυτό το θέμα θα μπορούσε να ξεκινήσει  με έναν  βαθύ αναστεναγμό…

Αλλά  αυτό δεν ενδείκνυται.

Πως όμως να μην αναστενάξει κανείς, όταν πρέπει να παρουσιάσει, ωραία ταξίδια, τολμηρές διαδρομές, αποκλειστικά για δυο τροχούς, με χρώματα, εικόνες, αναμνήσεις και  αρώματα;

Δάση σε όλα τα χρώματα εκτός από το κλασσικό πράσινο, πλούσια βλάστηση, δεκάδες τοπία και πόλεις με σπάνια αρχιτεκτονική.

Διότι αυτό το ταξίδι που έκαναν δυο φίλοι με τις μηχανές τους, ο Γιώργος Βαρδάκης και ο Αντώνης Σωμαράκης, τέτοιο ήταν, ζηλευτό. Απόλαυσαν την ομορφιά πέντε χωρών, εξερεύνησαν 19 πόλεις και χωριά  από τα  ανατολικά Βαλκάνια και την κεντρική Ευρώπη, ταξίδευαν 16 ημέρες, ( με τις απαραίτητες στάσεις  και τις διανυκτερεύσεις), ενώ διένυσαν 5,5 χιλιάδες χιλιόμετρα!

Σε μια νοητή ευθεία είναι σαν να ξεκινάει κάποιος από την Ελλάδα και να καταλήγει στο Όσλο της Νορβηγίας.

Στην πραγματικότητα όμως η πορεία ήταν κυκλική με τους δυο φίλους να διασχίζουν τους ορεινούς όγκους της Βουλγαρίας , Ρουμανίας, Ουγγαρίας, Σλοβακίας ενώ έγινε και μια στάση στην Αυστρία πριν ξεκινήσει το διερευνητικό ταξίδι της επιστροφής.

ταξιδια μηχανες ανατολικα βαλκανια κεντρικη ευρωπη βαρδακης σωμαρακης

Βιέννη 

Οι συγκεκριμένοι μοτοσικλετιστές  θεωρούνται από τους τυχερούς και για έναν επιπλέον λόγο:

Είχαν την ευκαιρία να διασχίσουν τα Καρπάθια  Όρη  σε μια διαδρομή που πολλοί  αναβάτες λαχταρούν, καθώς θεωρείται το νούμερο 1 από τους δέκα καλύτερους μοτοσικλετικούς προορισμούς παγκοσμίως .

Την εμπειρία που έζησε, μετέφερε στο MadeinCreta o  κ. Γιώργος Βαρδάκης, ο ένας εκ των δυο οδηγών, οδοντίατρος στο επάγγελμα, δύο ημέρες μετά την επιστροφή του.

ταξιδια μηχανες ανατολικα βαλκανια κεντρικη ευρωπη βαρδακης σωμαρακηςταξιδια μηχανες ανατολικα βαλκανια κεντρικη ευρωπη βαρδακης σωμαρακης

Η Βουλή στο Βουκουρέστι (αριστερά) και το Μπρασόβ (δεξιά)

Έχοντας ανοικτό τον παγκόσμιο χάρτη στον υπολογιστή, μας ταξίδεψε με την ζωντανή περιγραφή του στις χρωματιστές γραμμές της γης, δείχνοντάς μας τα σημεία που πέρασε οδηγώντας …  τη «φανερή του ερωμένη», το απωθημένο του, που όσο πιο πολύ το χαίρεται τόσο πιο πολύ το θέλει. Για τον ίδιο, αυτό ήταν το δεύτερο μεγάλο ταξίδι  εκτός συνόρων. Το πρώτο έγινε όταν διέσχισε την Τουρκία και τη Συρία, πριν μερικά χρόνια.  

Η γοητεία του  άγνωστου

Αυτό το ταξίδι ξεκίνησε με την εξής ιδιομορφία, είχε αποφασιστεί ο  προορισμός, στην προκειμένη περίπτωση η Κεντρική Ευρώπη αλλά όχι η διαδρομή. Μέχρι και την ώρα που το καράβι από το Ηράκλειο έφθανε στον Πειραιά αυτή η σημαντική λεπτομέρεια δεν είχε διευκρινιστεί. Αιτία; Οι καιρικές συνθήκες. Για να είναι ένα ταξίδι με μηχανή απολαυστικό, πρέπει να αποφεύγεται η …  βροχή. Οπότε η διαδρομή των συνολικά  5.500 χιλιομέτρων- του πήγαινε και  του έλα- χαράχθηκε βάση αυτής της αρχής.  

