Επικαιρότητα
Άρθρογραφία
Ψυχαγωγία

Γιατί το Ρέθυμνο ανησυχεί τους επιστήμονες

Όπως ανέφερε η καθηγήτρια και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, στο Ρέθυμνο καταγράφονται περισσότερα κρούσματα στις νέες ηλικίες

ρέθυμνο μάσκες κρούσματα κορωνοϊός παπαευαγγέλου μαγιορκίνης

Το Ρέθυμνο είναι μεταξύ των περιοχών που ανησυχεί τους επιστήμονες. Χθες, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, ξεκίνησε την καθιερωμένη ενημέρωση των συντακτών Υγείας, με τον αριθμό των ημερήσιων μολύνσεων, και τα στοιχεία που έδωσε ο ΕΟΔΥ. Όπως ανέφερε στο Ρέθυμνο, στη Σύρο και στη Σαντορίνη, καταγράφονται περισσότερα κρούσματα στις νέες ηλικίες. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στις τουριστικές περιοχές και ιδίως για τους νέους που είναι πιο «κινητικοί».

Το καλοκαίρι αναμένεται αύξηση των κρουσμάτων στους νέους, σημείωσε, οι οποίοι θα μεταδώσουν τον ιό στους μεγαλύτερους. Σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη παρατηρείται αύξηση στις μεγαλύτερες ηλικίες και γ’ αυτό η επιτροπή επαναλαμβάνει την ανάγκη άμεσου εμβολισμού των άνω των 50.Ένα στα τρία κρούσματα την περασμένη εβδομάδα καταγράφηκαν με self testing.

Όπως επεσήμανε η κ. Παπαευαγγέλου, χρειάζεται εντατικοποίηση των διαγνωστικών ελέγχων στις τουριστικές περιοχές και στους εργαζόμενους στον τουρισμό, κάτι που προτείνει η επιτροπή. Αναφορικά με το σύστημα υγείας, σχολίασε ότι αυτό είναι σε καλύτερη κατάσταση καθώς παρουσιάζει αποσυμφόρηση. Η καλή εικόνα, οφείλεται στην πορεία των εμβολιασμών αλλά και στον καλό καιρό. Υπάρχουν νησιά που έχουν προχωρήσει πολύ ικανοποιητικά την διαδικασία των εμβολιασμών.

Απεναντίας, κάτω από το 30% στην εμβολιαστική κάλυψη βρίσκονται Φλώρινα, Ροδόπη, Σέρρες, Ευρυτανία. Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στις νέες έρευνες που γίνονται σε παγκόσμιο επίπεδο. Σύμφωνα με νέες μελέτες ένας στους εφτά ασθενείς που νόσησαν από κοροναϊό εμφανίζουν συμπτώματα που επιμένουν για τρεις με έξι μήνες, όπως κεφαλαλγία, με τον ΠΟΥ να συστήνει περισσότερη έρευνα στο πεδίο αυτό.

Στόχος είναι να αποφύγουμε να αρρωστήσουμε, κατέληξε τόσο με τον εμβολιασμό όσο και με την τήρηση των μέτρων προστασίας. Όπως τον Οκτώβριο Στην Ελλάδα ο συνολικός αριθμός διαγνώσεων μειώνεται ανέφερε ο επιδημιολόγος Γκίκας Μαγιορκίνης κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας κοροναϊού στη χώρα. Πρόσθεσε ότι αποκλιμακώνεται η πίεση στο ΕΣΥ, επισημαίνοντας παράλληλα ότι ο αριθμός των νέων εισαγωγών υποχωρεί σε λιγότερο από 100 την ημέρα. Επιπλέον ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας εντός της τελευταίας εβδομάδας μειώθηκε σε ποσοστό περίπου 15%.

Καταγράφηκαν 37% λιγότερες διαγνώσεις από την προηγούμενη εβδομάδα, και ο αριθμός των πολιτών που καταλήγουν με τη νόσο μειώνεται κατά 37%, σε λιγότερους από 20 ανά ημέρα. Σχετικά με την παρέμβαση δημόσιας υγείας για προσυμπτωματικό έλεγχο με αντιγονικά self-tests, μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί περίπου 30 εκατομμύρια συσκευές σε περίπου 4,4 εκατομμύρια πολίτες. Σύμφωνα με τον ίδιο, το επιδημιλογικό προφίλ της χώρας είναι στα επίπεδα του περσινού Οκτώβρη. "Είναι σημαντικη η κυκλοφορία του ιού" , είπε ο κ. Μαγιορκίνης επισημαίνοντας ότι είναι επικίνδυνη Ο κ. Μαγιορκίνης για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί.