Επικαιρότητα
Άρθρογραφία
Ψυχαγωγία

Ακραία ζέστη και αποπνικτικές συνθήκες

Καταγραφή θερμοκρασιών ακόμα και πάνω από 44 βαθμούς Κελσίου

Ένα κοκτέιλ ακραίας ζέστης, σκόνης από την Αφρική και υγρασίας «πνίγει» ολόκληρη τη χώρα. Το τριήμερο κύμα καύσωνα κορυφώθηκε σήμερα, με τον υδράργυρο να ξεπερνά ακόμα και τους 43 βαθμούς Κελσίου. Αποπνικτική είναι η ατμόσφαιρα σε πολλές περιοχές της χώρας, με τις υψηλότερες θερμοκρασίες να καταγράφονται στην Ανατολική Στερεά, την Κρήτη και την Ανατολική Πελοπόννησο – στο Κρανίδι κατέγραψε 44 βαθμούς.

Οι εικόνες που κατέγραψε το drone του ertnews με θερμική κάμερα εν μέσω καύσωνα είναι αποκαλυπτικές. Το τσιμέντο έβραζε. Οι συνθήκες στα αστικά κέντρα λόγω τσιμέντου, δημιουργούν συνθήκες θερμοκηπίου. Οι διαφορές θερμοκρασίας σε άσφαλτο και χώρους με βλάστηση, είναι τεράστιες.

Μιλώντας στο ΕΡΤΝews και την εκπομπή «Συνδέσεις», ο μετεωρολόγος Παναγιώτης Γιαννόπουλος, τόνισε πως: «Προφανώς είναι πολύ τυχεροί όσοι έχουν κοντά τους άλσος η διαφορά είναι πολύ σημαντική στη θερμοκρασία μπορεί να ξεπερνά και τους 3 με 5 βαθμούς το τσιμέντο πυρώνει όπως λέμε κι έχει να κάνει με το φαινόμενο της αστικής θερμικής νησίδας. Τι σημαίνει, ενώ η θερμοκρασία είναι 28 εκεί που είναι οι πόλεις και τα κτίρια μπορεί να πάει 32 ή 33 βαθμούς το μεσημέρι.
Θερμοκρασίες που «σπάνε» τα κοντέρ

Στις Βουκολιές Χανίων ο υδράργυρος έφτασε τους 44,5 βαθμούς. Στο Κρανίδι τους 3,9, στην Τανάγρα τους 43,5, στην Σπάρτη τους 43,4, στο Κορωπί τους 42,4.

Βουκολιές Χανίων 44,5

Κρανίδι 43,9

Τανάγρα 43,5

Σπάρτη 43,4

Κορωπί 42,4
 

Επί ποδός και ο στρατός

Επί ποδός είναι ο στρατός για την επιτήρηση των περιαστικών δασών. Ο κίνδυνος πυρκαγιάς για σήμερα παραμένει πολύ υψηλός σε Αττική, Βοιωτία, Φθιώτιδα, Φωκίδα και Κορινθία.

Αρκετοί οδηγοί δεν γνώριζαν για την απαγόρευση της κυκλοφορίας στο Σέιχ Σου και προσπαθούσαν να πείσουν τους αστυνομικούς να συνεχίσουν τη διαδρομή τους. Από εδώ επιτρέπεται να περνούν οι μόνιμοι κάτοικοι ,αλλά και όσοι εργάζονται στο Φιλίππειο.

Κλειστά έμειναν πολλά σχολεία της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης σε όλη την χώρα, ενώ με εγκύκλιο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, όλοι οι εργοδότες έπρεπε να πάρουν τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων – ακόμα και παύση εργασιών – απο τις 12 το μεσημέρι έως τις 5 το απόγευμα, όπου ήταν απαραίτητο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης δήλωσε: «Η παύση αφορά όλους τους εργαζομένους ανεξαρτήτως του είδους απασχόλησης συμπεριλαμβανομένων και των ψηφιακών πλατφορμών. Σε περίπτωση μη τήρησης των υποχρεώσεων επιβάλλεται στην επιχείρηση πρόστιμο 2000 ευρώ ανά εργαζόμενο».

Το Eργαστήριο Τηλεπισκόπησης του Ίδρυματος Τεχνολογίας και Έρευνας βρίσκεται στο κέντρο της πόλης του Ηρακλείου για μετρήσεις θερμικής άνεσης σε τοπική κλίμακα, λαμβάνοντας υπόψη την αστική μορφολογία και την κάλυψη της αστικής επιφάνειας.

Ο Μανώλης Παναγιωτάκης, φυσικός στο ΙΤΕ, ανέφερε ότι: «Θέλουμε ουσιαστικά να δούμε πώς καταπονείται ένας πολίτης στο κέντρο της πόλης και τι επιπτώσεις έχει στο ευρύτερο κοινό».

Παρά την αφόρητη ζέστη οι κάτοικοι της Καλαμάτας τήρησαν το έθιμο της Αναλήψεως με τις γουρουνοπούλες.

Από την Παρασκευή η θερμοκρασία αναμένεται να σημειώσει πτώση σε όλη τη χώρα.

ertnews.gr