Επικαιρότητα
Άρθρογραφία
Ψυχαγωγία

Μια κορυφαία στιγμή της ενωμένης Εθνικής Αντίστασης

81η επέτειος της ανατίναξης της γέφυρας του Γοργοποτάμου

«Νάτος, πετιέται ο αδούλωτος στρατός της δικαιοσύνης

και πάει να σπείρει όλη τη γης με στάρι κι άστρα ειρήνης»

Γιάννης Ρίτσος, Συντροφικά τραγούδια

Τη νύχτα της 25ης Νοεμβρίου 1942 οι ενωμένες δυνάμεις του ΕΛΑΣ και του ΕΔΕΣ, υπό την καθοδήγηση των αρχηγών τους Άρη Βελουχιώτη και Ναπολέοντος Ζέρβα και με τη συνεργασία Βρετανών σαμποτέρ, ανατίναξαν τη γέφυρα του Γοργοποτάμου. Το κορυφαίο αυτό επίτευγμα της ενωμένης Εθνικής Αντίστασης έπληξε καίρια το γόητρο και την επιχειρησιακή λειτουργία του φασιστικού Άξονα και, σε συνδυασμό με άλλα επιτεύγματα της Εθνικής Αντίστασης, ανέτρεψε τα επιτελικά σχέδια του Χίτλερ υποχρεώνοντάς τον να δεσμεύσει σημαντικές στρατιωτικές δυνάμεις στην Ελλάδα, τις οποίες στερήθηκε από άλλα, κρίσιμα, μέτωπα.

Η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου υπήρξε, ίσως, το πιο ηχηρό και ηρωικό ΟΧΙ των Ελλήνων στην τριπλή φασιστική κατοχή. Χαλύβδωσε την πίστη του Ελληνικού Λαού στις δυνάμεις του και διαμόρφωσε την πεποίθηση πως ο φασιστικός Άξονας δεν είναι ανίκητος. Ο Γοργοπόταμος ήταν η συνέχεια και η κορύφωση της αντιστασιακής δράσης του λαού μας από την πρώτη μέρα της εισόδου των γερμανικών αρμάτων στην Αθήνα. Ο παλλαϊκός ξεσηκωμός της Μάχης της Κρήτης τον Μάιο του 1941, το κατέβασμα της γερμανικής πολεμικής σημαίας με τον αγκυλωτό σταυρό, τη νύχτα της 30ης Μαΐου 1941, από τους Λάκη Σάντα και Μανώλη Γλέζο, η οργάνωση συσσιτίων από την Εθνική Αλληλεγγύη και άλλους φορείς, η πρώτη στην Ευρώπη και νικηφόρα απεργία των δημοσίων υπαλλήλων στις 14 Απριλίου 1942, η ανατίναξη από την ΠΕΑΝ των γραφείων της δωσιλογικής ναζιστικής οργάνωσης ΕΣΠΟ στις 20 Σεπτεμβρίου 1942, η οποία απέτρεψε την προσέλκυση από τη Βέρμαχτ «εθελοντών» για το Ανατολικό Μέτωπο και, μετά τον Γοργοπόταμο, η μεγάλη διαδήλωση της 5ης Μαρτίου 1943, που ματαίωσε την πολιτική επιστράτευση, ο παλλαϊκός ξεσηκωμός το καλοκαίρι του 1943, με αποκορύφωμα την μεγαλειώδη διαδήλωση της Αθήνας της 22ας Ιουλίου 1943 που απέτρεψε την επέκταση της βουλγαρικής ζώνης κατοχής στην Κεντρική Μακεδονία, η ελεύθερη Ελλάδα - η Ελλάδα του ΕΑΜ, αποτελούν μερικά από τα πιο σημαντικά επιτεύγματα της Εθνικής Αντίστασης και αναδεικνύουν την ομόθυμη άρνηση του Λαού μας να συμμορφωθεί στις εντολές των κατακτητών και των θλιβερών κατοχικών  - δωσιλογικών «κυβερνήσεων».

Οι δολοφονικές επιχειρήσεις εναντίον αμάχων που έθεσαν σε εφαρμογή οι κατακτητές υπό το αφήγημα των «αντιποίνων», οι εκατόμβες αίματος, η κράτηση ομήρων και τα φριχτά βασανιστήρια, η τρομοκρατία και τα ολοκαυτώματα στα χωριά, τα ναζιστικά μπλόκα στις πόλεις και η εξολόθρευση του μεγαλύτερου μέρους της Κοινότητας των Ελλήνων Εβραίων, η καταναγκαστική εργασία, η καταλήστευση του πλούτου και η καταστροφή της χώρας, ο μεθοδικά σχεδιασμένος λιμός της Κατοχής, οι απερίγραπτες κτηνωδίες, αντί να πτοήσουν τον ελληνικό λαό σφυρηλάτησαν ακόμη περισσότερο το αγωνιστικό του φρόνημα και πύκνωσαν τις γραμμές των αντιστασιακών οργανώσεων. Η Ελλάδα δεν έσκυψε ποτέ το κεφάλι, αντιστάθηκε γενναία και συνεισέφερε με το αίμα της στην Αντιφασιστική Νίκη των Λαών και τη συντριβή της ναζιστικής και φασιστικής πανούκλας.

Συμπληρώνονται σήμερα 81 χρόνια από τη φωτεινό ορόσημο του Γοργοποτάμου, ένα ορόσημο Αντίστασης, Ελευθερίας και Εθνικής Ανεξαρτησίας, που εμπνέει τις νέες γενιές! Ο Ελληνικός Λαός δίνει ανυποχώρητος τη μάχη του για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών. Και δεν πτοείται από την αδιαφορία ή και αβελτηρία των ελληνικών κυβερνήσεων, που διαχρονικά – και με ελάχιστες εξαιρέσεις - υποτάσσονται στη θέληση της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Οι μαρτυρικοί τόποι, προσωπικότητες της πολιτικής, πολιτιστικής, επιστημονικής και καλλιτεχνικής πρωτοπορίας, φίλοι και οργανώσεις της Γερμανίας, συσπειρωμένοι γύρω από το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα απαιτούν ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ. Και μαζί με κοινωνικές και επιστημονικές ομάδες, προσωπικότητες και πολιτικές δυνάμεις της ίδιας της Γερμανίας ορθώνουν το ανάστημά τους σε κάθε προσπάθεια αναθεώρησης και πλαστογράφησης της Ιστορίας.

Μέσα στις νέες συνθήκες το αίτημά μας για την απόδοση ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΚΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ λαμβάνει ευρύτερες διαστάσεις: σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θωράκισης της Δημοκρατίας, κατίσχυσης της Ειρήνης, υπεράσπισης της μνήμης και της ιστορικής αλήθειας. Έχει πλέον ευρύτερα αναγνωριστεί ότι όσο δεν αποδίδεται Δικαιοσύνη για τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, τα εγκλήματα αυτά τείνουν να επαναλαμβάνονται!

Ο αγώνας μας συνεχίζεται ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΑ. Και η δικαίωση δεν θ’ αργήσει να φανεί!

 

 

ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ

ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

https://esdoge.gr/