Επικαιρότητα
Άρθρογραφία
Ψυχαγωγία

Πρωτιά της Ελλάδας στη χρήση πλαστικού-Στο Ηράκλειο το Rainbow Warrior

Άλκης Καφετζής: Ο κόσμος βλέπει τη ρύπανση από τα πλαστικά αλλά ... δεν αλλάζει τις συνήθειές του

greenpeace rainbow warrior πλαστικό καφετζής

Ένα ψηφιδωτό βασισμένο στη μινωική τοιχογραφία με τα δελφίνια θα βρίσκεται σήμερα στην πλατεία Ελευθερίας στο Ηράκλειο, δίπλα από το Άγαλμα του Άγνωστου Στρατιώτη. Το ψηφιδωτό αυτό δημιουργήθηκε από 10.000 πλαστικά ποτήρια, όγκο πλαστικού που στην Ελλάδα καταναλώνεται σε μόλις 15 λεπτά!

"Πρόκειται για τεράστια σπατάλη φυσικών και ανθρώπινων πόρων" - είπε στο ΣΚΑΙ Κρήτης 92,1, ο υπεύθυνος της εκστρατείας για το θαλάσσιο περιβάλλον στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace, Άλκης Καφετζής που βρίσκεται στο Ηράκλειο με το ιστορικό πλοίο Rainbow Warrior. Ο κ.Καφετζής διαπιστώνει ότι "έχουμε πολύ δρόμο ακόμη να διανύσουμε, καθώς η κουλτούρα χρήσης του πλαστικού είναι πολύ ισχυρή στην Ελλάδα"

"Ο κόσμος αντιλαμβάνεται τη ρύπανση, στους δρόμους, στη γειτονιά του, στη θάλασσα, αλλά ... δεν κάνει την κίνηση να αλλάξει μια συνήθειά του" - λέει ο κ.Καφετζής. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Έλληνες είναι πρώτοι στη χρήση πλαστικού στην Ευρώπη, με το μέσο όρο χρήσης πλαστικής σακούλας στη χώρα μας να φθάνει τις 360 κατ'άτομο, ετησίως. “Το Rainbow Warrior έγινε σημείο επαφής με χιλιάδες greenpeace rainbow warrior πλαστικό καφετζήςοικογένειες, επιχειρηματίες και τοπικούς φορείς που είναι έτοιμοι να αναλάβουν δράση για να σταματήσουν μία από τις μεγαλύτερες μορφές σπατάλης της σύγχρονης εποχής. Θα δουλέψουμε μαζί τους μέχρι η κουλτούρα της μίας χρήσης να γίνει παρελθόν” συμπλήρωσε ο Άλκης Καφετζής.

Το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να ξεναγηθεί στο πλοίο Rainbow Warrior και σήμερα από τις 10:00 μέχρι τις 14:00 και από τις 17:00 μέχρι τις 20:00, να δει μία έκθεση φωτογραφίας για τη ρύπανση από τα πλαστικά και να συμμετέχει σε διάφορες δραστηριότητες.

Την Κυριακή, το πλοίο θα βρίσκεται στη Σύρο, ενώ προηγουμένως θα διαπλεύσει τις Κυκλάδες, όπου μαζί με το ΕΛΚΕΘΕ θα διεξάγει επιστημονικές μελέτες για την έκταση του προβλήματος της ρύπανσης από πλαστικά στο Αιγαίο. Τα πλαστικά αντικείμενα καταλήγουν σε ολοένα και μεγαλύτερες ποσότητες στις θάλασσές μας, διασπώνται σε μικροσκοπικά κομμάτια, γνωστά ως μικροπλαστικά, και εισέρχονται στην τροφική αλυσίδα. Η Κρήτη δεν αποτελεί εξαίρεση, αφού - σύμφωνα με προηγούμενη μελέτη του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. - έχουν ήδη καταγραφεί σημαντικές ποσότητες πλαστικών στο βυθό περιοχών κοντά στο Ηράκλειο. 

greenpeace rainbow warrior πλαστικό καφετζής