Επικαιρότητα
Άρθρογραφία
Ψυχαγωγία

Εισφορές: Ερχεται η αύξηση 9,6% για επαγγελματίες και αγρότες

Ποια κατηγορία συμφέρει

Στις αρχές της εβδομάδας που μπαίνει και έως το τέλος Ιανουαρίου αναμένεται να εκδοθεί η υπουργική απόφαση για την αύξηση των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών και των αγροτών αναδρομικά από 1/1/2023. Η αύξηση των εισφορών σύνταξης και υγείας θα είναι 9,6%, ενώ δεν θα εφαρμοστεί - προς το παρόν - η κατάργηση της εισφοράς 10 ευρώ υπέρ ανεργίας. Οι νέες εισφορές αφορούν περίπου 1,6 εκατομμύρια ασφαλισμένους, μη μισθωτούς.  
poster

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Η», η απόφαση κλείδωσε και αύριο Δευτέρα 30/1 ή μεθαύριο Τρίτη 31/1 θα εκδοθεί η υπουργική απόφαση για τις νέες εισφορές του 2023. Υπενθυμίζεται πως οι επαγγελματίες έχουν περιθώριο να επιλέξουν κατηγορία ασφαλιστικών εισφορών για το 2023 έως την ερχόμενη Τρίτη 31/1, εκτός και εάν δοθεί παράταση - που δεν φαντάζει απίθανό δεδομένου ότι μέχρι σήμερα, 29/1, δεν υπάρχει η ΥΑ για τις νέες εισφορές του 2023. Σε κάθε περίπτωση, δυο πράγματα είναι απολύτως σίγουρα:

    το πρώτο μηνιάτικο εισφορών - εισφορές Ιανουαρίου - θα πρέπει να πληρωθεί έως τέλη Φεβρουαρίου και
    η ασφαλιστική κατηγορία την οποία θα επιλέξει τώρα ο επαγγελματίας θα τον ακολουθεί ολόκληρο του 2023.    

Τι συμφέρει

Η ΕΛ.ΣΤΑΤ προσδιόρισε πρόσφατα τον ετήσιο πληθωρισμό του 2022 σε 9,6%. Αυτό θα είναι και το πσοοστό της αύξησης για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες τόσο για τις εισφορές σύνταξης, όσο και για τις εισφορές υγείας. Καθώς η αύξηση είναι ποσοστιαία, είναι μεγαλύτερη σε απόλυτους αριθμούς (ποσό σε ευρώ) στις υψηλότερες κατηγορίες. Γι αυτό και οι ασφαλισμένοι που είχαν ενταχθεί σε υψηλές κατηγορίες εισφορών, πρέπει να τσεκάρουν αν τους συμφέρει να παραμείνουν, ζυγίζοντας φυσικά και το δεδομένο πως οι υψηλές εισφορές αποδίδουν και υψηλότερη σύνταξη.

Για παράδειγμα, ασφαλισμένοι που είναι κοντά στη σύνταξη και τους απομένουν λίγα χρόνια εισφορών πιθανότατα δεν συμφέρει να παραμείνουν σε υψηλές κατηγορίες για 1 - 2 χρόνια δεδομένου ότι δεν θα επηρρεαστεί σημαντικά το μείγμα του συντάξιμου μισθού από λίγα χρόνια εισφορών. Χρειάζεται, ωστόσο, προσοχή, καθώς αν οι ασφαλισμένοι έχουν χτίσει ένα σημαντικό συντάξιμο μισθό με τα προηγούμενα χρόνια του ασφαλιστικού τους βίου (πλήρωναν κατά σύστημα υψηλές εισφορές) δεν πρέπει να ρίξουν τον πήχη της σύνταξης με λίγα χρόνια χαμηλών εισφορών.  

Αντίθετα ασφαλισμένοι οι οποίοι βρίσκονται στη μέση του ασφαλιστικού τους βίου έχουν σημαντικά κίνητρα για να επιλέξουν υψηλότερη κατηγορία από τις δυο χαμηλότερες, καθώς τους συμφέρει να χτίσουν έναν "κουμπαρά" υψηλών εισφορών για να είναι αντίστοιχα υψηλή η προσδοκώμενη σύνταξή τους.

Για παράδειγμα:

    20 χρόνια στην τρίτη κατηγορία ► Σύνταξη: 571 ευρώ
    40 στην πρώτη κατηγορία ► Σύνταξη 771 ευρώ
    40 στην 6η κατηγορία ► Σύνταξη 1.630 ευρώ  

Σε όλες τις κατηγορίες προστίθεται ποσό 10€ σταθερή εισφορά υπέρ κλάδου ανεργίας. Δηλαδή η πρώτη κατηγορία από 220€ θα αυξηθεί στα 240€. Η αύξηση ξεκινά από 20 ευρώ στην πρώτη κατηγορία και φτάνει έως τα 54 ευρώ στην υψηλότερη κατηγορία εισφορών.

Γιατί αυξάνονται οι εισφορές

Υπενθυμίζεται πως, όπως είχε γράψει η «Η» από τον περασμένο Μάιο, οι ισχύουσες νομοθετικές προβλέψεις του Ασφαλιστικού ορίζουν πως από 1/1/2023 έως 31/12/2024 όλες οι ασφαλιστικές κατηγορίες που είναι πλέον σταθερού ποσού και όχι ποσοστού, για κύρια και επικουρική ασφάλιση, «προσαυξάνονται κατ’ έτος με διαπιστωτική πράξη του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κατά το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή του προηγούμενου έτους».

Η ίδια πρόβλεψη υπάρχει τόσο για τις εισφορές κύριας όσο και επικουρικής ασφάλισης, για ασφαλισμένους σε πρ. ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ και ΟΓΑ, αλλά και για τις εισφορές υπέρ υγείας.
Το 10ευρω υπέρ ανεργίας

Ως αντίβαρο στην αύξηση εξετάζεται η κατάργηση της εισφοράς υπέρ ανεργίας σταθερού ποσού 10 ευρώ - ανεξάρτητα ασφαλιστικής κατηγορίας - που πληρώνουν όλοι οι επαγγελματίες κάθε μήνα. όπως επιβεβαίωσε με συνέντευξή του στην Ημερησία και στο Imerisia Talks ο αρμόδιος υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Πάνος Τσακλόγλου.

Καθώς ωστόσο πρόκειται για μια ρύθμιση με όχι ασήμαντο δημοσιονομικό αποτύπωμα, οι πληροφορίες αναφέρουν πως ακόμη δεν έχει κλειδώσει και μάλιστα δεν διαφαίνεται ως εξαιρετικά πιθανό να εφαρμοστεί από φέτος, αν και σίγουρα θα δρομολογηθεί αν όχι για φέτος, σίγουρα για του χρόνου.

imerisia.gr