Επικαιρότητα
Άρθρογραφία
Ψυχαγωγία

«Γεια σου αιώνιε Τάσο Μπιρσίμ!»

Ένα ξεχωριστό "αντίο" τον σπουδαίο σκηνοθέτη

Ο μάγος της εικόνας, κορυφαίος σκηνοθέτης Τάσος Μπιρσίμ έβαλε την υπογραφή του σε τέσσερις ιστορικές παραγωγές στην Κρήτη, των δημοσιογράφων Γιάννη Κανελλάκη και Μανόλη Παντινάκη (Πυρπόληση γυναικών στην Καλή Συκιά από Γερμανούς ναζί, ολοκαύτωμα, Το Αμάρι στις φλόγες, Από την Κρήτη στα κολαστήρια του θανάτου, Άουσβιτς, Τα ουρλιαχτά λύγισαν τον Ψηλορείτη).

Στην πέμπτη, που είναι ήδη σε εξέλιξη , και αναφέρεται στο ολοκαύτωμα και στην ισοπέδωση των Βοριζίων στη Μεσαρά, από Γερμανούς ναζί, στις 26 Αυγούστου 1943, μετά τη μάχη στο Τραχήλι, δυστυχώς, δεν πρόλαβε να θέσει το αποτύπωμα της Τέχνης του, καθώς αιφνιδιαστικά άλλαξε πορεία και «αναχώρησε» για «τα άλλα στούντιο της δημιουργίας του». Τα τελευταία χρόνια, ο Τάσος Μπιρσίμ έδινε γενναία μια άνιση μάχη και τελικά υπέκυψε. « Έσβησαν τα φώτα» έγραψε ο Τύπος.

Ωστόσο, από την αρχή, πριν ένα τρίμηνο και πλέον, πρόλαβε και έδωσε τα δικά του φώτα των γυρισμάτων και τις κατευθύνσεις που θα κινηθούν και που καταγράφουν μαρτυρίες και πλάνα από τα τραγικά γεγονότα στη γη των αδούλωτων του Ψηλορείτη. Το πέμπτο, πάντως, ιστορικό ντοκιμαντέρ στα Βορίζια, των δυο δημοσιογράφων-παραγωγών, που άρχισε και είναι σε εξέλιξη, συναποφάσισαν, θα το αφιερώσουν στη μνήμη του, ενώ πρόκειται να οργανώσουν στο νησί και τιμητική εκδήλωση σε χώρο και χρόνο που θα καθορίσουν μελλοντικά.

«Καλό ταξίδι Τάσο Μπιρσίμ, θα μείνεις στην καρδιά μας, θα μείνεις αξέχαστος και αναντικατάστατος . Γειά σου αιώνιε Τάσο Μπιρσίμ», τον αποχαιρετούν οι δυο δημοσιογράφοι,για δεκαετίες στενοί φίλοι και συνεργάτες του.