Μόλις ξεκίνησε τη διήγηση αυτού του ταξιδιού, ο οδοντίατρος ταξιδευτής το χαρακτήρισε εξ αρχής ως ταξίδι αναμνήσεων και εμπειρίας. Πρώτον, επειδή  ο δρόμος τον έβγαλε σε ένα μικρό χωριό έξω από τις Σέρρες, το Μελενικίτσι, που τυγχάνει να είναι και η γενέτειρα, καθότι ο πατέρας του ήταν δάσκαλος, και όταν ο ίδιος ήρθε στον κόσμο , δίδασκε εκεί. Και οι μεγαλύτεροι σε ηλικία κάτοικοι, δεν ξέχασαν  ποτέ το δάσκαλο τους…

Γι' αυτό, και  όταν στην πλατεία του χωριού,  έκαναν  την πρώτη τους στάση, και συστήθηκε, έτυχε ιδιαίτερης υποδοχής ενώ είχε την ευκαιρία να γνωρίσει , μαθήτριες και μαθητές  του πατέρα του, αλλά και τη γυναίκα που τον μεγάλωσε, την κύρια Πετρούλα.

ταξιδια μηχανες ανατολικα βαλκανια κεντρικη ευρωπη βαρδακης σωμαρακης
Ο ΓιώργοςΒαρδάκης με την κ. Πετρούλα και το συζυγό της κ. Νίκο

Και η εικόνα αυτή δείχνει και το μεγαλείο της ελληνικής ψυχής αλλά και της φιλοξενίας. 

 Ο δεύτερος λόγος ήταν  επειδή  στη διαδρομή «συνάντησαν» και την Τιμισοάρα  της Ρουμανίας , πόλη στην οποία ο ίδιος σπούδασε.

Πριν φτάσουν εκεί, πέρασαν από  τη Σόφια της Βουλγαρίας και ακολουθώντας  τον επαρχιακό δρόμο στα σύνορα Βουλγαρίας – Ρουμανίας, γνώρισαν  τα χωριά που βρίσκονται παραποτάμια του Δούναβη. Όταν έφτασαν στο Βιντίν, με πλατφόρμα πέρασαν απέναντι στη Ρουμανία, κατευθύνθηκαν προς  το Καλαφάτ, και από εκεί στην Τιμισοάρα.

ταξιδια μηχανες ανατολικα βαλκανια κεντρικη ευρωπη βαρδακης σωμαρακηςταξιδια μηχανες ανατολικα βαλκανια κεντρικη ευρωπη βαρδακης σωμαρακης
Η Τιμιοσάρα στη Ρουμανία (αριστερά) και ο Πύργος του Δράκουλα, στη Ρουμανία (δεξιά)

Σειρά τώρα είχε η κεντρική  Ευρώπη, με το ταξίδι να συνεχίζεται προς την πρωτεύουσα  της Ουγγαρίας τη Βουδαπέστη, την Μπρατισλάβα πρωτεύουσα της  Σλοβακίας και τέλος έναν απολαυστικό καφέ, στη Βιέννη της Αυστρίας, σε ένα από τα πιο γνωστά και ιστορικά Café  του κόσμου, το Café Mozart.

ταξιδια μηχανες ανατολικα βαλκανια κεντρικη ευρωπη βαρδακης σωμαρακηςταξιδια μηχανες ανατολικα βαλκανια κεντρικη ευρωπη βαρδακης σωμαρακης
Ο Αντώνης Σωμαράκης στο πιο γνωστό Cafe του κόσμου στη Βιέννη

Η αλήθεια είναι  ότι το συγκεκριμένο μέρος, ο κ. Γιώργος Βαρδάκης το επισκέπτεται για δεύτερη φορά στη ζωή του. Η πρώτη όταν έφτασε εκεί με ένα ταξίδι αστραπή!

Στις 12 το μεσημέρι ξεκίνησε από την Αγκώνα της Ιταλίας , για να φτάσει στις 2.30 μετά τα μεσάνυχτα στη Βιέννη , έχοντας περάσει παραλιακά  από τη Βενετία.

