Επικαιρότητα
Άρθρογραφία
Ψυχαγωγία

Καμπάνια ευαισθητοποίησης για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου

Τηλεοπτικό σποτ με πρωταγωνίστριες τη Βάσω Λασκαράκη και τη Βάσια Γκολφινοπούλου

Καμπάνια ευαισθητοποίησης για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου από τα παιδιά από το Ελληνικό Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ

Οι γνωστές ηθοποιοί Βάσω Λασκαράκη και Βάσια Γκολφινοπούλου ενώνουν τις δυνάμεις τους με το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας και πρωταγωνιστούν σε ένα τηλεοπτικό σποτ που στόχο έχει να ευαισθητοποιήσει και να ενημερώσει το κοινό για θέματα ασφαλούς χρήσης του διαδικτύου από τα παιδιά αλλά και για τη Γραμμή Βοηθείας Help-line.gr (διαθέσιμη τηλεφωνικά στο 210-6007686 ή μέσω chat ή μέσω email στο info@help-line.gr ) από όπου μπορεί κανείς να αναζητήσει δωρεάν υποστήριξη και καθοδήγηση.
Η Βάσω Λασκαράκη, η οποία είναι και πρέσβειρα του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ, αποδεικνύει για άλλη μια φορά την ευαισθησία της για θέματα ασφάλειας των παιδιών και των νέων και μέσα από αυτό το ευφάνταστο και στοχευμένο σποτ, διαδίδει με το δικό της μοναδικό τρόπο το μήνυμα της ασφαλούς διαδικτυακής χρήσης.
Στο σποτ, η Βάσω Λασκαράκη προειδοποιεί για τους κινδύνους που μπορεί να ελλοχεύουν στο διαδίκτυο και προτρέπει τους γονείς και τους φροντιστές να είναι ενεργοί στην παρακολούθηση της διαδικτυακής δραστηριότητας των παιδιών τους. Επιπλέον, επισημαίνει τη σημασία της εκπαίδευσης των παιδιών και των νέων  για την αναγνώριση και τη σωστή αντίδραση σε ακατάλληλο ή επικίνδυνο περιεχόμενο. Στο πλευρό της, η Βάσια Γκολφινοπούλου προτάσσει τη ματιά των νέων για το πως αντιλαμβάνονται τον ψηφιακό κόσμο και τι χρειάζονται προκειμένου να μπορούν να τον εξερευνούν με ασφάλεια.  Το σποτ καταλήγει σε προτροπή προς όλους τους γονείς, εκπαιδευτικούς αλλά και τους νέους που μπορεί να αντιμετωπίζουν ή να αντιμετωπίσουν στο μέλλον, οποιαδήποτε προβληματική κατάσταση που έχει σχέση ή απορρέει από τη χρήση του διαδικτύου, να μη διστάζουν αλλά να επικοινωνούν με τη Γραμμή Βοηθείας Help-line.gr όπου εξειδικευμένοι ψυχολόγοι μπορούν να τους παρέχουν συμβουλές και κατευθύνσεις.  
Το σποτ θα ξεκινήσει να προβάλλεται από τους τηλεοπτικούς σταθμούς της χώρας από 1/10/2023.

Μέσω της συμβουλευτικής Γραμμής Βοήθειας Ηelp-line.gr εξειδικευμένοι ψυχολόγοι παρέχουν υποστήριξη και συμβουλές για θέματα που σχετίζονται με τη υπερβολική ενασχόληση στο διαδίκτυο, τον διαδικτυακό εκφοβισμό, την έκθεση σε ακατάλληλο περιεχόμενο και άλλους προβληματισμούς σχετικά με τη χρήση του διαδικτύου, του κινητού τηλεφώνου και των διαδικτυακών παιχνιδιών. Η επικοινωνία με τη Γραμμή είναι δωρεάν και ανώνυμη και μπορεί να γίνει είτε τηλεφωνικά στο 210-6007686, είτε μέσω chat, είτε μέσω email στο info@help-line.gr.
Σύμφωνα με τα ετήσια στατιστικά στοιχεία του 2022, οι υπερβολικές  ώρες που δαπανούν παιδιά και νέοι στα παιχνίδια και στα κοινωνικά δίκτυα και η δυσκολία ή η αδυναμία να τεθούν όρια στη χρήση της τεχνολογίας από τους γονείς αποτέλεσαν το βασικό πρόβλημα των ατόμων που αναζήτησαν βοήθεια. Στη δεύτερη θέση βρέθηκε η παραβίαση της ιδιωτικότητας  (κλοπή κωδικών, παραβίαση λογαριασμού κ.α.) και ακολούθησε η  αναζήτηση συμβουλών για τεχνικά ζητήματα και για περιστατικά υπερβολικής ενασχόλησης με το διαδίκτυο.