Top Menu

Επικαιρότητα
Άρθρογραφία
Ψυχαγωγία

Ένα "υπερ-ηφαίστειο" απειλεί τη Γη

yellowstone σούπερ ηφαίστειο έκρηξη bob smith

Είναι δύσκολο να μη στέκεται κανείς με δέος απέναντι σε όλα αυτά που η Γη έχει να προσφέρει όταν κανείς βρίσκεται μέσα στο Εθνικό Πάρκο Yellowstone.

Ο φημισμένος του θερμός πίδακας, OldFaithful, εκτινάσσεται στον αέρα, με το πλήθος να σηκώνει το κεφάλι για να δει πόσο ψηλά μπορεί να πάει! Τα μουσκεμένα μπλε και πράσινα των γεωθερμικών πισινών μοιάζουν … απόκοσμα!

Βουνά περιστοιχίζουν το χώρο του πάρκου, παρέχοντας καταφύγιο στην άγρια πανίδα.  Όμως κάτω από την ομορφιά του Yellowstone, βρίσκεται ένα ηφαίστειο, αρκετά ισχυρό ώστε να καταστρέψει το μεγαλύτερο μέρος των ΗΠΑ και να αλλάξει για πάντα ολόκληρο τον κόσμο...

"Το Yellowstone και άλλα ηφαίστεια ανά τον κόσμο αποκαλούνται “σούπερ ηφαίστεια” γιατί είναι υπερμεγέθη” λέει ο γεωλόγος στο Yellowstone του Wyoming, HankHessler.

Η φράση “σούπερ ηφαίστεια” περιγράφει ένα γεωλογικό φαινόμενο που ποτέ δεν είδε ανθρώπινο μάτι. Τα “σούπερ ηφαίστεια” σε σύγκριση με τις εκρήξεις ηφαιστείων “συνηθισμένου μεγέθους” υπερβαίνουν κάθε φαντασία. Στις 18 Μαϊου 1980, το ηφαίστειο στο όρος της Αγίας Ελένης στο βορειοδυτικό άκρο των ΗΠΑ εξερράγη. Σκότωσε 57 ανθρώπους και εκτόξευσε ένα κυβικό χιλιόμετρο τέφρας.

Η πρώτη έκρηξη του ηφαιστείου Yellowstone, πριν 2,1 εκατομμύρια χρόνια, ήταν τουλάχιστον 25.000 φορές μεγαλύτερη από την έκρηξη του ηφαιστείου της Αγίας Ελένης.

Δύο άλλες σούπερ εκρήξεις του Yellowstone, πριν 1.3 εκατομμύρια χρόνια και 640.000 χρόνια, αν και μικρότερες από την πρώτη, θα υποβάθμιζαν κάθε φυσιολογική ηφαιστειακή έκρηξη.

Λίγοι θα μπορούσαν να φανταστούν ότι ένα γαλήνιο πάρκο θα καθόταν, στην πραγματικότητα, πάνω στο στόμα ενός γίγαντα που “κοιμάται”. Τα φυσικά χαρακτηριστικά του σούπερ ηφαιστείου δεν μοιάζουν με αυτά ενός συνηθισμένου ηφαιστείου, με την κωνική κορυφή. Αντ'αυτού, τα λεγόμενα σούπερ ηφαίστεια έχουν … καλντέρα. Πρόκειται για τεράστιες, βυθισμένες περιοχές που έχουν διαμορφωθεί μετά από μεγάλες εκρήξεις, καθώς το έδαφος εξερράγη και επανερχόταν.

Ο γεωφυσικός Bob Smith, πρώτος αποκάλεσε το Yellowstone “ζωντανή καλντέρα” το 1979. Σήμερα είναι επικεφαλής του Παρατηρητηρίου του Ηφαιστείου του Yellowstone στο Πανεπιστήμιο της Γιούτα. "Το Yellowstone είναι πολύ σημαντικό. Είναι το εργαστήριό μου" λέει ο Smith.

Ο ίδιος αντιμετωπίζει το Yellowstone σαν κάτι παραπάνω από σούπερ ηφαίστειο. Στην πραγματικότητα δεν του αρέσει καν αυτός ο όρος. "Προτιμώ να χρησιμοποιούμε τον όρο “καυτό σημείο” γιατί αντανακλά μία ζώνη συγκεντρωμένης και ενεργούς ηφαιστειακής δραστηριότητας" - λέει.

