Επικαιρότητα
Άρθρογραφία
Ψυχαγωγία

Τι συμβαίνει σε ένα δάσος μετά από μία πυρκαγιά

Πρέπει να παρεμβαίνει ο άνθρωπος ή όχι;

δάσος αναγέννηση αναδάσωση

​Οι ειδικοί σε θέματα δασικής αποκατάστασης, έρχονται να δώσουν ελπίδα μετά από τέτοιου μεγέθους καταστροφές.

Μια πυρκαγιά αφήνει πίσω της εικόνες αποκάλυψης, αλλά το ερώτημα είναι πόσο χρονικό διάστημα χρειάζεται για να επανέλθει σε κανονικά επίπεδα η βλάστηση;

Οι επιστήμονες ισχυρίζονται πως ένα δάσος μπορεί και επανέρχεται μετά από μια πυρκαγιά, ακόμα και χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση. Πολλές φορές μάλιστα η επιτάχυνση των διαδικασιών και οι ανθρώπινες επεμβάσεις έχουν αρνητικό αποτέλεσμα.

Ακόμα και πριν την εμφάνιση του ανθρώπου καιγόταν τα δάση, τουλάχιστον μία φορά ανά αιώνα, ενώ τα τελευταία χρόνια ο ρυθμός που καίγεται ένα δάσος έχει ανέλθει σε 3 φορές ανά 100 χρόνια. Ακόμα και σε αυτή τη συχνότητα όμως, τα δάση έχουν την ικανότητα να επιβιώνουν.

«Το κάθε δάσος έχει ένα πολύ μεγάλο αριθμό αναγεννητικών δυνάμεων», επισημαίνει ο κ. Κωνσταντινίδης σε παλαιότερη συνέντευξή του και εξηγεί: «Σε κάθε δάσος με πεύκα υπάρχουν εκατομμύρια κουκουνάρια που μετά τη φωτιά θα ανοίξουν και θα σκορπιστούν ώστε να γεννηθούν εκ νέου τα πεύκα, ενώ ταυτόχρονα κάθε θάμνος κρύβει επίσης εκατομμύρια οφθαλμούς κάτω από τη γη ώστε σε περίπτωση πυρκαγιάς να μην καταστραφεί αλλά να δώσει νέα παραβλαστήματα».

Ένα δάσος που προστατεύεται από τη πολιτεία ώστε να μη παρέμβει ανθρώπινος παράγοντας, είτε για να χτίσει, είτε για να μπουν κοπάδια για βόσκηση, χρειάζεται 15 με 20 χρόνια για να εμφανιστούν σημάδια ζωής.

e-radio.gr