Επικαιρότητα
Άρθρογραφία
Ψυχαγωγία

Τα χελωνάκια ξεκίνησαν το ταξίδι τους και από τον Κομό και το Γεράνι

Τί ... να μην κάνουμε για να μην μειώσουμε τις πιθανότητες των χελωνών να επιβιώσουν

παξινός αρχέλων χελωνάκια caretta

Μετά τα πρώτα χελωνάκια στον Αδελιανό Κάμπο​, με τα οποία ξεκίνησε για φέτος, η περίοδος εκκόλαψης των φωλιών της χελώνας Καρέτα, στην Κρήτη, χθες το ταξίδι τους ξεκίνησαν χελωνάκια και από τον Κομό στον κόλπο της Μεσαράς και στα Χανιά, από το Γεράνι. 

Όπως είπε στο ΣΚΑΙ Κρήτης 92,1, ο υπεύθυνος του προγράμματος Κρήτης του "Αρχέλων"​ Οδυσσέας Παξινός, "η περίοδος ωοτοκίας συνεχίζεται κι αυτό σημαίνει ότι πρέπει όλοι να εξακολουθήσουμε να είμαστε προσεκτικοί".

παξινός αρχέλων χελωνάκια carettaΚανόνες συμπεριφοράς ... για τα χελωνάκια!

- να μειώσουμε τη φωταύγεια στο πίσω μέρος της παραλίας για να μην αποπροσανατολίσουμε τα χελωνάκια από τη διαδρομή τους προς τη θάλασσα,  
- να μαζεύονται στο τέλος της ημέρας τα έπιπλα θαλάσσης,  
- να μην πραγματοποιούνται εκδηλώσεις τη νύχτα τις παραλίες για να μη διαταραχθεί η ωοτοκία των χελωνών κι επίσης,  
- αν δούμε χελωνάκι, να αρκεστούμε στο να του κάνουμε λίγη σκιά και να ισιώσουμε την άμμο μπροστά του. Σε καμία περίπτωση δεν το ακουμπάμε, δεν το σηκώνουμε ούτε το βρέχουμε. 

"Μόλις 1 στα 1000 χελωνάκια θα καταφέρει να ενηλικιωθεί" - επισημαίνει ο κ.Παξινός, στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα προστασίας του περιβάλλοντος: "Έχουμε αρκετά θετικά δείγματα συμμόρφωσης, παρά το γεγονός ότι και φέτος στο Ρέθυμνο ως τώρα είχα κάποια περιστατικά, όμως το πιο σημαντικό είναι να κατανοήσουμε πόσο σημαντικό είναι να προστατεύσουμε το φυσικό πλούτο της Κρήτης αλλά και όλης της Ελλάδας".