Ζωντανεύει η σφαγή των Σκουρβούλων στη Μεσσαρά
Γιορτάζεται η επέτειος των 80 χρόνων και προβάλλεται το ντοκιμαντέρ «Τα ουρλιαχτά λύγισαν τον Ψηλορείτη»
Με τη συμπλήρωση ογδόντα χρόνων από το αποτρόπαιο γεγονός των εκτελέσεων 36 αμάχων και ανυπεράσπιστων πολιτών, από τους οποίους οι 22 ήταν γυναίκες, από τις δυνάμεις κατοχής στις 14 Αυγούστου 1944 στα Σκούρβουλα του δήμου Φαιστού στη Μεσαρά Ηρακλείου, θα προβληθεί και το ιστορικό ντοκιμαντέρ των Γιάννη Κανελλάκη και Μανόλη Παντινάκη, «Τα ουρλιαχτά λύγισαν τον Ψηλορείτη» σε σκηνοθεσία Τάσου Μπιρσίμ. Στα χρόνια των πολέμων ο αριθμός των γυναικών που θανατώθηκε στα «Βιγλιά» είναι ο μεγαλύτερος πανευρωπαϊκά…
Η επέτειος θα γιορταστεί φέτος την Κυριακή 11 Αυγούστου το πρωί σε εκδήλωση που οργανώνει η τοπική κοινότητα και προβλέπεται δοξολογία και συνέχεια τρισάγιο στο μνημείο των νεκρών και ομιλία από την Εύα Δημητρακάκη καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής. Το βράδυ στις 9, στην αίθουσα της ενορίας, θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ των δυο δημοσιογράφων που αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον…
ΤΑ ΑΝΤΙΠΟΙΝΑ
Η ταινία, διάρκειας 34 λεπτών, αναφέρεται στη σφαγή των 36 κατοίκων στη θέση «Βιγλιά» των Σκουρβούλων και αποτελούσε την επιβολή αντιποίνων της γερμανικής διοίκησης σε βάρος του εγχώριου πληθυσμού αλλά και ανθρώπων από τα γειτονικά χωριά Καμάρες, Κισσούς, Μαγαρικάρι, Γρηγοριά για τον φόνο δυο Γερμανών στρατιωτών από αντάρτες του καπετάν Πετρακογιώργη που υπηρετούσαν στο αεροδρόμιο Τυμπακίου. Κάθε εβδομάδα μια και δυο φορές οι συγκεκριμένοι, που στο λεξιλόγιο των ντόπιων ονομάζονταν «αβγουλάδες», περιέρχονταν με δυο υποζύγια χωριά της ρίζας με πρώτο τα Σκούρβουλα και από σπίτια συγκέντρωναν τρόφιμα που μαγείρευαν στη μονάδα που υπηρετούσαν.
Οι μαρτυρίες που βιντεοσκοπήθηκαν και περιλαμβάνονται στο ντοκιμαντέρ προέρχονται από κατοίκους των Σκουρβούλων και γειτονικών χωριών, που μικρά παιδιά βίωσαν με τον πιο σκληρό τρόπο τις απώλειες των δικών τους ανθρώπων που στερήθηκαν τη μητρική στοργή και την πατρική αγάπη.
Στο φιλμ αφηγούνται, αν και πέρασαν οκτώ δεκαετίες, συνολικά δεκατρείς άνθρωποι που περιγράφουν με μοναδικό τρόπο τις συνθήκες ανατροφής τους από στενούς συγγενείς στο χωριό ή σε γειτονικά χωριά και τονίζουν:«Όσα χρόνια και να περάσουν δεν πρόκειται από τη μνήμη μας να φύγει η απώλεια της μάνας που μας στιγμάτισε». Είναι χαρακτηριστική η φράση της Χριστίνας Ανδρουλάκη-Κυριακάκη που βρέφος 12 μηνών δεν πρόλαβε να γνωρίσει τη μάνα της Μαρία που ήταν έγκυος τριών, τεσσάρων μηνών όταν εκτελέστηκε: «Περιμένω να πεθάνω να την δω».
Οι καταγραφές, με τις κατευθύνσεις του αείμνηστου κορυφαίου σκηνοθέτη Τάσου Μπιρσίμ, που πρόλαβε να σκηνοθετήσει το τέταρτο ιστορικό ντοκιμαντέρ των δυο δημοσιογράφων και «αναχώρησε» για «τα άλλα στούντιο της δημιουργίας του» τον περασμένο Ιούνιο, άρχισαν την άνοιξη του 2020 και οι εργασίες δημιουργίας του ολοκληρώθηκαν την περασμένη άνοιξη. Στην ολοκλήρωσή της συνέβαλλε η Περιφέρεια Κρήτης και ο περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης.
ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Η έρευνα και η παραγωγή είναι των Γιάννη Κανελλάκη και Μανόλη Παντινάκη, το σενάριο έγραψε ο Αντώνης Παντινάκης, το φιλμ «έντυσε» μουσικά το δημοφιλές ροκ συγκρότημα Magic De Spell με το τραγούδι ‘Αν δεν ορίζεις εσένα» και οι καλλιτέχνες της κρητικής μουσικής Αλέξανδρος Αγγελάκης (Νάντης) λύρα-τραγούδι και Νικηφόρος Βολανάκης και Γιάννης Γανταδάκης λαούτο. Τους στίχους στο τραγούδι «Ένα κερί στη μνήμη των αθώων» έγραψε ο Γιώργης Σηφάκης (Σιμισακογιώγης). Τη λαογραφική επιμέλεια είχε ο γνωστός λαογράφος Παναγιώτης Μυλωνάς, τη διεύθυνση Φωτογραφίας ο Παναγιώτης Δελαμάνης ενώ γυρίσματα έκαναν οι Κώστας Δημάκης, που έκανε και το μοντάζ, και Αντώνης Χριστοφοράκης. Τα κείμενα αφηγήθηκε ο Στέλιος Φωκάς και τη γραμματειακή υποστήριξη είχε η Γιώτα Κλειτοράκη.
Δείτε το trailer εδώ: