Top Menu

Επικαιρότητα
Άρθρογραφία
Ψυχαγωγία

Αυξάνονται .... τα Χρυσά Αυγά!

Προβληματισμός κι ανησυχία στο Ρέθυμνο

χρυσή αυγή άνοδος ρέθυμνο

Το σύνθημα των χρυσαυγιτών στην πολυκατοικία που διαμένει η μηχανικός Ελένη Χουρδάκη, στη λεωφόρο Σοφοκλή Βενιζέλου στο Ρέθυμνο. Κάποιοι με μολύβι άλλαξαν το νόημα και το συμπλήρωσαν δεόντως…

Ανησυχητικές διαστάσεις έχει πάρει η αυξητική τάση της δύναμης της «Χρυσής Αυγής» στο Ρέθυμνο, με αποτέλεσμα συχνά να δημιουργούνται διενέξεις που φτάνουν μέχρι και την χειροδικία και άλλου είδους επεισόδια, ανάμεσα σε νεαρά μέλη της και σε μέλη, κυρίως, αριστερών οργανώσεων από τον φοιτητικό χώρο…

Είναι το αποτέλεσμα του δικομματισμού και της διαφθοράς που εξέθρεψε για δεκαετίες το σύστημα, ιδιαίτερα, στις μικρές και συντηρητικές κοινωνίες.

Το φαινόμενο αυτό προκαλεί το αίσθημα των δημοκρατικών πολιτών, που διαπιστώνουν με αγανάκτηση και θλίψη, να παγιώνεται με ανοδική(δυστυχώς) πορεία, ένα επικίνδυνο πολιτικά φαινόμενο, ιδιαίτερα από νέους ανθρώπους, που χωρίς να γνωρίζουν το ιδεολογικό υπόβαθρο της εντάσσονται χωρίς δισταγμό και λειτουργούν με βάση τη βία, απαξιώνοντας νόμους και δημοκρατικούς θεσμούς.

Το στίγμα των οπαδών της ακροδεξιάς εμφανίζεται συχνά-πυκνά στην πόλη με συνθηματογραφία σε τοίχους σε κεντρικά σημεία, ενώ δεν λείπουν και οι γνωστές αυταρχικές συμπεριφορές που εκδηλώνουν σε νέα άτομα και περισσότερο σε μετανάστες που είναι εγκατεστημένοι στο Ρέθυμνο και σε περίχωρα του.

ΑΠΟ ΠΡΙΝ…

Αναλογικά με τον πληθυσμό της η πόλη του Ρεθύμνου κατά πληροφορίες, κατέχει το υψηλότερο ποσοστό σε δυναμικότητα στην Κρήτη στο ακροδεξιό μέτωπο και οι τάσεις προς τον συγκεκριμένο χώρο είχαν εμφανιστεί πριν ακόμη το εθνικό μέτωπο συμμετάσχει στις εκλογικές αναμετρήσεις.

Είναι γνωστή, άλλωστε, η δράση που είχε αναπτύξει η Ε.Ο.Ρ., η γνωστή εθνικιστική οργάνωση του Ρεθύμνου, στη φοιτητική κοινότητα των θεωρητικών σχολών πριν από χρόνια και οι διενέξεις που υπήρχαν, ανάμεσα στην ίδια και σε άλλους φοιτητικούς πολιτικούς χώρους που κινούνταν στην Αριστερά.

Υπενθυμίζεται, ότι το Μάρτιο του 2009 που είχε βρεθεί ο Μανώλης Γλέζος στο Ρέθυμνο για να μιλήσει σε φοιτητές στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, μέλη της οργάνωσης είχαν αναγράψει το ξημέρωμα εκείνης της μέρας στο αμφιθέατρο που μίλησε, δεκάδες υβριστικά συνθήματα κατά του ίδιου και της Αριστεράς. Ο τρόπος που εισήλθαν στο χώρο οι συνθηματογράφοι ποτέ δεν αποκαλύφθηκε. Ο ίδιος ο κ. Γλέζος, πάντως, έκπληκτος το πρωί που βρέθηκε στην αίθουσα και αντίκρισε την εικόνα, αντιμετώπισε το περιστατικό με χιούμορ και χωρίς να ταραχτεί.

Όταν, πλέον, πριν λίγους μήνες η «Χρυσή Αυγή» μετείχε στις εκλογές και πήρε θέση στα βουλευτικά έδρανα με υψηλό ποσοστό, η δύναμή της άρχισε να παίρνει ανοδική πορεία και οι πολίτες της μικρής πόλης στα δυτικά της Κρήτης κάπως αργά κατάλαβαν, ότι ίσως «αύριο να συμβούν πράγματα που δεν θα μπορούσαν να προβλέψουν». Τότε, βέβαια,θα είναι πολύ αργά…

Και δεν είναι μόνο η «Χρυσή Αυγή» που έγινε πρόσφατα… «Χρυσά Αυγά» σε τοίχο του δημαρχείου Ρεθύμνου. Την περασμένη Τρίτη το μεσημέρι, η μηχανικός Ελένη Χουρδάκη, γνωστή στην κοινωνία της Κρήτης για τις δημοκρατικές και αγωνιστικές της αρχές, αντίκρισε σε τοίχο της πολυκατοικίας που διαμένει στην παραλιακή λεωφόρο Σ. Βενιζέλου, στο Ρέθυμνο, σύνθημα χρυσαυγιτών, που της προκάλεσε οργή και ανησυχία. Το βέβαιο, πάντως, είναι κατά τα φαινόμενα, ότι η δράση των νεαρών της «Χρυσής Αυγής» θα συνεχιστεί και ίσως σε πιο ακραίες μορφές. Και τούτο είναι το πλέον ανησυχητικό…