Η Χαβάη και η Ισλανδία είναι άλλα παραδείγματα “καυτών σημείων” αλλά το Yellowstone είναι το μοναδικό που βρίσκεται κάτω από τη γή, και όχι στη θάλασσα, γεγονός που το καθιστά εύκολο για το Smith να το μελετήσει.

Η ομάδα του έχει εγκαταστήσει μια σειρά διαφορετικών αισθητήρων σε όλο το πάρκο, ώστε να έχουν μία συνεχή εικόνα των ζωτικών σημείων. Μετρούν την κινητικότητα του εδάφος και καταγράφουν τους συχνούς σεισμούς στην περιοχή.

Οι αισθητήρες βοήθησαν επίσης την ομάδα του Smith να ανακαλύψει με τί είχε να κάνει. Σε απόσταση 8 χλμ. Από την επιφάνεια του εδάφους βρίσκεται μια ρηχή “δεξαμενή” από πέτρα και μάγμα. Και κάτω από αυτή τη δεξαμενή υπάρχει ένα “λοφίο” 57.000 κυβικών χιλιομέτρων πολύ καυτής πέτρας, το “καύσιμο” για κάθε ζεματιστή πισίνα και πίδακα στο Yellowstone.

Με όλη αυτή τη ζέστη, τί θα σήμαινει το να καθόμαστε, απλώς, να περιμένουμε πάνω από το Yellowstone, αν επρόκειτο να αντιναχθούμε; Ο Smith και οι άλλοι επιστήμονες έχουν διάφορα σενάρια και καθένα από αυτά είναι λυπηρό.

bob smith yellowstone σεισμός ηφαίστειο

Στο βιβλίο του Smith "Παράθυρο στη Γη" αναφέρει "Η καταστροφή θα ήταν ολοκληρωτική και αδιανόητη". Πριν την τεράστια έκρηξη, μεγάλοι σεισμοί θα έκαναν περιοχές να αλληλοκαλυφθούν, έως ότου η τεράστια καταστροφή θα έσβηνε τελειωτικά τοYellowstone από το χάρτη.

Μετά την αρχική έκρηξη, τα σύννεφα των αερίων και των λίθων θα έκαιγαν τα πάντα στο διάβα τους, με τις θερμοκρασίες να υπερβαίνουν … τους 100 βαθμούς Κελσίου! Η τέφρα θα κάλυπτε το δυτικό μέρος των ΗΠΑ και θα επηρέαζε το ρεύμα κυκλοφορίας των αεροσκαφών με την πιθανότητα να "κόψει" τις αερομεταφορές και να διακινδυνεύσει την τροφοδοσία του κόσμου. Σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις 87.000 άνθρωποι θα πέθαιναν αμέσως.

Με βάση αυτή την εκτιμώμενη τεράστια καταστροφή, η ερώτηση που δέχεται συχνότερα από όλες ο Smith είναι "Πότε πρόκειται να εκραγεί ξανά;"

Οι τρεις τεράστιες εκρήξεις του Yellowstone έγιναν με διαφορά περίπου 800.000 χρόνων μεταξύ τους, έτσι οι άνθρωποι έχουν αρχίσει να υπολογίζουν ότι πλησιάζει ο καιρός που συμπληρώνονται ξανά 800.000 χρόνια. Επίσης, το 2004 ο Smith παρατήρησε ότι το έδαφος είχε αρχίσει να υψώνεται, ενώ το 2010 χαμήλωσε ξανά. Ήταν σαν τον σούπερ ηφαίστειο να ανέπνεε!

Ωστόσο, ο Smith λέει ότι δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος για πανικό. "Δημιουργούμε σενάρια. Δεν ξέρουμε καν τί να περιμένουμε με βάση τις καταγεγραμμένες χρονικές στιγμές και τις πληροφορίες από το έδαφος. Χρησιμοποιούμε την εμπειρία από όλο τον κόσμο, για να ερμηνεύσουμε τα δικά μας δεδομένα με τον πιθανό κίνδυνο ή ρίσκο" - λέει ο Smith.

Για τον ίδιο, όσο πιο άμεσος είναι ο κίνδυνος για σεισμό, τόσο μικρότερες θα είναι οι εκρήξεις, αφού η πιθανότητα να συμβεί κάποια δόνηση είναι υψηλή. Είτε αυτό καθησυχάζει, είτε όχι, εκατομμύρια επισκεπτών βρίσκονται κάθε χρόνο στη γεωλογική χώρα των θαυμάτων, που δεν είναι άλλη … από το Πάρκο Yellowstone.

CNN