Επικαιρότητα
Άρθρογραφία
Ψυχαγωγία

Καύσιμα: Σημαντική αύξηση της κατανάλωσης παρά τις υψηλές τιμές

Το πρώτο τετράμηνο του έτους - Οι βασικές αιτίες

Σημαντικά αυξημένη εμφανίζεται η κατανάλωση καυσίμων το πρώτο τετράμηνο του έτους, όπως προκύπτει από τις εισπράξεις του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, δείχνοντας ότι παρά τις υψηλές τιμές των καυσίμων, οι πολίτες αυξάνουν τη ζήτηση, αποτέλεσμα προφανώς των αυξημένων αναγκών τους ή της ανάπτυξης της οικονομίας.

Η τάση αυτή επιβεβαιώνεται και από παράγοντες της αγοράς, οι οποίοι επισημαίνουν ότι η ζήτηση τόσο για βενζίνη όσο και για πετρέλαιο κίνησης κινείται ανοδικά το τελευταίο χρονικό διάστημα. Τον Απρίλιο, η κατανάλωση βενζίνης κατέγραψε άνοδο κατά 1,8% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, ενώ του πετρελαίου κίνησης κατά 20%, και ο Μάιος κινείται με ικανοποιητικούς ρυθμούς.

Μία από τις αιτίες είναι οι αγροτικές διαδικασίες, οι οποίες ξεκίνησαν δυναμικά τον Απρίλιο και αντιπροσωπεύουν μεγάλο μέρος της αύξησης της ζήτησης για πετρέλαιο κίνησης. Αυτό εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες. Να σημειωθεί ότι η φετινή περίοδος για τα αγροτικά προϊόντα παρουσιάζει καλύτερη εικόνα από πέρυσι, και ως εκ τούτου θεωρείται φυσιολογική η αύξηση της ζήτησης.

Μία επίσης σημαντική αιτία είναι η ανάπτυξη της χώρας, αλλά και ο καλός καιρός που έχει επιτρέψει τους τουρίστες να έρχονται μαζικά στην Ελλάδα.
 

Αύξηση της κατανάλωσης το 4μηνο

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, οι εισπράξεις από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης για τα ενεργειακά προϊόντα για το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου - Απριλίου διαμορφώνονται σε 1,246 δισ. ευρώ, έναντι 1,202 δισ. ευρώ που ήταν το ίδιο χρονικό διάστημα πέρυσι, σημειώνοντας αύξηση κατά 43 εκατ. ευρώ ή 3,5%.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, οι λιανικές τιμές των καυσίμων παραμένουν γαντζωμένες σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, παρά το γεγονός ότι η διεθνής τάση για την τιμή του Brent είναι πτωτική. Οι όποιες μειώσεις είναι μάλλον ανεπαίσθητες. Ακόμη και σε περιοχές όπως η Αττική και η Θεσσαλονίκη, όπου θεωρητικά ο ανταγωνισμός λειτουργεί καλύτερα, η τιμή της βενζίνης έχει μόλις πέσει κάτω από τα 1,9 ευρώ το λίτρο.

Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι η μέση τιμή στην Αττική, συγκριτικά με τις Κυκλάδες, παρουσιάζει σημαντική διαφορά, αγγίζοντας τα 29 λεπτά το λίτρο για την αμόλυβδη βενζίνη των 96 οκτανίων και 27 λεπτά για το πετρέλαιο κίνησης. Συγκεκριμένα, η μέση τιμή στις Κυκλάδες για τη βενζίνη είναι 2,168 ευρώ το λίτρο, ενώ στην Αττική 1,878 ευρώ το λίτρο. Αντίστοιχα, οι τιμές για το πετρέλαιο κίνησης είναι 1,871 ευρώ και 1,600 ευρώ το λίτρο.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, μετά το Πάσχα παρατηρείται μικρή πτώση στις τιμές καυσίμων στην ελληνική αγορά. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία από το Παρατηρητήριο Τιμών του Υπουργείου Ανάπτυξης, η μέση πανελλαδική τιμή της αμόλυβδης είναι 1,919 ευρώ το λίτρο και του πετρελαίου κίνησης 1,636 ευρώ το λίτρο. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι οι γεωπολιτικές εξελίξεις και η ανησυχία για την πορεία της ζήτησης θα διατηρήσουν βραχυπρόθεσμα τις τιμές στα τρέχοντα επίπεδα.

Οι τιμές του πετρελαίου κατέγραψαν έντονη πτώση την περασμένη εβδομάδα, με το αργό να φτάνει σε χαμηλά πολλών μηνών την Πέμπτη. Αυτή η πτώση αποδίδεται στις ανησυχίες για τα υψηλά επιτόκια στις ΗΠΑ, τα οποία ενδέχεται να αναστείλουν την ανάπτυξη της ζήτησης στη μεγαλύτερη αγορά πετρελαίου του κόσμου. Η Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας (EIA) ανέφερε μια απροσδόκητη αύξηση στα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ κατά 1,8 εκατομμύρια βαρέλια, υποδεικνύοντας μειωμένη ζήτηση.

Πηγή: imerisia.gr