Τουρκικές προκλήσεις: Σε κοινή γραμμή Αθήνα και Λευκωσία
Σε κοινή γραμμή Αθήνα και Λευκωσία απέναντι στις νέες προκλήσεις του Ερντογάν
Ανήμερα της επετείου της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο το 1974, Τουρκία και Ψευδοκράτος κορυφώνουν τις προκλήσεις. Σε μία φθηνή διήμερη φιέστα στα Κατεχόμενα, επιχειρούν μία ακόμη κίνηση ισχύος, με μία μεγάλη στρατιωτική παρέλαση, παρουσία του Τούρκου προέδρου, του ηγέτη του ψευδοκράτους, του Προέδρου του τουρκικού κοινοβουλίου, και μελών της τουρκικής κυβέρνησης. Ο Ερντογάν προχώρησε σε μία ακόμη πράξη εμπρηστικής ρητορικής, με τη μονομερή απόδοση του 3,5% της Αμμόχωστου, στην τουρκοκυπριακή διοίκηση. Η προκλητική κίνηση έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Συνεπής στην πάγια θέση τους, Λευκωσία και Αθήνα απορρίπτουν τις απαράδεκτες θέσεις της άλλης πλευράς, για τη δημιουργία νέων τετελεσμένων, στην περίκλειστη Αμμόχωστο. Την ίδια ώρα, εκδηλώσεις μνήμης πραγματοποιούνται στην Μεγαλόνησο για την τραγωδία της τουρκικής Εισβολής, με διήμερη επίσκεψη του Υπουργού Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου, ενώ αύριο στη Λευκωσία θα βρίσκεται, και ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.
Συγκεκριμένα ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε: «Η ζωή στα Βαρώσια, θα ξαναρχίσει. Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων που λαμβάνουν χώρα σχετικά με τα δικαιώματα ιδιοκτησίας, οι πόρτες θα ανοίξουν για μια νέα εποχή στα Βαρώσια που θα είναι προς το συμφέρον όλων. To ότι αυτό το άνοιγμα θα ξεκινήσει από το 3.5 % της πιλοτικής περιοχής, δείχνει και την ευαισθησία των τουρκοκυπριακών αρχών».
Νωρίτερα το πρωί, μετά την προσευχή για το μπαϊράμι, ο Ερντογάν έκανε ένα βήμα παραπάνω στη διχοτομική ρητορική του, μιλώντας για «τουρκική Κύπρο»: «Είναι και ο Τατάρ μαζί μας. Σκοπός μας είναι να παράσχουμε αυτή την ενότητα. Για να κάνουμε αυτήν την ενότητα πολύ ισχυρότερη και για την επόμενη περίοδο. Όπως ξέρετε, τώρα είμαστε στον Βορρά. Δεν θέλουμε πλέον Βορρά και Νότο, μόνο Τουρκική Κύπρος. Και βλέπουμε το θέμα από αυτή την οπτική γωνία. Και έτσι θα συνεχίσουμε».
Την ώρα που από την στρατιωτική παρέλαση της ντροπής με τη συμμετοχή μέρους των χιλιάδων παράνομων στρατευμάτων του Αττίλα ο Τούρκος πρόεδρος κατηγορούσε τους Ελληνοκύπριους για τη μη επίτευξη λύσης στο Κυπριακό, ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος βρισκόταν στην τελετή μνήμης για τους πεσόντες του 1974 στον τύμβο της Μακεδονίτισσας.
Αθήνα και Λευκωσία στήνουν κοινή γραμμή άμυνας, τηρώντας προς το παρόν στάση αναμονής έως ότου αναχωρήσει ο Ερντογάν από τα Κατεχόμενα.
Ο Νίκος Αναστασιάδης πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας,δήλωσε: «Θα αναμένουμε την περάτωση της επίσκεψης και εν συνεχεία θα τοποθετηθούμε και ως προς τις ενέργειες και ως προς τα διαβήματα, τα οποία θα πρέπει να προβεί η Κυπριακή Δημοκρατία».
