Επικαιρότητα
Άρθρογραφία
Ψυχαγωγία

AstraZeneca: Συμβουλές για τη 2η δόση στους κάτω των 60

AstraZeneca καπραβέλος παυλάκης δεύτερη δόση εμβόλιο κορωνοϊός

Η τροποποίηση στην οποία προχώρησε την περασμένη Δευτέρα η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών για τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca, μέσω της οποίας συστήνεται η χρήση του μόνο στους άνω των 60 ετών, έχει δημιουργήσει σύγχυση και ανησυχία. Επί του θέματος τοποθετήθηκαν μέσω τηλεοπτικής τους παρέμβασης ο Νίκος Καπραβέλος, διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Παπανικολάου», και ο Γιώργος Παυλάκης, ερευνητής στις ΗΠΑ.

Από την πρωινή τηλεοπτική εκπομπή του ΣΚΑΪ, ο κ. Καπραβέλος τόνισε ότι είναι επιτακτικό να επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί για να αποτραπεί ένα τέταρτο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα και συνεπώς όσοι δεν πείθονται να κάνουν την δεύτερη δόση του AstraZeneca, θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να λάβουν όποιο εμβόλιο επιθυμούν. «Προέχει να χτίσουμε ένα τείχος ανοσίας για το τέταρτο κύμα. Όλα τα δεδομένα λένε ότι στο τρίτο δεν είχαμε κανέναν εμβολιασμένο μέσα σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας», σημείωσε ο κ. Καπραβέλος.

Από την πλευρά του, ο κ. Παυλάκης χαρακτήρισε απαράδεκτο το ό,τι έχει προκύψει με τα εμβόλια και επισήμανε ότι όλα τα σκευάσματα είναι εξαιρετικά ασφαλή και αποτελεσματικά. Συνέστησε σε όσους πολίτες έχουν κάνει την πρώτη δόση AstraZeneca, να κάνουν και τη δεύτερη με το ίδιο σκεύασμα. Όπως χαρακτηριστικά είπε, αν υπάρχει πιθανότητα να εκδηλωθεί το σπάνιο σύνδρομο, αυτό θα συμβεί στην πρώτη δόση. «Η δεύτερη είναι πολύ, πολύ, πολύ πιο ασφαλής από την πρώτη, που είναι επίσης ασφαλής», σημείωσε. Σε κάθε περίπτωση, επισήμανε, δεν τον φοβίζει η ανάμειξη εμβολίων και ειδικά των συγκεκριμένων εμβολίων κατά του κορωνοϊού. Ειδικά για όσους αισθάνονται «προδομένοι» και «ξεκρέμαστοι» μετά τη νέα σύσταση της Επιτροπής Εμβολιασμών, είπε ότι θα μπορούσε να τους δοθεί μεγαλύτερη ευελιξία.