Επικαιρότητα
Άρθρογραφία
Ψυχαγωγία

Ρεθυμνιώτικο “μπλόκο” σε τρεις ανεμογεννήτριες

Παρών και ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου, Γιάννης Ταταράκης

ανεμογεννήτριες δήμος Αγίου Βασιλείου Γιάννης Ταταράκης Επιτροπή Αγώνα

Η δυναμική αντίδραση των κατοίκων του Δήμου Αγίου Βασιλείου και του Συντονιστικού Ρεθύμνου κατά των ΒΑΠΕ απέτρεψαν την εγκατάσταση τριών νέων μεγάλων ανεμογεννητριών στο αιολικό πάρκο στο χωριό Άδρακτος.

Η είδηση για τη μεταφορά των ανεμογεννητριών με βαρέου τύπου οχήματα σήμανε συναγερμό στην περιοχή που από προχθές τη νύχτα ξεσήκωσε κύμα αντιδράσεων. Κάτοικοι και μέλη του Συντονιστικού κατά των ΒΑΠΕ είχαν κάνει μπλόκο στην περιοχή Κισσού Κάμπος, και κατάφεραν να ακυρωθεί ο σχεδιασμός και τα βαρέα οχήματα που μετέφεραν τις ανεμογεννήτριες να πάρουν το δρόμο για τη Σούδα.

Έχουμε επιλέξει την ήπια τουριστική ανάπτυξη για τον τόπο μας τονίζει με δηλώσεις του στην εφημερίδα «ΠΑΤΡΙΣ» ο Δήμαρχος Αγίου Βασιλείου κ. Γιάννης Ταταράκης, ο οποίος σημειώνει ότι είναι υποχρέωση της κοινωνίας να υπερασπιστεί την ιστορία, την πολιτιστική κληρονομιά και τον φυσικό πλούτο της περιοχής, που θα γνωρίσει ανεπανόρθωτο πλήγμα με τις βαριές κατασκευές που τοποθετούνται και εκτός των άλλων προκαλούν θόρυβο. Το ύψος των ανεμογεννητριών είναι 30-50 μέτρα. Σκεφτείτε μόνο για να στερεωθούν τόσο ψηλές κατασκευές τι τόνοι μπετόν πέφτουν στο χώμα και τι δραματικές αλλαγές συντελούνται στο φυσικό περιβάλλον που καταστρέφεται ολοκληρωτικά προκαλώντας πλήγμα στον πρωτογενή τομέα.

Όπως αναφέρουν τα μέλη του Συντονιστικού Ρεθύμνου κατά των ΒΑΠΕ, το συγκεκριμένο αιολικό πάρκο κατασκευάσθηκε πριν χρόνια, όταν δεν ήταν ακόμα γνωστές οι επιπτώσεις των αιολικών στο περιβάλλον, την βιοποικιλότητα και την ανθρώπινη υγεία. Ελάχιστοι γνώριζαν τότε ότι το ασταθές ρεύμα που παράγουν τα αιολικά δεν μπορεί να ηλεκτροδοτήσει χωρίς υποστήριξη από συμβατικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που αντί να μειώνονται αυξάνονται όσο περισσότερες ανεμογεννήτριες εγκαθίστανται, ακριβαίνοντας την τιμή του ρεύματος και γεμίζοντας με τις επιδοτήσεις υπέρ των ΑΠΕ τις τσέπες των “επενδυτών”.