Η ενότητα και η συνεχής προσπάθεια μέσα από τα «όπλα» που προσφέρει το διεθνές δίκαιο, η ΕΕ και ευρύτερα οι αρχές του δικαίου είναι ο τρόπος για να αποτρέψουμε τις επιδιώξεις της Τουρκίας, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά το μνημόσυνο για τους πεσόντες της τουρκικής εισβολής, στον Καθεδρικό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα, στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι σήμερα «είναι μέρα μνήμης για όσα συνέβησαν πριν και σε όσα ακολούθησαν μετά το προδοτικό πραξικόπημα. Είναι μέρα μνήμης για τις κατεχόμενες περιοχές της πατρίδας μας, μέρα μνήμης για τα όσα λάθη διαπράξαμε αλλά και για τις έκνομες ενέργειες που συνεχίζουν να υπάρχουν.
Είναι και μέρα τιμής για όσους έδωσαν τη ζωή τους αγωνιζόμενοι για τη δημοκρατία και τη συνταγματική τάξη, την εδαφική ακεραιότητα και την ελευθερία της πατρίδας μας. Μέρα τιμής για όσους αγνοούνται ύστερα από μάχες στα πεδία των μαχών ή άλλως πως και για όσους, όμως, αγωνιζόμενοι έπεσαν. Την ίδια ώρα, μέρα προβληματισμού για το πώς αντιμετωπίζουμε την οξυνόμενη τουρκική αδιαλλαξία και πώς αποτρέπουμε τις επιδιώξεις της Τουρκίας. Για αυτό και η έκκληση, ο τρόπος, η οδός δεν είναι άλλη από την ενότητα και τη συνεχή προσπάθεια μέσα από τα “όπλα” που προσφέρει το διεθνές δίκαιο, η ΕΕ, ευρύτερα οι αρχές του δικαίου».
Κληθείς να σχολιάσει εξαγγελίες του Τουρκοκύπριου ηγέτη για μερική άρση του στρατιωτικού καθεστώτος στο Βαρώσι, ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε: «Δεν μπορώ να σχολιάσω, δεν έχω υπόψη μου τι ακριβώς είπε ή εξήγγειλε ο κ. Τατάρ είτε τι είπε ο κ. Ερντογάν. Θα απαντήσω όταν λάβω γνώση. Σίγουρα αν εξαγγέλθηκε κάτι ανάλογο είναι απαράδεκτο. Αλλοιώνει ή είναι προσπάθεια αλλοίωσης του στάτους κβο της Αμμοχώστου, όπως καθορίζεται από τα ψηφίσματα 550 και το 789 και ανάλογες θα είναι οι αντιδράσεις μας».
Κληθείς να σχολιάσει την τουρκική αξίωση περί δύο κρατών ώστε να επαναρχίσει ο διάλογος για το Κυπριακό, ο Κύπριο Πρόεδρος τόνισε ότι «θα ήταν ευκολότερο και σε μένα να θέσω ως όρο προ της έναρξης των διαπραγματεύσεων τον τερματισμό των εγγυήσεων, την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων, τις εδαφικές αναπροσαρμογές και όσα επιτέλους έχουν γίνει εις βάρος της ελληνοκυπριακής κοινότητας. Συνεπώς, δεν είναι ποιος θέτει προαπαιτούμενα. Δεν είναι μόνο τι θα πάρουν οι Τουρκοκύπριοι. Επιτέλους, είναι και τι είναι έτοιμοι να δεχθούν με βάση το διεθνές δίκαιο».
Ενός λεπτού σιγή τηρήθηκε το πρωί στη Βουλή των Ελλήνων.
Ο Νικήτας Κακλαμάνης αντιπρόεδρος της Βουλής, δήλωσε: «Σήμερα είναι η αποφράδα ημέρα της εισβολής του Αττίλα στην Κύπρο. Και μέχρι σήμερα συνεχίζεται ο διαμελισμός εξ αιτίας της τουρκικής προκλητικότητας.
Το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρει: «Οποιαδήποτε τουρκική πρόταση ή πρωτοβουλία που οδηγεί στη διχοτόμηση είναι καταδικαστέα και απολύτως απαράδεκτη.
Από την πλευρά του το ΚΚΕ επισημαίνει πως: «Σαρανταεπτά χρόνια μετά το έγκλημα σε βάρος του κυπριακού λαού, είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαίο να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στα νέα διχοτομικά σχέδια στην Κύπρο.
Την Τετάρτη 21/7 μεταβαίνει στην Κύπρο ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.
Ρεπορτάζ: Πιέρρος Τζανετάκος
ανταπόκριση από τη Λευκωσία: Mανιάνα Καλογεράκη
Πηγή: ΕΡΤ