Η επιστροφή

Στη συνέχεια ξεκίνησε το ταξίδι της επιστροφής όχι  από τον εύκολο δρόμο , αλλά από τις διαδρομές της εξερεύνησης. Βιέννη- Πούχοβ, το οποίο βρίσκεται στα βόρεια της Σλοβακίας στα σύνορα με την Τσεχία.

Αφού διέσχισαν την ενδοχώρα της Σλοβακίας , κάνοντας τη «φιδίσια» διαδρομή μέσα από το «χρωματιστό»  δάσος της,  όπου  από το Μάρτιν έφτασαν στη  Μπάνσκα Μπιστρίτσα.

ταξιδια μηχανες ανατολικα βαλκανια κεντρικη ευρωπη βαρδακης σωμαρακηςταξιδια μηχανες ανατολικα βαλκανια κεντρικη ευρωπη βαρδακης σωμαρακης
Η "φιδίσια διαδρομή" στη Σλοβακία (αριστερά) - Ο Γιώργος Βαρδάκης στη Βουδαπέστη (δεξιά)

Στη συνέχεια πέρασαν στην Ουγγαρία και ταξίδεψαν προς τα ρουμανικά σύνορα , στην πόλη Οράντεα. Η Ρουμανία για τους λάτρεις της μηχανής θεωρείται «παράδεισος» εξαιτίας και του  «περάσματος» του Τρανσφαγκαρασάν.

Πριν ξεκινήσει αυτή  η διαδρομή, επισκέφθηκαν το Κλούζ , πόλη ιδιαίτερα γνωστή στους  Κρήτες φοιτητές των δεκαετιών ‘80 και ’90, που σπούδαζαν Ιατρική , μάλιστα  ονομαζόταν το «μικρό Ασήμι», το Σιμπίου και το Μπρασόβ.

ταξιδια μηχανες ανατολικα βαλκανια κεντρικη ευρωπη βαρδακης σωμαρακης
Η top 1 διαδρομή παγκοσμίως, για τους μοτοσυκλετιστές στο Τρανσφαγκαρασάν 

Προτελευταίος σταθμός, πριν την επιστροφή προς την Ελλάδα, το χωριό Μπραντ όπου είναι και ο περίφημος Πύργος του Δράκουλα. Λίγο πιο κάτω το χωριό Φαγκαράς, και η εκκίνηση της διαδρομής Τρανσφαγκαρασάν, όπου περνά μέσα από τα Καρπάθια.  Πρόκειται για μια εξαιρετική διαδρομή, σύμφωνα με τον  Γιώργο Βαρδάκη, ιδανική για μηχανή.

Η χάραξή της,  ξεκίνησε, για στρατιωτικούς λόγους,  επί Τσαουσέσκου, το 1968 και ολοκληρώθηκε το 1971.

ταξιδια μηχανες ανατολικα βαλκανια κεντρικη ευρωπη βαρδακης σωμαρακης
Τα Καρπάθια 

Περνώντας θαυμάζει κανείς την επιβλητικότητα των Καρπαθίων, και διασχίζει το όρος Φαγκαράς σε υψόμετρο 2.200 μέτρων και σε χαμηλές θερμοκρασίες. Ενδεικτικό είναι ότι την ώρα που στα πεδινά της Ρουμανίας , το θερμόμετρο έδειχνε 34 βαθμούς κελσίου, εκείνη ταξίδευαν με 9 βαθμούς κελσίου.

Η διαδρομή αυτή καταλήγει στην Εθνική Οδό Βουκουρεστίου.

Η ώρα της επιστροφής είχε φτάσει.

 

ΥΓ  1 Τώρα καταλαβαίνετε  γιατί αυτό το κείμενο  μπορούσε να ξεκινήσει με ένα βαθύ αναστεναγμό!

ΥΓ 2 Πολλοί θα αναρωτιέστε για το πόσο στοίχισε αυτό το ταξίδι , όσον αφορά στην κατανάλωση της βενζίνης.

Ο κάθε οδηγός  κατανάλωσε  περίπου 330 λίτρα βενζίνης που κόστισαν  500 ευρώ ενώ  διανύθηκαν όπως προαναφέρθηκε 5,5 χιλιάδες χιλιόμετρα.

Πρέπει να προσθέσει κανείς και τα περίπου  400 ευρώ που στοίχισε και για τους δυο η διαδρομή  Ηράκλειο –Πειραιάς- Ηράκλειο !