Επικαιρότητα
Άρθρογραφία
Ψυχαγωγία

Εκδήλωση γνωριμίας με την Κοινοτικά Υποστηριζόμενη Γεωργία

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 4-12-2016 στις 17,45 στο χώρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγ. Ιωάννη

Κοινοτικά Υποστηριζόμενη Γεωργία

​Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγ. Ιωάννη πραγματοποιεί εκδήλωση γνωριμίας με την Κοινοτικά Υποστηριζόμενη Γεωργία με ομιλίες και συζήτηση για τη δημιουργία ομάδας στον Άη Γιάννη

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 4-12-2016 στις 17,45 στο χώρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγ. Ιωάννη, στην αίθουσα «Ροτόντα» του Πανεπιστημίου στη Λ. Κνωσού.

Κοινοτικά Υποστηριζόμενη Γεωργία

Λίγα λόγια για την Κοινοτικά Υποστηριζόμενη Γεωργία

Η Κοινοτικά Υποστηριζόμενη Γεωργία (Community Supported Agriculture – CSA) χαρακτηρίζεται ως «ένας συνεταιρισμός ανάμεσα σε αγρότες και καταναλωτές όπου, στην καλύτερη περίπτωση, οι ευθύνες και οι ανταμοιβές της γεωργίας μοιράζονται σε όλους». Πρόκειται για μία εναλλακτική κοινωνική πρόταση για τον τρόπο παραγωγής και διακίνησης των αγροτικών προϊόντων, κατά την οποία παραγωγοί και καταναλωτές αναπτύσσουν στενή συνεργασία με βάση την αμοιβαία εμπιστοσύνη.

Το σύστημα έχει πολλές παραλλαγές για το πώς ο γεωργικός προϋπολογισμός υποστηρίζεται από τους καταναλωτές και με ποιο τρόπο αυτοί στη συνέχεια παραλαμβάνουν τα τρόφιμα. Σε όλες τις περιπτώσεις πάντως οι καταναλωτές λαμβάνουν άμεσα, γεωργικά προϊόντα υψηλής ποιότητας (οργανικά/ βιολογικά / βιοδυναμικά) και οι γεωργοί διασφαλίζουν εξαρχής τους απαραίτητους πόρους τόσο για τις καλλιεργητικές τους δραστηριότητες, όσο και για τη διαβίωσή τους χωρίς να παρεμβάλλονται μεσάζοντες. Η CSA εστιάζει συνήθως σε ένα σύστημα εβδομαδιαίας διανομής λαχανικών, ενίοτε λουλουδιών, φρούτων και βοτάνων, αλλά ακόμα και γάλακτος ή προϊόντων κρέατος. Χαρακτηριστικά

Μέσα από τις διάφορες εκφράσεις της ανά τον κόσμο, η Κοινοτικά Υποστηριζόμενη Γεωργία διακρίνεται για τα εξής χαρακτηριστικά της:

  • Την από κοινού διαμόρφωση παραγωγής & τιμής (εμφανής προϋπολογισμός της σαιζόν)
  • Μία συμφωνία «μοιρασμένου κινδύνου και κέρδους»
  • Τακτικές διανομές σε κεντρικά σημεία
  • Την τακτική επαφή και συνεργασία μεταξύ παραγωγών και καταναλωτών
  • Ποιοτικά τρόφιμα, παραγόμενα με οικολογικές μεθόδους
  • Την τοπική κλίμακα (κοντινές αποστάσεις, τοπικά προϊόντα)
  • Ελεγχόμενα μεγέθη (δίκαιο εμπόριο, στήριξη μικρών παραγωγών από μικρές ομάδες καταναλωτών)
  • Ποικιλομορφία στους όρους λειτουργίας
  •