Επικαιρότητα
Άρθρογραφία
Ψυχαγωγία

Από το βυθό της Γυάρου, στο Παρίσι!

Τι έκανε το Χρήστο και την Ελίνα να βουτήξουν στα χειμωνιάτικα νερά της Γυάρου με μάσκες, βατραχοπέδιλα κι ένα πανό κατά του λιγνίτη;

υπερθέρμανση πλανήτης wwf κυκλάδες σύνοδος παρίσι

Τα τροπικά κοράλλια αργοπεθαίνουν

Πριν λίγες μέρες, είδαμε για πρώτη φορά τρομακτικές εικόνες τροπικών κοραλλιών από πολλά μέρη του κόσμου: η άνοδος της θαλάσσιας θερμοκρασίας προκαλεί επιδημία «χημικής λεύκανσης» που τα οδηγεί στο θάνατο. Οι επιστήμονες προβλέπουν ότι με το σημερινό ρυθμό, τα κοράλλια, ένας από τους βασικότερους τόπους αναπαραγωγής των ψαριών, θα έχουν εξαφανιστεί ως το 2050.

υπερθέρμανση πλανήτης wwf κυκλάδες σύνοδος παρίσι

Καταστροφή και στις δικές μας θάλασσες;

Οι εικόνες αυτές ανησύχησαν το Χρήστο και την Ελίνα, τους επιστήμονες του WWF που έχουν αφιερώσει τα τελευταία 2 χρόνια της ζωής τους στην ανακάλυψη και προστασία της θαλάσσιας ζωής της Γυάρου. H υπερθέρμανση μπορεί άραγε να προκαλέσει αντίστοιχη ζημιά στις ελληνικές θάλασσες; Ήδη η αλλαγή του κλίματος έχει «φέρει» στην Ελλάδα επεκτατικά είδη ψαριών, όπως ο τροπικός λαγοκέφαλος, που ανταγωνίζονται τα τοπικά είδη και ανατρέπουν τις οικολογικές ισορροπίες.

Μήνυμα στο Παρίσι

Γι’αυτό οι δυο τους αποφάσισαν να στείλουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα εκεί όπου θα κριθεί η τύχη και των ελληνικών θαλασσών: στο Παρίσι, όπου οι ηγέτες του κόσμου συναντώνται στην παγκόσμια διάσκεψη για το κλίμα. Μες στις επόμενες μέρες, θα φανεί αν θα συμφωνήσουν σε μέτρα που θα περιορίσουν αποτελεσματικά τους αέριους ρύπους που προκαλούν την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Γιατί «όχι στο λιγνίτη»;

Για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή πρέπει να κάνουμε τις συνδέσεις! Οι αέριοι ρύποι που ευθύνονται για την αλλαγή του κλίματος απειλούν τη ζωή στην ξηρά και ακόμα και στο βυθό των θαλασσών μας. Κι όταν μιλάμε για αέριους ρύπους, στην Ελλάδα ο λιγνίτης είναι ο «βασιλιάς»: ευθύνεται για το 35% των εκπομπών CO2 της χώρας! Παρόλα αυτά η ΔΕΗ επιμένει να τον χρησιμοποιεί ως βασική πρώτη ύλη για την παραγωγή ηλεκτρισμού, ενώ ο Έλληνας Πρωθυπουργός «ξέχασε» εντελώς να τον αναφέρει στις προχτεσινές του δηλώσεις στο Παρίσι

Παραδίδουμε το μήνυμα

Σήμερα το διεθνές WWF βρίσκεται στο Παρίσι για να παρουσιάσει στη διάσκεψη για το κλίμα το χειροπιαστό κόστος της υπερθέρμανσης για τους ωκεανούς και τις θάλασσες του κόσμου. Μαζί θα μεταφέρουν και το μήνυμα του Χρήστου και της Ελίνας από την Ελλάδα. Παρακολουθούμε από κοντά τις εξελίξεις της διάσκεψης και θα σας κρατάμε ενήμερους στο www.wwf.gr/cop21.