Επικαιρότητα
Άρθρογραφία
Ψυχαγωγία

Τα “πράσινα” επαγγέλματα του μέλλοντος

Η κλιματική αλλαγή δημιουργεί εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας

Τεχνικός εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων, αρχιτέκτονας βιοκλιματικής δόμησης, μηχανικός ρομποτικής είναι μερικά από τα νέα, πράσινα επαγγέλματα που πρόκειται να έχουν μεγάλη ζήτηση από τις επιχειρήσεις τα επόμενα χρόνια.

Η κλιματική αλλαγή δημιουργεί εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας ενώ στο μέλλον θα χρειαστεί να εξελιχθούν και άλλα επαγγέλματα όπως του αρχιτέκτονα ή του δικηγόρου που θα απαιτεί εξειδίκευση στην περιβάλλοντική διαχείριση.

Τέσσερα εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας σε παγκόσμιο επίπεδο δημιουργεί η κλιματική αλλαγή και οι προσπάθειες για κλιματική ουδετερότητα μέσω της μείωσης των εκπομπών άνθρακα.

Το 2030 οι θέσεις αυτές αναμένεται να φτάσουν τα 14 εκατομμύρια.

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής αλλάζουν το τοπίο και στα εργασιακά δημιουργώντας νέα άγνωστα ακόμη επαγγέλματα.
Τεχνικός άνθρακα, μηχανικός ρομποτικής, τεχνικός εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων και αρχιτέκτονας βιοκλιματικής δόμησης είναι μόνο μερικά από αυτά.
Ήδη καταγράφονται και οι πρώτες ελλείψεις ειδικά εκπαιδευμένου προσωπικού.

Η μεγάλη αύξηση του προσδόκιμου ζωής αναμένεται να κάνει ακόμη πιο αναγκαία τα επαγγέλματα του γιατρού και του νοσηλευτή. Ωστόσο τα παραδοσιακά επαγγέλματα θα πρέπει να μετεξελιχθούν.

Για την εκπαίδευση των εργαζομένων στα πράσινα επαγγέλματα του μέλλοντος απαιτείται η τροποποίηση των προγραμμάτων σπουδών στις πανεπιστημιακές σχολές για να αποκτούν οι απόφοιτοι τις κατάλληλες εξειδικεύσεις.

ertnews.gr